Prof.dr. Vlad Ciurea, neurochirurg la Spitalul Clinic Sanador, a vorbit despre operația de hernie pe care a avut-o Traian Băsescu.
Profesorul Vlad Ciurea, medic neurochirurg, a fost întrebat de Val Vâlcu despre hernia lui Traian Băsescu și despre operația pe care a avut-o acesta:
„Nu știu de ce, dar discuția asta mi-a adus aminte de Traian Băsescu și de hernia sa lombară. (...) Cu operațiile în străinătate. Ce s-a făcut pentru el la Viena, că s-a dus la AKH, s-ar putea face aici?“, a întrebat Val Vâlcu.
„În clipa aceasta, domnul Traian Băsescu, dacă vorbim de boala domniei sale, era un simplu om, un simplu pacient. Scoatem elementul că era președintele țării și o grămadă de persoane încercau să-l consulte, dădeau diagnostice și alte idei. Domnia sa a avut o hernie de disc, agravată, care apăsa pe nerv. Nu putea să... . A avut o boală reală, a avut acest disc rupt și apăsa pe rădăcină.
Discul s-a rupt din cauza eforturilor, probabil pe mare, poate a mai căzut sau, în fine, a ridicat greutăți. Odată cu vârsta, acest disc intervertebral nu mai are aceeași elasticitate și în urma unor eforturi poate să cedeze. E o durere foarte mare, apar niște fenomene foarte neplăcute, numite amorțeli, tulburările de mers, etc. Toate se acumulează, nu-și mai găsește poziția, dar fenomenele domniei sale se accentuau și era complet dezorientat: Eu ce trebuie să fac? Fiecare își dădea altă părere “, a precizat Vlad Ciurea.
„Și, practic, ce i s-a făcut? Au extras un fragment...“, a întrebat Val Vâlcu.
„Sigur! Da, da. Operația s-a făcut clasic! Și pe mine mă întreba: Nu-mi faceți endoscopic? Și îi spuneam: Nu! Uitați-vă cât e de mare. Clasic înseamnă prin tăiere, dar minim invaziv, cu microscopul. Exact ca în România. Singurul lucru care s-a făcut atunci față de noi e că s-a verificat pe bază endoscopică să nu mai rămână resturi de hernie în zona respectivă (...). Evoluția a fost foarte bună, nu a mai avut suferințe“, a spus profesorul Vlad Ciurea.
„Câteva recomandări pentru creier (și întregul organism):
Trezirea să fie cât mai de dimineață. Ora de culcare ideală: 21.30. Seara, să rememorăm ce am făcut în ziua respectivă și să planificăm ce facem mâine.
Primul lucru de făcut dimineața: de respirat aer curat în fața geamului deschis.
Prima băutură – un pahar de apă la temperatura camerei. Apoi, ceva dulce: dar nu zahăr, ci fruct sau ciocolată.
Micul dejun. Fără grabă, fără știri cu accidente, fără telefon. Ne încarcă negativ. Recomand să ascultăm muzică.
La prânz, nu foarte multă mâncare. Celula nervoasă vrea fructe și legume proaspete, dar nu din cele importate, și vitamina E (cel mai mare protector împotriva Alzheimer) – pe care o găsim în nuci, semințe, migdale, alune, piersici, pește slab, sunt foarte multe (...)”, a explicat neurochirurgul Vlad Ciurea. (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu