EXCLUSIV  Vizită Macron. Offset: Echipamentele militare pe care le poate furniza România

România se pregătește de sosirea președintelui francez Emmanuel Macron, care i-ar putea propune președintelui Iohannis o serie de contracte în industria Apărării. Viorel Manole, directorul executiv al PATROMIL (Asociația Patronală Română a Producătorilor de Tehnică Militară), a vorbit în exclusivitate pentru DCNews despre echipamentele militare pe care le-ar putea oferi la schimb țara noastră Franței.


Offset-ul sau cooperarea industrială este un subiect intens vehiculat în ultima vreme, în contextul planurilor de înzestrare armată ale României. Din declarațiile oficialilor reiese că aceștia își doresc revitalizarea industriei naționale a apărării, lucru care ar fi posibil prin offset. Rămâne de văzut ce contracte garantează aceste investiții pentru că americanii nu fac offset nicăieri în lume. Pentru europeni, în schimb, cooperarea industrială este naturală, există o tradiție de lucru cu industria europeană. Valabil și pentru România, unde 90% din investițiile în industrie sunt europene.

Viorel Manole a explicat DCNews care sunt punctele forte ale României. Țara noastră are câteva domenii în industria apărării în care se poate bate de la egal la egal cu oricare stat al lumii.


"La partea de stat, noi suntem foarte buni la partea de dezvoltare software. Să știți că softurile din domeniul apărării sunt niște softuri specifice. În partea de comandă-control (C4i) noi suntem extrem de competitivi cu toți marii jucători. Extrem de competitivi. ROMARM-ul nu prea poate să mai facă multe lucruri, dar face binișor muniție de infanterie 7-62, 9 mm și ceva armament de infanterie. Face și ceva de artilerie și niște aruncătoare de antitanc PG7, PG9, RPG7, RPG9 dar acestea sunt contractate până în anul 2019 de americani. Au fost și întâlniri recente. S-a întâlnit conducerea Ministerului Economiei cu conducerea MAPN, cu ROMARM și ROMTEHNIC. ROMARM-ul a spus deja că nu mai poate livra muniție pentru că tot ce se produce este deja contractat," a explicat directorul executiv Patromil.


Cybersecurity, optică și comunicații
"Suntem foarte buni pe partea de electrono optică și optronică. Zona pe care o acoperă Pro Optica și IOR. Doar prima are dreptul să participe la licitații pentru că nu are datorii, dar nu îi lasă pe frații mai vechi să moară de foame. Ei livrează aparatură de vedere pe timp de noapte de generație 3+ și tot felul de turele pentru vehicule blindate care fac parte inclusiv din dotarea franceză.
Avem de asemenea partea de cybersecurity. Toată lumea vorbește acum de atacuri cibernetice, iar noi suntem pe locul 5 în Europa la cybersecurity. Suntem în primii cinci. Avem niște capabilități pe cyberdefence care sunt incredibile. Sunt firme românești.
Un alt domeniu în care România excelează sunt Comunicațiile: în comunicații radio suntem deja furnizori pentru americani de comandă-control. Aici tot ce se cumpără, dacă vorbim de F16, dacă vorbim de corvete, de fregate, de transportoare, toate au nevoie de comunicații. Bineînțeles, totul trebuie să fie securizat. Noi putem să furnizăm atât pentru produsele care sunt necesare României, dar și pentru furnizorii din străinătate care ar putea să ia de la noi printr-un contract de offset," a mai spus ing. Viorel Manole, directorul executiv al Asociației Patronale Patromil.


Industria privată vs industria de stat
"Industria românescă de apărare cu capital privat pe lângă faptul că este deja modernizată asigură mai multe locuri de muncă decât cea cu capital de stat. Oferă undeva în jurul a 10 000 de locuri de muncă față de 6000, cât oferă cea cu capital de stat. Are o cifră de afaceri de peste 500 de milioane de euro anual. Cea cu capital de stat are o cifră de afaceri de aproximativ 200 de milioane de euro," explică Viorel Manole.


OFFSET-ul, impus de lege
Directorul Patromil este nemulțumit că firmele din industria românească de apărare cu capital privat nu sunt chemate la discuții în privința asigurării offset-ului.
"Offset-ul este o acțiune compensatorie prin care valuta pe care statul a exportat-o pentru a face achiziție de produse speciale, trebuie repatriată prin niște acțiuni compensatorii. Legea românească impune acest offset. De câte ori se cumpără din afară aceste "produse speciale" trebuie ca 80 % din contract să fie offset. Problema este că Oficiul de Offset care se află în coordonarea Ministerului Economiei, împreună cu MAPN cheamă la discuții numai industria cu capital de stat. Industria cu capital de stat, încă netehnologizată nu prea produce nimic competitiv pe care țara ce ne-a vândut armament ar putea să ia și să folosească. Statele respective nu pot lua cai verzi pe pereți," spune Viorel Manole.

Totodată el spune că în România offset-ul este deja deformat.
"Vă dau un exemplu. Vrem să achiziționăm patru corvete. Dar noi am mai vrea să spunem și un simulator, și niște capabilități de mentenanță. Bineînțeles că în bugetul aprobat nu intră și laboratorul de mentenanță și simulatorul. Dar acela este bugetul. Dar atunci ei ce fac? Propun să le primească în cadrul offsetului. Până la urmă valuta nu se repatriază, ci din contră, se face o achiziție mai mare cu un buget mic, iar ceea ce îți lipsește, bagi la offset. În loc să faci o cooperare între cele două industrii, în loc ca industria românească să dea ceva să zicem, în Franța sau SUA, pentru care să primească o parte din bani, mai faci o achiziție," a încheiat Viorel Manole.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel