Vladimir Putin a discutat cu șeful ONU despre siguranța nucleară

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Șeful Agenției Internaționale pentru Energie Atomică s-a întâlnit marți cu președintele rus Vladimir Putin pentru a încerca să ajungă la un acord privind crearea unei zone de protecție de siguranță în jurul centralei nucleare Zaporojie, ocupată de Rusia, din sudul Ucrainei.

”Acum mai mult ca niciodată... trebuie înființată o zonă de protecție ”, a declarat Rafael Mariano Grossi, directorul general al ONU, într-un comunicat. "Nu ne putem permite să pierdem mai mult timp. Miza este mare. Trebuie să facem tot ce ne stă în putere pentru a ne asigura că nu se va întâmpla un accident nuclear în timpul acestui conflict tragic, deoarece ar putea cauza și mai multe greutăți și suferințe în Ucraina".

Putin i-a spus lui Grossi că Moscova este ”fericită să discute toate problemele care sunt de interes reciproc pentru noi”, potrivit agenției de presă ruse TASS, adăugând că situația din jurul fabricii este o ”preocupare” pentru Kremlin, relatează Politico.

Întâlnirea a avut loc după ce Putin a ordonat săptămâna trecută ca funcționarea zilnică a centralei nucleare să fie transferată unei filiale a companiei nucleare ruse Rosatom, în urma anexării false de către Rusia a regiunii. Instalația a fost ocupată de soldații ruși încă din martie, dar continuă să fie condusă de personalul ucrainean.

Guvernul ucrainean respinge valabilitatea decretului lui Putin și l-a numit director interimar al centralei pe Petro Kotin, șeful operatorului nuclear al țării Energoatom.

În timpul unei vizite de săptămâna trecută la Kiev pentru a se întâlni cu președintele ucrainean Volodymyr Zelenskyy, Grossi a spus: ”Poziția AIEA este că această facilitate este o facilitate ucraineană”.

AIEA are patru experți prezenți la fața locului care au raportat că energia externă a centralei a fost restabilită după ce a fost distrusă de bombardamente. Toate cele șase reactoare de la centrală au fost oprite luna trecută și nu produc energie electrică.

Situația din jurul centralei ”a devenit din ce în ce mai periculoasă, precară și provocatoare, cu atacuri militare frecvente care pot amenința și siguranța și securitatea nucleară”, a adăugat Grossi, argumentând că bombardamentele în desfășurare sunt ”extrem de iresponsabile”.

Citește și:

Centrala nucleară de la Zaporojie a intrat în proprietatea Rusiei. Putin a semnat decretul

Rusia şi-a însuşit formal centrala nucleară Zaporojie din sudul Ucrainei, pe care o ocupă militar de la începutul lunii martie, potrivit unui decret semnat miercuri de preşedintele rus Vladimir Putin, transmite AFP, citată de Agerpres.

La puţin timp după acest anunţ, directorul Agenţiei Internaţionale pentru Energie Atomică (AIEA), Rafael Grossi, care săptămâna aceasta are programate vizite la Kiev şi Moscova, a declarat că pleacă spre capitala ucraineană pentru a discuta despre crearea unei zone de protecţie în jurul centralei. Aceasta se află în zona oraşului Energodar, nu departe de linia frontului ce separă în sudul Ucrainei teritoriile controlate de Kiev şi cele ocupate de trupele ruse, în timp ce armata ucraineană câştigă teren în urma unei contraofensive.

Centrala Zaporojie, care furnizează circa o treime din producţia de energie electrică a Ucrainei şi pe care Rusia doreşte să o conecteze la reţeaua electrică din Crimeea, este din luna august ţinta unor bombardamente de artilerie pentru care Moscova şi Kievul se acuză reciproc şi care au stârnit temeri faţă de un posibil nou Cernobîl. Centrala se află sub controlul trupelor ruse, dar este operată de personal ucrainean. 

Contraofensivele ucrainenilor îi dau bătăi de cap liderului de la Kremlin. Putin: Plecăm de la principiul că situaţia se va stabiliza

Vladimir Putin şi-a manifestat speranţa că situaţia militară se va stabiliza în teritoriile ucrainene recent anexate de Moscova. Preşedintele rus a făcut aceste afirmații deşi acum trupele ruse sunt nevoite să se replieze în urma contraofensivei duse acolo de armata ucraineană, relatează Agerpres, citând AFP.

Plecăm de la principiul că situaţia se va stabiliza şi că vom putea dezvolta aceste zone într-un mod paşnic, a susţinut Putin la o întâlnire cu cadre didactice transmisă de televiziunea rusă.

După o serie de înfrângeri drastice suferite în ultimele săptămâni de trupele ruse în urma contraofensivelor ucrainene pe mai multe direcţii, preşedintele Rusiei a decis mobilizarea a 300.000 de rezervişti pentru a consolida trupele pe frontul ucrainean şi formalizarea în urma unor aşa-zise referendumuri a anexării provinciilor ucrainene Doneţk, Lugansk, Herson şi Zaporojie.

Citește mai mult AICI.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel