Vladimir Putin apreciază poziția "echilibrată" a Vietnamului privind Ucraina

Sursa Foto: Agerpres
Sursa Foto: Agerpres

Președintele rus Vladimir Putin a exprimat apreciere față de Vietnam pentru abordarea sa „echilibrată” în privința Ucrainei, într-un articol publicat în ziarul Partidului Comunist Vietnamez (PCV) cu ocazia vizitei sale în această țară.

Rusia și Vietnam au o viziune "similară" asupra situației din Asia-Pacific, a afirmat Putin în acest editorial.

Vladimir Putin este într-o vizită în Vietnam joi, țară cu care Rusia are o relație de decenii în furnizarea de armament. Această vizită survine la scurt timp după semnarea unui acord de apărare cu Coreea de Nord, o înțelegere care a stârnit îngrijorare în Occident.

În această a cincea sa vizită în Vietnam, Vladimir Putin are programată o întrevedere cu noul președinte To Lam și cu secretarul general al Partidului Comunist Vietnam, Nguyen Phu Trong, recunoscut ca fiind figura centrală a guvernului.

Încă din ziua de miercuri, pe străzile din Hanoi, unde erau amplasate drapeluri rusești, era vizibilă o prezență semnificativă a forțelor de securitate.

Moscova a furnizat armament partenerilor săi socialiști în timpul conflictului din Vietnam și a contribuit de-a lungul decadelor la instruirea unor numeroase cadre ale Partidului Comunist Vietnamian, inclusiv pe Nguyen Phu Trong.

Vizita lui Putin include planuri pentru o cooperare extinsă în sectoarele energiei, tehnologiei, educației și turismului

Analizând discuțiile, problemele de apărare vor fi abordate, conform estimărilor analiștilor. Potrivit lui Carl Thayer, profesor emerit la Universitatea din New South Wales din Australia, cele două țări "au un interes reciproc să reia vânzările de arme", vânzări care au încetinit după 2022. Cu toate acestea, "Vietnamul este paralizat de ameninţarea sancţiunilor americane", a adăugat el.

Primindu-l pe Vladimir Putin, căutat cu un mandat de arestare emis de Curtea Penală Internațională (CPI), Hanoi atrage nemulțumirea partenerilor săi occidentali, cu Statele Unite în frunte, care consideră Vietnamul, cu o populație de 100 de milioane de locuitori, o țară strategică pentru producția manufacturieră și de semiconductori.

Anul trecut, liderii chinez Xi Jinping și american Joe Biden au vizitat ambii Hanoiul, care își propune să păstreze o neutralitate între cele două superputeri rivale, conform principiilor flexibile ale "diplomației bambusului", care combină precauția și pragmatismul.

Această abordare politică ar putea deveni tot mai dificil de susținut, a avertizat o expertă. Vizita lui Putin reprezintă "un test pentru a vedea în ce măsură diplomaţia multidirecţională a Hanoiului ar putea merge mai departe şi dacă ea este acceptată de alte mari puteri", a afirmat directoarea-adjunctă a programului pentru Asia din cadrul International Crisis Group, Huong Le Thu.

Vizita lui Putin include și aspecte economice, cu planuri pentru o cooperare extinsă în sectoarele energiei, tehnologiei, educației și turismului.

Vladimir Putin va participa, de asemenea, la o ceremonie de depunere de coroane la mausoleul lui Ho Chi Minh, figura centrală în independența Vietnamului, și la un banchet organizat în clădirea operei, construită într-un stil arhitectural colonial francez. Plecarea lui Putin este programată pentru joi seara, conform Agerpres.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel