Vladimir Putin a ajuns în China pentru întâlnirea cu Xi Jinping / Video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Preşedintele rus, Vladimir Putin, a sosit marţi la Beijing pentru a se întâlni cu omologul său chinez, Xi Jinping, în cadrul unei vizite urmărită la scară largă, ce îşi propune să prezinte încrederea reciprocă profundă şi parteneriatul "fără limite" dintre China şi vecinul său gigant. 

Putin şi apropiaţii săi au ajuns marţi dimineaţă pe Aeroportul Internaţional din capitala Beijing, conform imaginilor video Reuters, în prima ieşire oficială a şefului de la Kremlin în afara fostei Uniuni Sovietice din acest an. Putin a călătorit puţin în străinătate de când Curtea Penală Internaţională (CPI) de la Haga a emis un mandat de arestare pe numele său în martie, acuzându-l că a deportat ilegal copii din Ucraina.

VIDEO

Youtube video image

Putin a vizitat Kârgâzstan, o fostă republică sovietică, la începutul lunii octombrie. Demersul CPI obligă cele 123 de state membre ale curţii să-l aresteze pe Putin şi să-l transfere la Haga pentru judecată dacă va pune piciorul pe teritoriul lor. Nici Kârgâzstanul, nici China nu sunt membri ai CPI, instituită pentru a urmări penal crime de război. Xi şi-a văzut ultima dată "prietenul drag" la Moscova la doar câteva zile de la emiterea mandatului.

La acea vreme, Xi l-a invitat pe Putin să participe la cel de-al treilea forum "Belt and Road" de la Beijing, un forum de cooperare internaţional susţinut de liderul chinez. Putin se va întâlni cu Xi miercuri. Beijingul a respins criticile occidentale cu privire la parteneriatul său cu Moscova, chiar dacă războiul din Ucraina nu a dat semne de încetare, insistând că legăturile lor nu încalcă normele internaţionale, iar China are dreptul de a colabora cu orice ţară alege.

Putin a vizitat China ultima dată pentru Jocurile Olimpice de iarnă de la Beijing în februarie 2022, când Rusia şi China au declarat un parteneriat "fără limite", cu câteva zile înainte ca preşedintele rus să trimită zeci de mii de militari în Ucraina. Ar fi a treia prezenţă a lui Putin la forumul "Belt and Road", care se desfăşoară până miercuri. El a participat la cele două forumuri anterioare în 2017 şi 2019.

Forumul se concentrează pe iniţiativa "Belt and Road", un plan de amploare lansat de Xi în urmă cu un deceniu prin care se speră că se va construi infrastructură globală şi reţele energetice care să conecteze Asia cu Africa şi Europa prin rute terestre şi maritime.

Putin a lăudat iniţiativa, spunând că este o platformă pentru cooperarea internaţională. "După părerea mea, principalul avantaj al conceptului de cooperare propus de China este că, în cadrul cooperării, nimeni nu impune nimic altora", a declarat Putin pentru presa chineză înaintea vizitei sale. "Aceasta este diferenţa dintre Iniţiativa "Belt and Road" a preşedintelui Xi Jinping şi alte proiecte urmărite de ţări cu aromă colonialistă", a spus Putin.

De la începutul conflictului ucrainean, Rusia şi-a consolidat legăturile energetice cu China, într-un semn al cooperării lor economice. Rusia exportă aproximativ două milioane de barili de petrol pe zi în China, mai mult de o treime din exporturile totale de ţiţei. Moscova îşi propune să construiască o a doua conductă de gaze naturale către China.

Deşi şefii giganţilor ruşi de petrol şi gaze Rosneft şi Gazprom vor face parte din delegaţia lui Putin, nu se preconizează că vor fi semnate acorduri noi în domeniul energiei. Călătoria nu este o vizită "bilaterală în toată regula", ci una derulată în marja unei conferinţe internaţionale, potrivit Kremlinului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel