Președintele rus Vladimir Putin a recunoscut, sâmbătă, că apărarea antiaeriană rusă era activă în momentul prăbușirii unui avion de linie azer, într-un incident ce a avut loc miercuri și care a provocat moartea a 38 de persoane.
Potrivit Kremlinului, declarațiile lui Putin au fost făcute în cadrul unei convorbiri telefonice cu președintele azer Ilham Aliev, transmite AFP.
Vladimir Putin a explicat că „avionul de linie azer a încercat în mai multe rânduri să aterizeze pe aeroportul din Groznâi. În același timp, localitățile Groznâi, Mozdok și Vladikavkaz erau atacate de drone de luptă ucrainene, iar apărarea antiaeriană rusă răspundea acestor atacuri”.
Totuși, liderul de la Kremlin nu a afirmat explicit că avionul Embraer 190 al companiei Azerbaijan Airlines a fost lovit de forțele rusești. Potrivit France Presse, suspiciunile se îndreaptă către Rusia, care ar fi putut doborâ accidental aeronava.
Incidentul a avut loc în timp ce avionul efectua o cursă regulată între Baku și Groznâi, încercând să traverseze un spațiu aerian marcat de tensiuni militare intense. Avionul s-a prăbușit la Aktau, în vestul Kazahstanului, pe malul oriental al Mării Caspice. Din cele 67 de persoane aflate la bord, 38 și-au pierdut viața în urma impactului și a incendiului care a cuprins aeronava.
Kremlinul a informat că Vladimir Putin a prezentat scuze lui Ilham Aliev pentru producerea acestui tragic incident în spațiul aerian rus. „Vladimir Putin a prezentat scuze pentru faptul că acest incident tragic s-a produs în spațiul aerian rus”, se arată într-un comunicat oficial.
Această luare de poziție vine în contextul în care purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a refuzat să comenteze afirmațiile Casei Albe, care a sugerat că apărarea antiaeriană rusă ar fi fost responsabilă pentru doborârea avionului. De asemenea, mai mulți experți occidentali consideră că imaginile disponibile arată un fuselaj perforat de gloanțe, ceea ce ar susține ipoteza unei lovituri.
Accidentul a generat indignare și controverse pe plan internațional, având în vedere escaladarea tensiunilor din regiunea afectată de conflictul ruso-ucrainean.
Mai multe surse au indicat că aeronava a încercat de cel puțin trei ori să aterizeze la Groznâi, fără succes, înainte de a se prăbuși. Anchetatorii analizează acum detalii precum traiectoria zborului, comunicațiile dintre pilot și controlorii de trafic aerian, dar și datele furnizate de cutiile negre recuperate de la locul prăbușirii.
Acest incident adâncește falia dintre Rusia și vecinii săi, într-un moment în care relațiile diplomatice și militare sunt deja extrem de tensionate. Azerbaidjanul a cerut explicații clare și o anchetă transparentă, iar Kazahstanul, unde s-a produs prăbușirea, colaborează activ la investigație.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Roxana Neagu
de Roxana Neagu