Vladimir Putin, previziune despre prețul petrolului  

Vladimir Putin: Încercăm să nu permitem niciun vârf de șoc în ceea ce privește prețurile
Vladimir Putin: Încercăm să nu permitem niciun vârf de șoc în ceea ce privește prețurile

Vladimir Putin a declarat că prețul petrolului ar putea să ajungă la 100 de dolari pe baril, pe măsură ce sporește cererea pentru produse energetice, relatează CNBC.

Prețurile la energie au crescut vertiginos în toate domeniile, pe măsură ce economiile se redeschid după luni de blocaje cauzate de pandemie, iar oferta rămâne restrânsă. Contractele futures pentru țițeiul West Texas Intermediate, referința petrolieră americană, au depășit săptămâna trecută pragul de 80 de dolari pe baril pentru prima dată din noiembrie 2014.

Dar Putin crede că poate ajunge și mai sus. Când a fost întrebat dacă WTI ar putea ajunge la 100 de dolari pe baril, el a spus: "Este foarte posibil".

Vorbind cu Hadley Gamble de la CNBC, la un eveniment din Moscova, Putin a declarat însă că Rusia și alte țări producătoare de petrol fac tot posibilul pentru a aduce o oarecare stabilizare pe piață, potrivit Mediafax.

"Rusia și partenerii noștri și grupul OPEC+ facem tot posibilul pentru a ne asigura că piața petrolului se stabilizează. Încercăm să nu permitem niciun vârf de șoc în ceea ce privește prețurile. Cu siguranță nu dorim să avem așa ceva - nu este în interesul nostru", a declarat el.

La începutul acestei luni, OPEC și națiunile aliate care nu sunt membre, cunoscute sub numele de OPEC+, au decis să păstreze actualul nivel al producției, în ciuda presiunilor din partea altor națiuni.

UE, summit de urgență pe tema gazelor naturale

De asemenea,  Vladimir Putin a declarat miercuri că Rusia nu folosește gazul ca armă și este gata să contribuie la ameliorarea crizei energetice a Europei, în timp ce UE a convocat un summit de urgență pentru a aborda problema prețurile crescute, transmite Reuters.

Putin a făcut aceste afirmații la o conferinţă pe tema energiei de la Moscova. El a spus că piaţa gazelor nu este echilibrată şi predictibilă, mai ales în Europa, dar a spus că Rusia îşi respectă obligaţiile contractuale pentru aprovizionarea clienţilor şi că este gata să mărească livrările dacă i se solicită acest lucru. Liderul rus a respins acuzaţiile că Rusia se foloseşte de energie ca de o armă.

”Acestea sunt doar vorbe motivate politic, care nu au nicio bază”, a spus Vladimir Putin.

Rusia şi Europa sunt implicate într-o dispută referitoare la noul gazoduct Nord Stream 2, care va livra gaze din Rusia în Germania. 

Vezi și: Rusia spune că Gazprom a început să-și folosească stocurile de gaze pentru a stabiliza piața europeană

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel