Vlad Alexandrescu, avertisment: "Distrugerea sistemului judiciar"

Senatorul Vlad Alexandrescu sussţine că aplicarea noilor dispoziţii din Legea privind statutul magistraţilor va determina 'distrugerea sistemului judiciar'.

Aplicarea noilor dispoziţii prevăzute de Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor va determina 'distrugerea sistemului judiciar' prin măsuri precum majorarea artificială a volumului de activitate, posibilitatea pensionării judecătorilor şi procurorilor la numai 20 de ani vechime sau 'probabil o plecare din sistem impresionantă' de magistraţi imediat după apariţia legii în Monitorul Oficial, a susţinut, luni, senatorul USR Vlad Alexandrescu în plenul Senatului.

'O altă mare îngrijorare este faptul că corpul magistraţilor va putea fi controlat prin şeful Inspecţiei Judiciare, ceea va avea drept efect că magistraţii procurori îşi vor pierde de facto independenţa. Prin organizarea Inspecţiei Judiciare, o va transforma în echipa de suport a inspectorului şef, care capătă atribuţii absolute în cadrul Inspecţiei, numind, dintre inspectorii judiciari, pe cei care vor ocupa funcţii de conducere, controlând şi conducând activitatea de inspecţie şi pe cea de cercetare disciplinară, impunând practic soluţiile în mod discreţionar. USR nu numai că va vota împotriva acestui proiect de lege, dar va merge mai departe şi va ataca acest proiect, din nou, la Curtea Constituţională', a afirmat Alexandrescu.

Senatorul PSD Şerban Nicolae a afirmat că, 'dacă toţi cei care au vorbit (n.r. - în plen) ar fi citit Constituţia aşa cum a apărut în Monitorul Oficial, şi nu varianta prescurtată, ar fi aflat că preşedintele României are atribuţii, şi nu drepturi. Drepturile sunt ale cetăţenilor'. El a adăugat că dacă această lege intră în vigoare, 'cineva ar trebui să se teamă'.

'Am să vă dau un articol, un alineat mai exact, din legea informaţiilor clasificate - legea secretului de stat. 'Se interzice clasificarea ca secrete de stat a informaţiilor, datelor sau documentelor în scopul ascunderii încălcărilor legii, erorilor administrative, limitării accesului la informaţiile de interes public, restrângerii ilegale a exerciţiului unor drepturi ale vreunei persoane sau lezării altor interese legitime'. Cei care se ştiu vizaţi ar putea începe să-şi facă griji că în sfârşit actul de justiţie este un act public fără sesizări ilegale şi fără proceduri dincolo de limita legii. În concluzie, vă rog să fiţi de acord că am făcut o dezbatere transparentă, cât se poate de publică, cu toate argumentele la vedere, chiar dacă unele nu aveau legătură cu subiectul', a mai precizat Nicolae.

[citeste si]

Senatul a adoptat, luni, în calitate de Cameră decizională, modificările la Legea 303/2004 privind statutul magistraţilor, ca urmare a deciziilor Curţii Constituţionale. Modificările la Legea 303/2004 au fost adoptate cu 83 de voturi 'pentru' şi 36 'împotrivă'. Niciunul dintre amendamentele respinse în Comisia specială şi susţinute în plen nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru adoptare.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel