O ordonanță de urgență pentru investiții în secțiile ATI este ținută la sertar din 20 decembrie 2020, în două ministere USR-PLUS. Premierul liberal Cîțu a fost lăsat în ofside de miniștrii USR de la Justiție și Sănătate. Avertismentul prim-ministrului ”le spun angajaților din administrație ieșiți din birouri și faceți-vă treaba, altfel plecați acasă” s-ar putea referi chiar la Vlad Voiculescu și Stelian Ion.
Surse guvernamentale au confirmat DCNews că o ordonanță de urgență elaborată de ministrul Nelu Tătaru și citită în guvern în 20 decembrie așteaptă încă semnăturile miniștrilor USR de la Justiție și Sănătate.
„După incendiul de la Piatra Neamț, premierul a decis împreuna cu Ministerul Sănătății și MAI controale care au fost realizate de Corpul de Control al ministerului, Inspecția Sanitară de stat si Inspectoratele sanitare din DSP, dar și IGSU. Au fost inspectate toate secțiile ATI, nu doar cele COVID, pentru a vedea care sunt dotările în fiecare spital, și care e necesarul, în funcție de planul de conformare, care e necesarul de finanțare. S-a făcut un raport, care s-a transmis chiar pe 23 decembrie. când nu mai eram ministru. Raportul trebuia să fie pe masa dlui Voiculescu”, a spus fostul ministru Nelu Tătaru.
În data de 18 noiembrie, după ce a convocat la Cotroceni experții din ATI și responsabilii din Ministerul Sănătății și Ministerul de Interne, președintele Klaus Iohannis a anunțat un plan de măsuri concrete.
”Am avut o discuție foarte tehnică privind echipamentele medicale și rețele de electricitate din spitalele publice. Am discutat despre întreținerea lor într-o perioadă de mare presiune pe sistemul medical, cum este cea de acum. La ședință au participat medici și ingineri medicali. Specialiștii au prezentat o analiză a secțiilor ATI din spitalele publice, suprasolicitate din cauza numărului mare de cazuri COVID, inclusiv o analiză a disfuncționalităților și problemelor ce pot apărea la aceste aparate. Pentru a avea o imagine mai corectă am cerut ministerului și experților o analiză a contractelor de service și mentenanță a echipamentelor. Fondurile pentru service și mentenanța aparaturii sunt masiv subfinanțate. Au fost identificate deja câteva soluții concrete.
Este necesară modernizarea sistemelor de gaze medicinale, în special oxigen și a rețelelor electrice. Pregătim un program de finanțare din fonduri europene. Doi: regândirea instrumentelor legislative și financiare. Un rol important îl are resursa umană, adică inginerii medicali, care trebuie implicați mai mult. Aceste aspecte vor fi incluse în pachetul de legi privind reforma în sănătate, aflat în lucru la Ministerul Sănătății. Tocmai pentru că ne-am lovit de atâtea probleme, se lucrează de câteva săptămâni bune la o nouă viziune”, a spus președintele.
Vlad Voiculescu nu a răspuns, până acum, solicitărilor mass media de lămurire a situației. Prioritatea mandatului său a fost ”alcătuirea echipei”, un eufemism pentru înlocuirea oamenilor PNL cu oamenii USR. Ținând cont că planul de măsuri pentru ATI fusese alcătuit de experți, de tehnicieni și nu de politicieni, care ar fi explicația pentru ignorarea raportului și a OUG, până s-a produs tragedia de la Balș? Celor care au solicitat o reacție li s-a răspuns, birocratic, să ceară explicații în baza legii 544, privind accesul la informații de interes public. Care prevede obligația demnitarului de a răspunde în termen de 30 de zile, sau 10 zile în cazul solicitărilor mass media.
Iată întrebările adresate ministrului Sănătății, după tragedia de la Institutul Matei Balș:
Domnule ministru, vă rog să precizați pentru DCNews dacă, în urma constatărilor din nota raport cu privire la unele aspecte din domeniul apărării împotriva incendiilor, exista un plan de măsuri sau erau în curs de avizare alte acte administrative, menite a aplica măsuri de siguranță la incendiu în secțiile ATI (vizând inclusiv sursele de finanțare). În momentul în care ați preluat funcția de ministru, ce acte erau în curs de avizare , pentru aplicarea recomandărilor făcute de experți în ședința de la Cotroceni, din 18 noiembrie?
În comunicatul transmis presei în 31 ianuarie se menționa că toate măsurile aflate în rapoarte au fost comunicate instituțiilor vizate. Despre ce măsuri e vorba? Întrebăm fiindcă, în rapoartele la care avem acces, se constată deficiențe, nu se recomandă măsuri și, oricum, spitalele respective aveau cunoștință de constatările controlului. În declarația președintelui Iohannis, din 18 noiembrie, se menționează că în urma discuțiilor cu experții ATI și reprezentanți ai MS și MAI, de la Cotroceni, privind fondurile pentru service-ul instalațiilor ATI și mentenanța aparaturii, masiv subfinanțate, au fost identificate deja câteva soluții concrete. Care sunt soluțiile, în ce stadiu se găseau actele administrative pentru aplicarea lor, când ați preluat mandatul?
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu