Președintele rus Vladimir Putin a declarat vineri că acțiunea militară a țării sale în Ucraina nu este responsabilă pentru criza alimentară globală, susținând că Occidentul împiedică exportul de cereale rusești.
”Piața alimentară este dezechilibrată în cel mai serios mod”, a spus Putin, adresându-se unui summit virtual ”BRICS Plus”, care a reunit liderii a 17 țări, inclusiv China, India, Brazilia și Africa de Sud, potrivit Al Jazeera.
Putin a acuzat țările occidentale, în special Statele Unite, de ”destabilizarea producției agricole globale” cu restricții privind livrarea de îngrășăminte din Rusia și Belarus și ”îngreunând” exportul de cereale de către Moscova.
”Creșterea prețurilor la produsele agricole de bază, cum ar fi cerealele, a lovit cele mai puternice țări în curs de dezvoltare, piețe în curs de dezvoltare unde pâinea și făina sunt un mijloc necesar de supraviețuire pentru majoritatea populației”, a spus Putin.
El a criticat, de asemenea, ”isteria” din jurul cerealelor care au fost prinse în porturile ucrainene de la începutul acțiunilor militare ale Rusiei, spunând că aceasta ”nu rezolvă nicio problemă pe piața globală a cerealelor”.
Putin a spus că Rusia este un ”actor responsabil pe piața mondială a alimentelor” și este gata să ”își îndeplinească cu onestitate toate obligațiile contractuale”.
Milioane de tone de grâu și alte cereale sunt blocate în prezent în porturile ucrainene, iar navele se confruntă cu pericolul minelor care au fost puse în Marea Neagră.
Sunt patru luni de când Rusia a trimis zeci de mii de trupe peste graniță, declanșând un conflict care a ucis mii de combatanți și civili, a dezrădăcinat milioane de oameni și a văzut orașe distruse în bucăți de artileria rusă și raidurile aeriene.
Washingtonul și Bruxelles-ul au lovit Moscova cu sancțiuni fără precedent, care l-au împins pe Putin să caute noi piețe și să consolideze legăturile cu țări din Africa și Asia.
Ucraina a acuzat Rusia că a furat cereale din țară și le-a vândut, în timp ce Rusia a negat afirmațiile.
Acuzațiile vin pe fondul temerilor cu privire la o criză alimentară globală din cauza incapacității Ucrainei de a exporta milioane de tone de cereale prin porturile sale blocate.
”Eu personal aud asta de la mulți proprietari de silozuri din teritoriul ocupat. Acesta este un jaf de-a dreptul. Și acest lucru se întâmplă peste tot în teritoriul ocupat”, a declarat ministrul ucrainean al Agriculturii, Mykola Solskyi, în aprilie.
La începutul acestei săptămâni, un raport de la New York Times a afirmat că Statele Unite au trimis o alertă către 14 țări, mai ales în Africa, cu privire la navele de marfă rusești încărcate cu ceea ce Departamentul de Stat a descris drept ”grâne ucrainene furate”.
Potrivit raportului, au fost identificate trei nave despre care spunea că ar fi fost suspectate că l-au transportat.
Ambasadorul Kievului la Ankara, Vasyl Bodnar a declarat că Rusia trimite cerealele furate din Crimeea și a adăugat că Kievul lucrează cu Turcia și Interpol pentru a găsi vinovații.
”Rusia fură fără rușine cereale ucrainene și le scoate din Crimeea invadată. Aceste cereale sunt expediate în țări străine, inclusiv Turcia”, a declarat el reporterilor la Ankara.
”Am făcut apelul nostru ca Turcia să ne ajute și, la sugestia părții turce, lansăm dosare penale cu privire la cei care fură și vând cereale”, a spus el.
Kremlinul a negat acuzațiile Ucrainei, spunând că nu știe de unde provin informațiile.
În timpul unei vizite la Ankara, ministrul rus de Externe, Serghei Lavrov a fost confruntat cu această problemă de un jurnalist ucrainean în cadrul unei conferințe de presă.
”Sunt de la televiziunea publică ucraineană, vreau neapărat să pun o întrebare!”, a spus jurnalistul. ”În afară de cereale, ce alte bunuri ați furat din Ucraina și cui le-ați vândut?” întrebă jurnalistul.
Zâmbind, Lavrov a răspuns: ”Nu blocăm noi cerealele. Pentru ca acesta să părăsească porturile, domnul Zelensky trebuie să dea ordinul, atâta tot”, a adăugat el.
Potrivit guvernului Rusiei, sarcina de deminare a porturilor înainte de reluarea transporturilor de cereale a revenit la Kiev și l-au acuzat pe Zelensky pentru că a refuzat ”categoric” să rezolve problema.
Ucraina a declarat că nu va demina apele din jurul portului Odesa la Marea Neagră pentru a permite exportul cerealelor, invocând amenințarea atacurilor rusești asupra orașului.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News