EXCLUSIV  Vlad Zaha (criminolog): Am găsit câteva lucruri pozitive în sondajul CURS privind drogurile, dar atenție: Sunt câteva aspecte care mă îngrijorează

Foto cu rol ilustrativ: Freepik
Foto cu rol ilustrativ: Freepik

Am discutat cu Vlad Zaha (criminolog) despre rezultatele ultimului sondaj CURS, intitulat ”Drogurile, îngrijorarea societății în an electoral”.

Întrebat despre părțile pozitive ale sondajului prezentat anterior de DC News, Vlad a răspuns:

„O parte pozitivă este la întrebarea: Dacă cineva este făcut de rușine pentru consumul de droguri, credeți că acest lucru îl va ajuta sau dimpotrivă, îi va face mai mult rău? Aproape jumătate dintre respondenți au spus că i-ar face rău acelei persoane și doar 8% că ar ajuta. Dar este destul de îmbucurător că jumătate au răspuns, din start, că i-ar face rău. În general, în România, oamenii tind să fie foarte punitivi, în domeniul strict al consumului și nu al traficului de droguri. 

Încă o parte pozitivă, dar de așteptat, este că 52% dintre respondenți consideră campaniile anti-drog actuale ca fiind ineficiente sau foarte ineficiente și doar o treime le consideră eficiente sau foarte eficiente. Chestiunea asta era de așteptat pe fondul tragediilor care se petrec în România și practic, realitatea acestor campanii pe care se dau zeci de milioane de euro e că nu funcționează dar măcar, lumea percepe că se dau o grămadă de bani pe ele.

Acel eveniment tragic(Incidentul 2 Mai) a fost folosit de către autorități la maximum și de către persoane apropiate statului ca să sublinieze cât de mult rău fac drogurile și că este nevoie de înăspriri de legi, deși acea tragedie a survenit exact în contextul în care, cu câteva luni înainte se înăspriseră toate legile posibile pe droguri. Este cu siguranță problematic pentru statul român că a transformat această tragedie într-o campanie eminamente ineficientă.”

Sursa foto: Freepik

Întrebat și despre părțile negative ale sondajului el a precizat:

„Pe părțile negative, ce mi se pare interesant este că un număr mare de respondenți au indicat poliția drept instituție care ar trebui să se implice în prevenția consumului de droguri. Acest fapt este destul de îngrijorător, mai ales că Poliția Română nu este capabilă să facă aproape nimic în prevenția consumului de droguri. Poate din păcate să facă destul de mult rău pentru că principalele activități pe care le desfășoară acum Poliția, în școli, sunt de a speria sau de a terifia tinerii.

Știm din știința criminologică că aceste acțiuni pot să aibă un efect de a trezi curiozitatea și interesul pentru droguri și nici pe departe să descurajeze. În domeniul campaniilor de prevenție este stabilit că tinerii din generațiile Z sau Alfa au un detector la ”vrăjeală” foarte dezvoltat fapt care face campaniile poliției foarte ineficiente, comparate cu experiențele lor sau ale grupului de prieteni. Poliția poate să intervină, nu să prevină. Prevenția ar trebui să se facă în mediile familiale, școlare, care nu au legătură cu instituțiile de forță. Prevenția și tratarea fenomenului drogurilor se fac cu mult calm și raționament, si nu cu intervenții pripite și înăspriri de legi.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel