Vlad Voiculescu vrea spitale construite pe modelul leasing-ului operaţional. PNL a respins propunerea, noi tensiuni în coaliţie

Facebook Vlad Voiculescu
Facebook Vlad Voiculescu

Ludovic Orban, preşedintele PNL şi al Camerei Deputaţilor, a respins o propunere a lui Vlad Voiculescu, ministrul Sănătăţii, care şi-ar dori ca spitalele din România să fie construite pe un model bazat pe leasing-ul operaţional.

Vlad Voiculescu insistă în Coaliție ca noile spitale să fie construite pe baza unui model asemănător cu leasingul operațional. Propunerea ministrului a fost respinsă de Ludovic Orban, care vrea ca statul să fie cel care construiește spitalele, iar sursa de finanțare să fie PNRR. Sunt, astfel, viziuni diferite, una bazată pe un model clasic şi una în care zona privată joacă un rol important. 

Surse din USR-PLUS au explicat, pentru Europa Liberă, că proiectul nu este blocat şi că încearcă să îi convingă pe liberali să accepte măcar un proiect pilor, ca măcar unul sau două spitale să fie construite prin această metodă. 

Aceleaşi surse au afirmat că ministrul Sănătății, Vlad Voiculescu, se va întâlni săptămâna viitoare cu șeful Băncii Europene de Investiții, Werner Hoyer (BEI). Tema principală a întâlnirii o constituie tocmai construirea de noi spitale în România și posibila contribuție a BEI în acest proces.

Surse liberale susțin că reprezentanții USR-PLUS au vorbit despre sprijinul BEI și în interiorul Coaliției. Potrivit acestora, Banca Europeană de Investiții nu va putea asigura banii pentru Fondul de Garantare, dorit de ministerul Sănătății.

VEZI Vlad Voiculescu schimbă taberele în USR-PLUS. Guşă: Era în linie cu Dacian Cioloş, dar...

Cum vrea PNL să fie construite noile spitale

Modelul economic spre care optează liberalii este unul clasic, în care statul este investitorul. România își propune să obțină prin Planul Național de Redresare și Reziliență peste 2.5 miliarde de euro. Banii ar urma să fie investiți în construirea de noi spitale și modernizarea celor existente. Din această sumă nu se realizează spitalele regionale, acestea intrând pe bugetarea europeană multianuală, nu prin PNRR.

Surse din PNL au declarat pentru Europa Liberă că prețul unui spital nou variază între 300 – 400 de milioane de euro. Statul ar fi proprietarul spitalului și tot el s-ar ocupa de echiparea lui medicală. Proiectele din PNRR au termen limită de finalizare 2026, iar în acest interval ar putea să apară 5-6 spitale noi. Cel puțin, aceasta este intenția liberalilor pe hârtie.

Printre noile unități medicale pentru care insistă PNL sunt cele din Sibiu și Focșani. Proiectele sunt deja realizate, dar trebuie urmărit care va fi punctul de vedere al oficialilor europeni. Surse din Coaliție de guvernare susțin că ministrul Sănătății are dubii față de proiectul din Focșani și ar fi de acord doar cu spitalul din Sibiu.

Cum ar funcționa sistemul propus de Vlad Voiculescu

Propunerea lui Vlad Voiculescu are o altă formulă de a construi spitalele. La nivelul ministerului Sănătății s-ar constitui un Fond de Garantare, între 1 – 2 miliarde de euro, din banii europeni veniți prin PNRR.

După constituirea Fondului de garantare, firmele private ar putea construi spitale, beneficiind de garanțiile statului în relația cu băncile. Între stat și constructor s-ar încheia un contract pe 25 de ani, care ar prevede că firma privată se ocupă de: studiul tehnic, construcția efectivă a unității medicale și mentenanța acesteia.

În schimbul clădirii și mentenanței, statul ar plăti o chirie lunară pentru intervalul stabilit în contract. În discuțiile din Coaliție, ministrul Sănătății a plusat, spunând că firma privată se poate ocupa și de dotarea spitalului cu echipament medical.

Plata chiriei se va face de la bugetul de stat, nu din bugetul spitalului nou construit, cum se întâmplă în Marea Britanie. Proprietarul clădirii este constructorul, nu statul, formula apropiindu-se de cea a leasingului operațional.

PNL respinge proiectul USR

Liberalii afirmă că prin apariţia unui astfel de fond de garantare, unul sau două miliarde de euro din PNRR ar fi blocaţi. De asemenea, se pare că Ludovic Orban şi Florin Cîţu nu au încredere în capacitatea lui Vlad Voiculescu de a gestiona un astfel de fond. În plus, liberalii  nu au înţeles nici ce se va întâmpla cu fondul de garantare în 2026, dată până la care banii trebuie cheltuiţi, dar ar fi şi nemulţumiţi de faptul că suma finală cheltuită ar fi mai mare din cauza dobânzilor. 

Vlad Voiculescu și liderii USR-PLUS cred că propunerea ministrului Sănătății are mai multe avantaje

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel