ASTA spune totul. Cât de benefică este, de fapt, Vitamina D, în RĂZBOIUL cu COVID-19. Trebuie să ȘTII

Vitamina D
Vitamina D

Mai multe studii arată cât de benefică este, de fapt, vitamina D, în lupta cu COVID-19. 

Încă de la începutul pandemiei de COVID-19, cercetătorii au realizat tot felul de studii care să demonstreze beneficiile pe care le aduc unele vitamine în războiul cu COVID-19, până la descoperirea unui vaccin. 

În ceea ce privește vitamina D, s-a demonstrat că are beneficii uluitoare în organism, iar pacienții cu un nivel suficient de vitamina D sunt mai puțin predispuși să aibă complicații sau să moară de COVID-19.

Ce este vitamina D

 

Vitamina D este un hormon produs de rinichi ce controlează concentraţia de calciu din sânge şi care afectează sistemul imunitar, se arată într-un comunicat la Societăţii de Endocrinologie ce regrupează peste 18.000 de experţi din 122 de ţări.

Deficienţa de vitamina D este asociată unei varietăţi de probleme de sănătate, iar comunitatea ştiinţifică cercetează încă motivul. De asemenea, tot mai multe studii semnalează efectul benefic al vitaminei D asupra sistemului imunitar, mai ales în ceea ce priveşte protecţia împotriva infecţiilor.

Tratamentul cu vitamina D ar trebui recomandat pacienţilor cu COVID-19 care prezintă niveluri scăzute ale acestui hormon în sânge, având în vedere că "ar putea avea efecte benefice atât asupra sistemului muscular, cât şi al celui imunitar", susține Jose L. Hernandez, de la Universitatea spaniolă Cantabria.

Vitamina D reduce riscul de infectare

Un studiu realizat în SUA a demonstrat că un nivel suficient de vitamina D reduce rata de infectare. 

Vitamina D, în proporție suficientă, este legată de un nivel scăzut de markeri inflamatori și un nivel ridicat al celulelor imune în sânge, arată studiul realizat de școala de medicină din cadrul Universității Boston. Nivelurile ridicate de limfocite au fost legate de reducerea furtunilor de citokine - eliberarea a prea multor proteine în sânge, prea repede- care este unul dintre modurile în care infecția cu coronavirus poate ucide, mai ales persoanele tinere. În cadrul studiului, au fost luate mostre de sânge de la 235 de pacienți care au ajuns în spital cu COVID-19. Pacienții au fost urmăriți clinic, inclusiv severitatea infecțiilor, dacă și-au pierdut cunoștința, dacă au avut dificultăți de respirație, până în punctul în care au devenit hipoxici, sau dacă au murit. La pacienții peste 40 de ani, aceia care au avut un nivel suficient de vitamina D au avut cu 51% risc mai mic de deces decât aceia care nu aveau un nivel suficient de vitamina D.  

Dr. Michael Holick, care a publicat recent un alt studiu, a descoperit că vitamina D poate reduce riscul de infectare cu COVID-19 cu 54%. De asemenea, vitamina D ajută împotriva altor virusuri care afectează căile respiratorii superioare. El a subliniat că există o deficiență de Vitamina D majoră la copiii și la adulții din SUA și din lume, în special în lunile de iarnă și că ”prudent ar fi ca fiecare să ia suplimente de vitamina D”. 

Nivelul scăzut de vitamina D, crește riscul de deces în cazul COVID-19

Nivelul scăzut de vitamina D din organism crește riscul ca o persoană să moară de COVID-19 după ce ia virusul, arată studiul preliminar, conform Daily Mail. 

Cercetătorii au comparat nivelurile medii de vitamina D în 20 de țări europene cu rata de infecție cu COVID-19 și mortalitatea. Rezultatul a dezvăluit o corelație convingătoare, astfel că țările cu un nivel scăzut de vitamina D au fost, de asemenea, țările cu cea mai mare mortalitate și rate de infecție cu COVID-19.

Cu toate acestea, oamenii de știință de la Queen Elizabeth Hospital Foundation Trust și University of East Anglia scriu, în studiul lor: ”Credem că putem sfătui suplimentarea cu vitamina D pentru a proteja împotriva infecției cu SARS-CoV2”.

Mai mult, un alt studiu  arată că vitamina D poate îmbunătăți șansele unei persoane de recuperare după contractarea coronavirusului.

Peste 80% dintre pacienţi au lipsă de vitamina D

Peste 80% dintre pacienţii care suferă de COVID-19 au lipsă de vitamina D, arată un studiu publicat în Journal of Clinical Endocrinology & Metabolism, efectuat pe 216 pacienţi. Această insuficienţă este mai frecventă la bărbaţi, potrivit studiului. 

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel