Marea Britanie este acuzată de discriminare economică după Brexit. Astfel, taxele pentru vizele de muncă ar fi diferite pentru cetăţeni din diverse state europene, iar românii ar trebui să plătească mai mult pentru a obţine acest document.
După oficializarea Brexit, cetăţenii zonei economice europene trebuie să aplice pentru o viză de lucru în Marea Britanie. Dar nu toţi vor plăti aceeaşi sumă.
Cetăţenii din 25 de ţări, dintre care 21 din UE, primesc o reducere de 55 de lire când aplică pentru viză, în timp ce cetăţenii irlandezi nu au nevoie de viză.
Cu toate astea, cinci ţări UE trebuie să plătească suma întreagă. Acestea sunt Bulgaria, Estonia, Lituania, România şi Slovenia. Conform Politico, unele dintre aceste ţări cer Comisiei Europene să intervină pentru eliminarea diferenţei, afirmând că Bruxelles-ul nu poate permite Marii Britanii să încalce principiul non-discriminării printre ţările europene.
"Din punctul nostru de vedere, acesta este un tratament diferenţiat care trebuie să fie analizat cu atenţie", ar fi transmis un diplomat, conform sursei citate. "Problema nu este despre cele 55 de lire în plus pe care cetăţenii din aceste cinci ţări trebuie să îi plătească, comparativ cu ceilalţi, ci despre tratamentul diferenţiat la care suntem supuşi. Oamenii din UE vor simţi că sunt trataţi diferiţi şi asta va ridica multe semne de întrebare", a mai spus un altul.
"Controversa legată de aceste vize de lucru este doar prima din multele probleme care vor ieşi la suprafaţă în perioada următoare. Va fi interesant de văzut dacă va exista o coordonare la nivel european sau nu din acest punct de vedere. Suntem toţi la fel sau, dintr-odată, nu? Ne vom ridica la standardul solidarităţii din UE? Vom rămâne împreună?", a adăugat un alt diplomat.
Guvernul Britanic afirmă că lista este bazată pe un tratat internaţional care datează din 1961, adoptat de 26 de ţări europene, printre care şi Marea Britanie.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News