Papa Francisc va avea, duminică, la finalul vizitei pe care o va efectua în România o întâlnire, de aproape o oră, cu reprezentanţi ai minorităţii rome din Blaj, în cadrul căreia Suveranului Pontif i se va prezenta şi un program artistic.
Întâlnirea dintre Suveranul Pontif şi etnicii romi va avea loc într-o biserică finalizată recent, construită pe locul unei foste mori în doar trei luni, în cartierul 'Barbu Lăutaru', unde locuieşte cea mai mare parte din această comunitate, ce reprezintă peste o zecime din populaţia oraşului Blaj. 'Va fi o întâlnire la bisericuţa din cartierul 'Barbu Lăutaru'. Oamenii sunt pregătiţi. Am înţeles că pregătesc şi un program artistic', a afirmat, pentru AGERPRES, primarul Gheorghe Valentin Rotar. Edilul a adăugat că la întâlnire 'lucrurile o să decurgă natural, fără regie'.
Rotar a declarat că interesul pe care Papa Francisc îl manifestă, prin această întâlnire, faţă de minoritatea romă din Blaj îi întăreşte strategia pe care a demarat-o în urmă cu mai mulţi ani, respectiv aceea de a integra romii din oraş. 'Cartierul a crescut foarte mult din punct de vedere urbanistic. Oamenii şi-au amenajat, majoritatea, casele. Nu acum, pentru venirea Papei. Nu există nicio familie în care să nu fie cel puţin un angajat.
E o comunitate importantă şi, totodată, veche. Mă bucur, pentru că această vizită şi interesul pe care Sanctitatea Sa îl are faţă de romii din Blaj îmi întăreşte foarte mult strategia mea, aceea de integra romii, începută cu mulţi ani în urmă', a spus primarul. El a precizat că, dacă, la început, romii lucrau în special la zone verzi, acum mulţi sunt angajaţi în fabricile din oraş, inclusiv la Bosch, aspect foarte important, pentru că locul de muncă 'le dă un alt orizont, se raportează la altceva'.
'Romii din Blaj îşi trimit copiii la şcoală. Eu spun că în proporţie de 95% este integrată (comunitatea - n.r.). Restul sunt chestii care depind de individ. (...). Au toate condiţiile care sunt în orice cartier din Blaj. 'Barbu Lăutaru' nu e cu nimic mai prejos. De aici porneşte, de la cum îi tratezi', a mai spus Gheorghe Valentin Rotar. Sfinţită în urmă cu peste o săptămână, biserica purtând hramul 'Sfântul Apostol Andrei şi Fericitul Episcop Ioan Suciu', a cărei construcţie a început pe 15 februarie, a fost ridicată de Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, cu sprijinul financiar al Consiliului Judeţean Alba, Primăriei Blaj şi al unor sponsori.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News