Vlad al III-lea, cunoscut ca Vlad Țepeș, este miercuri, 17 aprilie, subiect în presa franceză.
Le point.fr scrie că Vlad III Dracul, domnitorul Țării Românești, nu își ierta niciodată dușmanii. La zece ani după asasinatul fratelui și tatălui său, a avut o singură idee în minte: să se răzbune.
Vlad Țepeș a trecut la acțiune pe 17 aprilie 1457, într-o duminică de Paște. A profitat de acea zi pentru că toată nobilimea țării se adunase la castelul domnesc din Târgoviște pentru a sărbători învierea lui Hristos. Nimeni nu bănuia ce avea să se întâmple. A profitat de ocazie și și-a nimicit dușmanii. Vlad aflase că boierii din Târgoviște îl torturase și îngropase de viu pe fratele său mai mare, Mircea.
Vlad Țepeș, denumit și Vlad Drăculea (sau Dracula, de către străini), a domnit în Țara Românească în anii 1448, 1456-1462 și 1476.
În timpul domniei sale, Țara Românească și-a obținut temporar independența față de Imperiul Otoman. Vlad Țepeș a devenit vestit prin severitatea sa și pentru că obișnuia să își tragă inamicii în țeapă. Din cauza conflictelor cu negustorii brașoveni, aceștia l-au caracterizat, propagandistic, ca pe un principe cu metode de o cruzime demonică.
În 1453, resturile Imperiului Bizantin sunt cucerite de otomani, care obțineau astfel controlul asupra Constantinopolului (actualul Istanbul) și amenințau Europa. Imperiul Otoman ajunge să stăpânească mare parte din Balcani (teritoriile statelor actuale Serbia, parțial Ungaria, parțial România, Bulgaria, Albania și Grecia), extinderea spre occident oprindu-se la porțile Vienei, al cărei asediu eșuează. În acest context istoric, Vlad Țepeș a luptat pentru a-și apăra domnia și țara, folosind împotriva inamicilor metodele de disuasiune specifice epocii, din care făceau parte și execuțiile și supliciile cu caracter exemplar și de intimidare.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News