Vizită Papa Francisc. Tronul pe care va sta Suveranul Pontif la Blaj, făcut dintr-un lemn special

Tronul pe care va sta Papa Francisc la Blaj, în timpul ceremoniei de beatificare a celor şapte episcopi greco-catolici, are 'puternice semnificaţii spirituale şi simbolice', fiind din 'lemn cules din arhitectura puşcăriilor de la Sighet si Gherla', locuri în care s-a produs martiriul celor şapte. 

Potrivit unui comunicat transmis miercuri AGERPRES de către Mitropolia Română Unită cu Roma, Greco-Catolică, pentru ceremonia de pe Câmpia Libertăţii a fost construit un tron arhieresc din 'gratiile închisorilor', având puternice semnificaţii spirituale şi simbolice.

'Tronul pe care va sta Sfântul Părinte este din lemn autentic, cules din arhitectura puşcăriilor de la Sighet şi Gherla, iar designul face trimitere la calvarul detenţiei, la suferinţa şi la moartea pentru Hristos', au transmis reprezentanţii Mitropoliei. Sursa citată menţionează că elementele alese pentru realizarea tronului arhieresc pe care va sta Papa Francisc pe Câmpia Libertăţii au fost atent selectate, pentru a obţine o îmbinare elegantă de contrasturi de culoare, texturi şi forme ce dau naştere unei piese deosebite, care are la bază semnificaţii profunde.

Astfel, lemnul a fost patinat nu doar de trecerea timpului, 'ci şi de vibraţia supliciului, martor al suferinţei din temniţă, al morţii şi al jertfei'. Acest lemn autentic a fost cules de la Sighet si Gherla, locuri în care s-a produs martiriul celor şapte episcopi greco-catolici care vor fi beatificaţi duminică. Lemnul de stejar autohton, cu finisaj în tonuri şi culori moderne, este completat de un 'luciu evident, ce simbolizează credinţa vie de astăzi şi dintotdeauna'.

VEZI ŞI Papa Francisc, în România. Ce politician va fi beneficiarul vizitei - culisele unui moment istoric

Metalul nobil, aurul, care face trimitere la faptul că acesta a fost dăruit de cei trei magi, alături de smirnă şi de tămâie, la Naşterea Mântuitorului, reprezintă 'omagiul şi închinarea în faţa lui Dumnezeu'. Catifeaua albă reprezintă 'puritatea cugetului şi a simţirii creştine, având rolul de veşmânt al speranţei pe care credinţa ne-o oferă mereu'. Aceste materiale se compun în structuri minimalist-rigidide, austere, ce fac trimitere la calvarul detenţiei, la suferinţa şi la moartea pentru Hristos, dar şi la credinţa creştină neatinsă. 'Constructiv, sunt folosite volume-module-forme ce se dimensionează riguros ca multiplu sau subdiviziune ale cifrei 7 (ca unitate de măsura în centimetri), în amintirea celor şapte episcopi, dar şi a lucrării primordiale a lui Dumnezeu, în ceea ce priveşte dimensiunea reperelor care alcătuiesc structura vizibilă şi portantă a şezutului şi spătarului', precizează sursa citată.

Privit din lateral, braţul tronului arhieresc reprezintă 'o sugestie abstractă, care trimite cu gândul la geamul-vizor cu gratii, tot în număr de 7, prin care spiritul caută libertatea şi speranţa, îl caută şi îl întâlneşte pe Dumnezeu'. Tronul arhieresc pe care va sta Papa Francisc pe Câmpia Libertăţii a fost construit de către un artist vizual din Sibiu, Andu Mărginean, a cărui companie are în portofoliu numeroase proiecte în domeniul hotelier şi rezidenţial.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel