Vladimir Putin pune sechestru pe două companii energetice străine din Rusia

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Mișcare este văzută ca un semn că Moscova poate lua măsuri suplimentare în cazul în care bunurile rusești din străinătate sunt confiscate pentru a plăti pagubele cauzate Ucrainei de război.

Președintele Rusiei, Vladimir Putin, a semnat un decret prin care preia controlul temporar asupra filialelor ruse ale a două firme energetice străine, semnalând că Moscova ar putea lua măsuri similare împotriva altor companii internaționale dacă activele rusești în străinătate sunt confiscate.

Decretul – care descrie posibile represalii în cazul în care activele rusești în străinătate sunt afectate – a arătat că Moscova a luat deja măsuri împotriva diviziei germane Uniper din Rusia și a activelor companiei finlandeze, Fortum Oyj.

Răspunsul Rusiei la ”măsurile neprietenoase” luate de Occident

Decretul spune că Rusia trebuie să ia măsuri urgente pentru a răspunde la acțiunile nespecificate ale Statelor Unite și altora despre care le spune că sunt ”neprietenoase și contrare dreptului internațional”, informează Al Jazeera.

În octombrie, președintele Consiliului European, Charles Michel, a declarat că Uniunea Europeană intenționează să folosească bunurile rusești confiscate – înghețate în temeiul sancțiunilor împotriva Moscovei pentru invadarea Ucrainei – pentru a ajuta la reconstruirea Ucrainei.

Directorul executiv al Băncii de stat ruse, VTB PAO, a declarat luni că Moscova ar trebui să ia în considerare preluarea activelor companiilor străine din Rusia, precum Fortum, și să le restituie numai atunci când sancțiunile pentru războiul din Ucraina vor fi ridicate.

Acțiunile companiilor plasate sub controlul unei agenții imobiliare ruse

Acțiunile Uniper și Fortum Oyj au fost plasate sub controlul temporar al Rosimushchestvo, agenția imobiliară a Guvernului federal rus, se arată în decret. Rosimushchestvo a spus că mai multe firme străine și-ar putea găsi activele sub control rusesc temporar, a informat agenția de presă de stat TASS.

”Decretul nu se referă la probleme de proprietate și nu privează proprietarii de bunurile lor. Managementul extern este de natură temporară și înseamnă că proprietarul inițial nu mai are dreptul de a lua decizii de management”, a spus agenția TASS.

Sechestrele temporare ale celor două firme 

Fortum a avertizat deja acționarii că există riscul ca activele sale rusești să fie expropriate.

Uniper deține un pachet de 83,73% din filiala rusă Unipro, care de ani de zile a furnizat livrări de gaze naturale către Germania. Chiar înainte de invadarea Ucrainei de către Rusia, Uniper căutase să-și vândă participația la Unipro.

 A fost găsit un cumpărător, dar autoritățile ruse nu au aprobat niciodată vânzarea.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel