Legătura dintre vitamina D și sângerarea nazală este în prezent neclară. Cu toate acestea, unele dovezi științifice sugerează că atât o cantitate prea mică, cât și o cantitate prea mare de vitamina D, pot crește probabilitatea de a sângera nazal.
Sângerările nazale sunt o parte aproape inevitabilă a vieții. Aproximativ 60 la sută dintre oameni vor avea cel puțin una în timpul vieții, potrivit unui articol publicat în „Australian Family Physician" în septembrie 2015.
Cele mai frecvente cauze sunt aerul uscat, culesul sau suflarea nasului și răceala. Cauze mai puțin frecvente includ hipertensiunea arterială sau tulburări de sângerare.
Deficiența de vitamina D
Deoarece deficiența de vitamina D mărește șansele de a dezvolta o tensiune arterială rece sau ridicată, s-ar putea aștepta ca aceasta să crească probabilitatea de a face sângera nazal, notează Livestrong.
Un singur studiu publicat a examinat dacă acest lucru este adevărat. Studiul respectiv, publicat în „Revista internațională de otorinolaringologie pediatrică" în octombrie 2016, a comparat 42 de copii cu sângerări nazale și 55 de copii fără. Rezultatele au arătat că, în medie, nivelurile de vitamina D au fost semnificativ mai mici la copiii cu sângeri nazale. Un nivel de vitamina D sub nivelul normal a crescut probabilitatea de apariție a sângerărilor nasului cu aproximativ 14%.
Excesul de vitamina D
Dovezi foarte limitate sugerează că excesul de vitamina D poate crește probabilitatea de a sângera nazal. Studiile de laborator au arătat că vitamina D poate acționa ca un diluant al sângelui, amestecând capacitatea organismului de a forma cheaguri de sânge. Niciun studiu nu a evaluat direct dacă nivelurile ridicate de vitamina D duc la apariția hemoragiei sau la alte tipuri de sângerare la om.
Cu toate acestea, un studiurealizat pe mai mult de 6000 de persoane, publicat în numărul din iunie 2016 al „Jurnalului de Endocrinologie Clinică și Metabolism" a descoperit că persoanele cu niveluri mai mari de vitamina D aveau niveluri mai mici de două proteine necesare pentru formarea cheagurilor de sânge stabile. Mai mult, deoarece nivelurile ridicate de calciu pot duce la tensiune arterială ridicată, excesul de vitamina D poate crește indirect probabilitatea apariției sângelui prin efectele sale asupra calciului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu