Întrebările ce l-au deranjat pe președintele rus.
Vladimir Putin s-a străduit să-și stăpânească furia ieri, când a fost provocat de un reporter BBC cu privire la mai multe teme, inclusiv invazia sa brutală în Ucraina, într-o conferință de presă care a încheiat summitul BRICS din orașul rus Kazan.
Începând de marți, Putin s-a bucurat de rolul său de gazdă pentru zeci de lideri mondiali și oficiali de top - inclusiv pentru Xi Jinping din China și Recep Tayyip Erdogan, membru NATO.
El a criticat metodele „perverse” ale Occidentului pentru menținerea controlului global, acuzând puterile occidentale că suprimă creșterea economiilor emergente, manipulează piețele de capital și „agravează vechile neînțelegeri”.
Sentimentele sale au fost primite cu căldură de către participanți, iar când Putin a intrat în ultima sa conferință de presă a summitului de ieri, părea să fie bine dispus, bucurându-se de atenția unei audiențe în mare parte captivate de prezența sa.
Însă a fost readus brusc cu picioarele pe pământ de către Steve Rosenberg de la BBC, căruia i s-a oferit ocazia de a pune ultima întrebare a sesiunii.
Secretarul de presă al Kremlinului, Dmitry Peskov, a dat un indiciu despre ceea ce urma să vină când l-a introdus pe jurnalistul postului din Moscova, declarând: „Pentru ultima întrebare a zilei, aș dori să-i dau cuvântul BBC-ului...Un invitat rar în aceste zile! Steve Rosenberg.”
Rosenberg s-a ridicat, s-a îndreptat spre microfon și i-a spus calm lui Putin că războiul său din Ucraina este în completă contradicție cu principiile care stau la baza BRICS - justiția, stabilitatea și securitatea regională, și o lume echitabilă.
„Cum se potrivește totul cu acțiunile dumneavoastră din ultimii doi ani și jumătate? Invazia trupelor ruse în Ucraina - unde este justiția, stabilitatea și securitatea?” a întrebat el.
Rosenberg a subliniat că nu este vorba doar despre Ucraina, ci și despre cetățenii, orașele și teritoriile rusești care resimt, de asemenea, greutățile războiului din cauza atacurilor cu drone, pierderilor grele pe linia frontului și incursiunilor peste graniță de către forțele ucrainene.
Putin a fost văzut furios notând într-un caiet în timp ce Rosenberg își punea întrebările, având o expresie încruntată pe față, înainte de a răspunde vehement.
„Este corect ca timp de ani de zile partenerii noștri (occidentali) să fi ignorat apelurile noastre constante de a nu extinde NATO spre Est? Să ne mintă în față și să încalce toate obligațiile lor... pentru a pătrunde în Ucraina și a construi baze militare?” a spus el cu un ton furios.
A continuat acuzând SUA că au orchestrat și finanțat un coup în Ucraina în 2014 - un subiect central în narațiunea Kremlinului, care se opune versiunii Casei Albe că anexarea Crimeei în 2014 și invazia ulterioară a Ucrainei s-au datorat exclusiv agresiunii rusești.
Pe măsură ce conferința se apropia de sfârșit, Rosenberg a pus o a doua întrebare, referindu-se la afirmațiile agenției britanice MI5 că agenți ruși „creează haos” pe străzile din Marea Britanie.
Aceasta părea să fie picătura care a umplut paharul pentru Putin, care a râs cu voce tare, i-a mulțumit lui Rosenberg pentru întrebare și a respins-o imediat ca fiind „complet aiurea”.
Conflictul din Ucraina a fost un subiect recurent pe parcursul celor trei zile de summit în Kazan, la care au participat lideri sau reprezentanți din 36 de țări, evidențiind eșecul eforturilor conduse de SUA de a izola Rusia prin sancțiuni și manevre politice.
Summitul a marcat, de asemenea, prima vizită în Rusia a secretarului general al Națiunilor Unite, Antonio Guterres, în mai mult de doi ani, ceea ce a stârnit o reacție furioasă din partea Kievului.
Guterres a cerut „o pace justă” în Ucraina, conform Cartei ONU, legislației internaționale și rezoluțiilor Adunării Generale. De asemenea, a solicitat încetarea imediată a luptelor în Gaza, Liban și Sudan.
În cadrul conferinței de presă de joi seara, Putin a fost întrebat despre promisiunea fostului președinte american Donald Trump de a pune capăt luptei din Ucraina.
„Ceea ce a spus domnul Trump recent, ceea ce am auzit, (este) că a vorbit despre dorința de a face tot posibilul pentru a încheia conflictul din Ucraina”, a spus Putin.
„Mi se pare că a spus-o cu sinceritate. Cu siguranță, primim cu bine astfel de declarații, indiferent cine le face.”
Putin a fost întrebat, de asemenea, dacă există trupe nord-coreene în Rusia, la care nu a confirmat și nici nu a negat.
SUA au declarat miercuri că 3.000 de trupe nord-coreene au fost desfășurate în Rusia și se antrenează în mai multe locații, deși Ucraina și Coreea de Sud au sugerat că ar putea fi vorba de până la 10.000.
„Imaginile sunt un lucru serios, dacă există imagini, atunci ele reflectă ceva”, a spus el când a fost întrebat despre fotografiile prin satelit ale trupelor, într-un răspuns criptic, deși oarecum incredul.
Totuși, Putin a menționat că legislatorii din Moscova au ratificat mai devreme în ziua respectivă un pact cu Coreea de Nord privind asistența militară reciprocă ca parte a unei „parteneriate strategice” cu Phenianul.
„Nu am avut niciodată îndoieli că regimul nord-coreean ia în serios acordurile noastre. Ce și cum vom face în cadrul acestei clauze (a acordului) este treaba noastră”, a spus el vizibil deranjat, conform Daily Mail.
CITEȘTE ȘI: Putin nu neagă că regimul din Coreea de Nord a trimis soldați în Rusia
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu