Vladimir Putin: Europa nu poate renunța la gazul rusesc. Nu aveți alternativă

Vladimir Putin
Vladimir Putin

Națiunile europene au fost avertizate de președintele rus Vladimir Putin că alternative la gazul rusesc nu există.

Putin a spus că Rusia va încerca să-și reducă dependența de clienții europeni, deoarece ambele părți simt consecințele sancțiunilor impuse după izbucnirea războiului în Ucraina.

„Un înlocuitor rezonabil pentru Europa pur și simplu nu există”, a spus Putin. „Pur și simplu nu există volume de rezervă pe piața globală, iar livrările din alte țări, în principal din SUA, care pot fi trimise în Europa, vor costa consumatorii de multe ori mai mult.

„Încercările țărilor occidentale de a împinge furnizorii ruși, de a înlocui resursele noastre energetice cu surse alternative, vor afecta în mod inevitabil întreaga economie mondială.”

„Consecințele unui astfel de pas pot deveni destul de dureroase, în primul rând, pentru inițiatorii unei astfel de politici.”

„Ceea ce este surprinzător aici: așa-zișii parteneri din țări neprietenoase presupun că pot evita resursele energetice rusești, inclusiv gazele naturale. Înlocuitorul său rezonabil pentru Europa nu există.”, a mai spus Putin

Putin: „Nu există un volum infinit (de resurse energetice) pe piața mondială”

„Este posibil, dar nu există până acum. Toată lumea înțelege că nu există un volum infinit (de resurse energetice) pe piața mondială.”

„Băncile din țări neprietenoase întârzie transferurile de plăți. Voi aminti că ne-am stabilit un obiectiv de a converti calculele pentru resursele energetice în moneda națională, îndepărtându-ne progresiv de dolar și euro. Una peste alta, vom crește proporția calculelor în moneda națională, în sistemul comerțului exterior.”, a continuat Putin, potrivit The National.

În săptămânile următoare, o nouă lege rusă va impune cumpărătorilor europeni de gaz rusesc să înceapă să plătească pentru livrările din aprilie – o lege incompatibilă cu sancțiunile impuse de Uniunea Europeană. 

La începutul acestei luni, Putin a avertizat că orice refuz de a plăti în ruble ar duce la oprirea livrărilor.

La întâlnirea de joi, Putin nu a repetat acest avertisment, dar a adăugat că Rusia va lucra pentru a renunța la dependența de cumpărătorii de energie din Occident.

„Vom presupune că, în viitorul previzibil, sursele de energie spre vest se vor micșora”, a spus el. „De aceea este important să consolidăm tendința din ultimii câțiva ani și să redirecționăm pas cu pas exporturile noastre către piețele cu creștere rapidă din Sud și Est.”

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel