Vizită pe Muntele Athos cu final neașteptat. 11 pelerini români au ajuns la spital

Foto: Pixabay
Foto: Pixabay

11 români au ajuns la un spital din Halkidiki.

11 români au ajuns la un spital din Halkidiki, după ce au mâncat ciuperci otrăvitoare pe Muntele Athos. Aceștia se îndreptau spre mănăstirea Sfânta Ana și au cules și mâncat ciupercile din pădure. La foarte scurt timp li-sa făcut rău și au fost duși la spital.

"Cei 11 pelerini vizitau comunitatea monahală de pe Muntele Athos și din cauza unei toxicoinfecţii alimentare au ajuns din păcate la un spital, vorbim despre un spital afla în zona localității Salonic, în apropiere de Muntele Athos, practic destinația lor de vacanță. Autoritățile din comunitatea semi-autonomă din nordul Greciei spun că viața niciunuia dintre pelerini nu este acum în pericol.

Aceștia sunt conștienți, sunt stabili, dar vor rămâne în continuare internați sub supravegherea medicală. Polițiștii care au preluat cercetările în acest caz spun că pelerinii fuseseră cazați la Mănăstirea Sfânta Ana de pe Muntele Athos și au plecat noaptea pe munte într-o expediție, ocazie cu care au cules ciuperci. Ulterior au venit și le-au gătit, apoi le-au mâncat, dar după câteva ore au început să se simtă rău, motiv pentru care au fost transportați la spital, acolo unde au primit îngrijiri medicale. Muntele Athos și mănăstirile de pe acest munte sunt o destinație populară pentru pelerinii din întreaga lume ortodoxă. Femeilor le-a fost dintotdeauna interzis accesul pe Muntele Athos, de mai bine de 1.000 de ani, iar tradiția este menținută și în ziua de astăzi" a relatat Cătălina Buzoianu, corespondent Antena 3 CNN.

Cât de periculoase sunt ciupercile otrăvitoare

Ciupercile otrăvitoare pot fi extrem de periculoase și, în anumite cazuri, chiar letale. Pericolul lor variază în funcție de specie și de toxinele pe care le conțin. Unele dintre cele mai cunoscute ciuperci letale, precum Amanita phalloides (Buretele viperei sau Pălăria morții), conțin toxine care afectează ficatul și alte organe, ducând la moarte dacă nu sunt tratate prompt. Alte ciuperci pot provoca simptome digestive severe, halucinații sau probleme neurologice.

Pericolul de confuzie între ciupercile otrăvitoare și cele comestibile este foarte mare, mai ales pentru culegătorii neexperimentați. Iată câteva exemple de confuzii comune:

1. Amanita phalloides (otrăvitoare) vs. Agaricus campestris (comestibil) – Ambele ciuperci pot avea pălărie albă și pot semăna ca aspect general, dar Amanita phalloides este extrem de toxică.

2. Amanita muscaria (otrăvitoare) vs. Macrolepiota procera (comestibilă) – Deși este mai ușor de identificat datorită pălăriei roșii cu pete albe, formele tinere pot semăna cu ciuperci comestibile mari.

3. Galerina marginata (otrăvitoare) vs. Kuehneromyces mutabilis (comestibilă) – Aceste două ciuperci de pădure sunt aproape identice, iar prima conține toxine letale similare cu cele din Amanita phalloides.

Confuzia se poate întâmpla din mai multe motive:

- Aspect similar: Unele ciuperci otrăvitoare seamănă foarte mult cu cele comestibile, atât în ce privește culoarea, cât și forma.

- Variații regionale: Unele specii diferă ușor în funcție de regiunea în care cresc, ceea ce face identificarea mai dificilă.

- Informații insuficiente sau surse nesigure:

- Folosirea ghidurilor vechi sau nesigure pentru identificarea ciupercilor poate duce la erori.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel