Vizita lui Putin în Mongolia stârnește controverse internaționale: Ucraina solicită arestarea președintelui rus

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele rus, Vladimir Putin, intenționează să efectueze o vizită oficială în Mongolia pe 3 septembrie, în ciuda faptului că pe numele său a fost emis un mandat de arestare de către Curtea Penală Internațională (CPI) pentru crime de război.

Vizita este una semnificativă, deoarece Mongolia este membră a CPI, iar aceasta ar trebui, teoretic, să acționeze în baza mandatului emis împotriva liderului rus. Conform anunțului făcut de Kremlin, Putin va avea întâlniri cu prim-ministrul Mongoliei și cu președintele parlamentului, scrie Politico.

Aceasta va fi prima vizită a președintelui rus într-o țară membră CPI de la emiterea mandatului de arestare în urma acuzațiilor legate de transferul forțat al copiilor ucraineni în Rusia, după invazia totală a Ucrainei de către Moscova.

Conform Statutului de la Roma, care reglementează funcționarea CPI, țările membre sunt obligate să acționeze asupra mandatelor de arestare emise de Curte dacă persoana vizată se află pe teritoriul lor. Cu toate acestea, Kremlinul a declarat că nu este îngrijorat de posibilitatea ca Putin să fie arestat în Mongolia.

„Nu există motive de îngrijorare; avem un dialog excelent cu prietenii noștri din Mongolia”, a declarat Dmitri Peskov, purtătorul de cuvânt al Kremlinului, vineri. „Toate aspectele vizitei au fost pregătite cu mare atenție”, a adăugat el.

Guvernul ucrainean a cerut Mongoliei să pună în aplicare mandatul de arestare al CPI împotriva lui Putin în timpul vizitei sale în această țară. Ministerul de Externe al Ucrainei a emis o declarație în care își exprimă speranța că „Mongolia înțelege că Putin este un criminal de război” și solicită autorităților mongole să „execute mandatul internațional obligatoriu de arestare și să-l predea pe Putin CPI”.

Oleksandr Merezhko, șeful comitetului pentru relații externe din parlamentul ucrainean, a sugerat că Ucraina ar trebui să inițieze negocieri cu Mongolia pentru a o convinge să execute mandatul de arestare. „Dacă aceste negocieri nu duc la rezultatul dorit, atunci se poate apela la Adunarea Statelor Părți, care ar trebui să aibă loc la sfârșitul acestui an”, a scris el într-o postare pe Facebook.

Organizațiile internaționale pentru drepturile omului au intervenit, de asemenea, în această dispută. Maria Elena Vignoli, consilier senior în domeniul justiției internaționale la Human Rights Watch, a declarat că „Mongolia ar sfida obligațiile sale internaționale ca membră CPI dacă îi permite președintelui rus Vladimir Putin să viziteze țara fără a-l aresta”. Ea a subliniat că „primirea lui Putin, un fugar al CPI, ar fi nu doar o insultă pentru numeroasele victime ale crimelor forțelor ruse, dar ar submina și principiul crucial că nimeni, oricât de puternic, nu este mai presus de lege”.

Vizita planificată a lui Putin are loc la invitația președintelui mongol Ukhnaagiin Khurelsukh și coincide cu aniversarea a 85 de ani de la victoria comună a forțelor sovietice și mongole împotriva Japoniei pe râul Khalkhin Gol.

Deocamdată, autoritățile mongole nu au oferit un răspuns oficial la solicitările de comentarii pe această temă, iar rămâne de văzut cum va gestiona Mongolia această situație delicată, aflată la intersecția dintre obligațiile internaționale și relațiile bilaterale cu Rusia.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel