Vladimir Putin, deschis la un dialog cu Olaf Scholz, dar fără inițiativă din partea Germaniei

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele rus Vladimir Putin este dispus să reia dialogul cu cancelarul german, Olaf Scholz, conform unei declarații făcute de purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, duminică.

Citește și: Biserica din București cu părticele din moaștele Cuvioasei Parascheva. Unde poți merge dacă nu ajungi la Iași

Anunțul vine în contextul unor relații tensionate între Moscova și Berlin, care au ajuns la cel mai scăzut nivel din ultimele decenii, în special din cauza conflictului din Ucraina.

„Am declarat în mod repetat că rămânem deschiși contactelor”, a afirmat Peskov, subliniind însă că, până în prezent, nu au existat propuneri din partea Germaniei pentru o nouă convorbire telefonică între cei doi lideri.

Această reacție a Kremlinului vine după ce vineri, ministrul de externe al Germaniei, Annalena Baerbock, a declarat că Vladimir Putin nu mai este interesat de discuții telefonice cu cancelarul german. Totuși, purtătorul de cuvânt rus a clarificat că președintele Putin rămâne deschis unei astfel de inițiative, dar deocamdată nu s-a materializat nicio propunere concretă din partea Berlinului.

Recent, cancelarul Scholz a declarat că este esențial să se exploreze toate posibilitățile pentru a obține pacea în contextul războiului din Ucraina. În acest sens, au existat informații privind posibila planificare a unei convorbiri telefonice între cancelarul german și liderul rus.

Dmitri Peskov a confirmat la începutul lunii octombrie că Vladimir Putin rămâne deschis la dialog, dar a subliniat că relațiile dintre Rusia și Germania se află „practic la cel mai scăzut nivel”. „Nu din cauza Rusiei”, a precizat el, adăugând că, în prezent, „nu există subiecte comune” între cele două națiuni care să fie aduse la masa discuțiilor.

Ultima convorbire între Vladimir Putin și Olaf Scholz a avut loc în decembrie 2022. Atunci, cancelarul german a cerut retragerea trupelor ruse din Ucraina și a pledat pentru o soluție diplomatică la conflict. De atunci, însă, dialogul direct între cei doi lideri a încetat, iar relațiile bilaterale s-au deteriorat pe fondul sancțiunilor internaționale impuse Rusiei și a sprijinului Germaniei pentru Ucraina.

Deși Moscova și Berlinul nu au mai avut discuții directe la nivel de lideri, există încă speranțe că o nouă rundă de negocieri ar putea fi posibilă în viitor, dacă situația geopolitică va permite acest lucru.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel