Vladimir Putin amenință cu atacuri asupra „centrelor decizionale” din Kiev

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele rus Vladimir Putin a lansat joi un avertisment dur, amenințând că Rusia ar putea lovi „centrele decizionale” din Kiev folosind noile rachete balistice dezvoltate de armata rusă. 

„Am efectuat o lovitură cuprinzătoare”, a declarat liderul de la Kremlin, făcând referire la atacurile masive din ultimele două zile asupra Ucrainei, care au inclus 100 de rachete și 466 de drone, vizând 17 instalații militare, conform afirmațiilor sale.

În cadrul atacurilor recente, Rusia a utilizat pentru prima dată racheta balistică Oreshnik, o armă nouă și controversată, în orașul ucrainean Dnipro. Lansarea acestei rachete a fost interpretată de analiști drept un mesaj de avertisment către Washington și aliații europeni ai Ucrainei.

În timp ce Moscova intensifică utilizarea tehnologiilor avansate în război, inclusiv rachete și drone, Ucraina a început să folosească arme americane pentru a lovi ținte din interiorul Rusiei. Această schimbare a fost posibilă după ce administrația Biden a relaxat restricțiile privind utilizarea armelor furnizate Kievului, permițând atacuri limitate pe teritoriul rus.

Deși retorica lui Putin a devenit din ce în ce mai agresivă, oficialii americani și europeni consideră că riscul unui atac nuclear rămâne scăzut. Potrivit unor surse din serviciile de informații americane citate de Reuters, utilizarea armelor nucleare de către Rusia este improbabilă, chiar dacă Moscova își intensifică răspunsurile hibride, inclusiv sabotajul împotriva unor ținte europene.

„Evaluările au fost consecvente: rachetele ATACMS nu vor schimba calculul nuclear al Rusiei,” a declarat un oficial american, referindu-se la sistemele de rachete cu rază lungă de acțiune furnizate de SUA Ucrainei.

Totuși, oficialii avertizează că Moscova ar putea escalada războiul în alte moduri. Sabotajul infrastructurii critice europene și atacurile cibernetice sunt văzute ca principalele instrumente pe care Kremlinul le-ar putea folosi pentru a presa Occidentul să-și diminueze sprijinul pentru Kiev.

Un element nou în conflict este colaborarea militară dintre Rusia și Coreea de Nord. Conform informațiilor furnizate de oficialii americani, Phenianul a trimis între 11.000 și 12.000 de soldați pentru a sprijini eforturile de război ale Moscovei. Această mișcare a fost interpretată de administrația Biden drept o escaladare din partea Rusiei, determinând Washingtonul să permită Ucrainei utilizarea armelor cu rază lungă de acțiune.

„Rusia făcea progrese pe câmpul de luptă, iar prezența trupelor nord-coreene a fost văzută ca o escaladare ce necesita un răspuns din partea SUA,” a declarat un oficial de rang înalt.

În timp ce retorica nucleară a Rusiei continuă să fie un subiect de îngrijorare, atenția principală a serviciilor de informații occidentale este concentrată asupra operațiunilor hibride ale Kremlinului. Rusia își extinde rețeaua de sabotaj în Europa, vizând infrastructura energetică și alte ținte sensibile.

Angela Stent, expertă în studii eurasiatice la Universitatea Georgetown, a explicat: „Răspunsul hibrid al Rusiei este o preocupare. Sabotajul și atacurile cibernetice sunt instrumente la îndemână pentru Kremlin, iar șansele de escaladare rămân o posibilitate constantă.”

Un diplomat european a confirmat că Moscova a lansat „un efort masiv de intimidare” pentru a destabiliza țările care sprijină Ucraina. Totodată, oficialii americani au avertizat că Rusia continuă să exploreze opțiuni pentru utilizarea agenților săi în operațiuni clandestine.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2025 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel