Vizita FMI devine ”crucială”. Amânarea recalculării pensiilor, ”misiune sinucigașă, electoral”, spune Adrian Negrescu

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

Analistul economic Adrian Negrescu afirmă că o amânare a recalculării pensiilor poate însemna ”o misiune sinucigașă” pentru politicieni, înaintea alegerilor.

Analistul economic Adrian Negrescu făcut câteva precizări legate de recomandarea specialiștilor de la Fondul Monetar Internațional (FMI), și anume eșalonarea recalculării pensiilor din septembrie.

De altfel, specialiștii de la FMI discută, astăzi, cu premierul Marcel Ciolacu, ministrul de Finanțe, Marcel Boloș, dar și cu guvernatorul BNR, Mugur Isărescu, care trebuie să îi convingă pe cei dintâi că România are resurse pentru majorarea pensiilor, în urma recalculării, dar și că își permite să crească pragul de neimpozitare a pensiilor de până la 3.000 de lei, propunere venită dinspre liberali.

”Cred că ar fi o misiune sinucigașă, din punct de vedere electoral pentru politicieni, să amâne creșterea pensiilor de la 1 septembrie, chiar dacă pentru asta va fi nevoie să ne împrumutăm masiv.

Undeva între 2 și 2,7 miliarde de lei ar costa această facilitate de a nu mai impozita pensiile de până la 3.000 de lei. Ar mai fi 10 miliarde, care reprezintă valoarea creșterii pensiilor de la 1 septembrie și aș mai pune și deficitul de 15 miliarde, care este în momentul de față la bugetul de pensii. (...) 

Cred că ne vom împrumuta probabil și de la FMI, pentru că nu văd pe piața liberă cine să ne împrumute cu 30 de miliarde ca să acoperim deficitul, motiv pentru care vizita aceasta a FMI-ului devine crucială din perspectiva următoarelor luni. Dacă FMI-ul ne va pune la dispoziție o linie de finanțare, ar fi salutar, din punctul meu de vedere, pentru că ar veni la dobânzi mult mai mici decât cele existente la momentul de față pe piață”, a declarat analistul economic Adrian Negrescu la Realitatea Plus.

Amintim că potrivit prevederilor noii legi a pensiilor, de la 1 ianuarie pensiile românilor au fost indexate cu 13,8%, cât este rata inflației, iar de la 1 septembrie este prevăzută majorarea pensiilor în urma recalculării acestora.

Citește și: Amânarea recalculării pensiilor. Baciu, șeful Casei de Pensii, precizări importante pentru români

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

acest articol reprezintă o opinie;

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel