Alegerile prezidențiale din SUA au loc astăzi, iar bătălia se dă între Kamala Harris, candidatul democrat, și Donald Trump, candidatul republican.
Excelența Sa Adrian Zuckerman, ambasador al SUA în România între 2019 și 2021, a spus ce s-ar întâmpla cu războiul Rusiei împotriva Ucrainei, dacă Donald Trump, candidat republican, ar câștiga alegerile prezidențiale din acest an.
„Excelența Voastră, vorbind de război, cum credeți că va arăta conflictul Rusiei împotriva Ucrainei sub o nouă administrație Trump?”, a întrebat Tudor Curtifan, redactor-șef Defense România.
„Nu o să fie un război sub administrația Trump. În opinia mea, eu nu vorbesc pentru președintele Trump, nu vorbesc pentru o viitoare administrație, dar, în opinia mea, ce cred eu că o să se întâmple, a doua zi după ce președintele Trump devine președinte îl sună pe Putin și o să aibă o conversație extrem de dură și îi spune: 'Vlad, sper că ți-a plăcut ce ai făcut ultimii doi-trei ani, dar jocul s-a terminat, e timpul pentru tine să te duci acasă'”, a spus E.S. Zuckerman.
„Credeți că va accepta Putin așa ceva?”, a întrebat analistul politic Bogdan Chirieac.
În continuarea, E.S. Zuckerman a spus că ”nu-i pasă dacă acceptă” și a relatat cum ar putea să se desfășoare o convorbire între Trump și Putin:
„El (n.r. Putin) o să spună: 'Nu mă duc, n-am terminat'. 'Nu, nu. Nu înțelegi, ai terminat'. 'Și, ce faci?'. 'Nu vrei să afli ce fac, dacă n-ai terminat' ”.
„Trump nu se joacă precum Biden cu oameni din aceștia. Una e să îi spui să se ducă acasă. Eu cred că exact o conversație de tipul acesta o să se întâmple în ianuarie și după aceea o să fie un fel de 'ceasefire' (n.r. încetare a focului) și o să înceapă negocierile să se rezolve într-un fel mai permanent. Ce o să facă președintele Trump, în opinia mea, nimeni nu știe exact ce o să facă, dar bazat pe ce a fost înainte, cine îl ajută pe Putin? Cum poate să reziste? În primul rând, China și Iranul. Iranul acum patru ani avea o economie pe butuci, Trump le-a impus sancțiuni, nu puteau să exporte petrol, gaz, alte lucruri și le-a înghețat toți banii din străinătate. Primul lucru pe care l-a făcut Biden, a dezghețat banii, care erau peste 100 de miliarde de dolari, nu știu exact suma, era ceva enorm, pe care a dat-o înapoi Iranului. A ridicat sancțiunile și acum Iranul ajută Hamas, Hezbollah, rebelii Houthi și ajută rușii. În prima lună, în ianuarie, în opinia mea, sancțiunile vin înapoi pe Iran, toată averea lor în afara țării o să fie înghețată și o să aibă probleme.
Înainte de a ajunge la China, sunt alte țări care participă la ajutor. Africa de Sud îi ajută, o să fie o discuție serioasă cu Africa de Sud, 'ajuți rușii în continuare, ai mari probleme'. Eu garantez că sud-africanii se opresc în aceeași zi când primesc telefonul. La fel cu restul țărilor din BRICS, Brazilia și celelalte o să primească același telefon. Rușii o să fie izolați, fără ajutor de la alte țări, în afară de China, poate, dar o să fie o discuție similară cu China bazată pe relații economice. O să fie același lucru, China are foarte mult de pierdut cu America, dacă se joacă, și președintele Trump nu se joacă. O să spună direct și frățește: 'Te joci cu rușii, faci probleme în Ucraina, o să fie consecințe serioase și dure'.
(...) Așa a fost acum patru ani, exact așa a fost. Economia americană și economia globală au fost bine”, a explicat E.S. Zuckerman.
Urmărește emisiunea completă aici:
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News