Vladimir Putin recunoaște că războiul din Ucraina îl costă scump

Vladimir Putin recunoaște că războiul din Ucraina îl costă scump / Foto: Kremlin.ru
Vladimir Putin recunoaște că războiul din Ucraina îl costă scump / Foto: Kremlin.ru

Vladimir Putin recunoaște că deficitul bugetar al Rusiei este legat de cheltuielile pentru războiul din Ucraina.

Deficitul bugetar federal actual al Rusiei se datorează în mare măsură execuției accelerate a cheltuielilor în primele luni, precum și creditelor suplimentare pentru apărare și achiziționarea de arme, a spus președintele rus Vladimir Putin, scrie Interfax. Liderul Kremlin recunoaște astfel, indirect, că războiul din Ucraina îl costă destul de scump, deși anterior evitase să discute despre creșterea cheltuielilor din cauza invaziei țării vecine.

"Astăzi, finanțele noastre publice sunt în general echilibrate. Există un mic deficit actual al bugetului federal, dar se datorează în mare parte amânării cheltuielilor planificate la o dată anterioară, așa cum spunem, "la stânga" conform programului. Noi a făcut acest pas în mod conștient pentru a crește ritmul de implementare a programelor de stat și regionale", a spus el, vorbind la SPIEF.

"Bineînțeles, a fost nevoie de fonduri suplimentare pentru consolidarea apărării și securității, pentru achiziționarea de arme. Suntem obligați să facem acest lucru pentru a proteja suveranitatea țării noastre. Trebuie să spun că, în ansamblu, acest lucru se justifică, inclusiv din punct de vedere economic”, a mai declarat liderul de la Kremlin.

La cât a ajuns deficitul bugetar al Rusiei



Potrivit acestuia, în ianuarie-mai, veniturile din petrol și gaze au crescut cu 9,1%,, iar în luna mai rata a fost de +28%.

"Vorbim despre venituri bugetare care nu sunt legate de importurile de petrol și gaze, iar acesta este un indicator important că sectorul real al economiei, întreprinderile de producție, sectorul comerțului și al serviciilor se dezvoltă și câștigă avânt.", a spus Putin.

Bugetul federal al Federației Ruse în ianuarie-mai, conform datelor preliminare de la Ministerul de Finanțe, a fost executat cu un deficit de 3.411 trilioane de ruble. În general, pentru acest an Rusia ar avea planificat un deficit de aproximativ 2,9 trilioane de ruble.

Putin spune că PIB-ului Rusiei ar putea crește în 2023 cu 1,5-2%

Creșterea PIB-ului Rusiei în 2023 va fi peste 1%, poate fi în intervalul 1,5-2%, a declarat președintele rus Vladimir Putin, vorbind la ședința plenară SPIEF-2023.

"Tendințele macroeconomice pozitive câștigă avânt și putere. În luna aprilie a acestui an, PIB-ul a crescut cu 3,3% în termeni anuali, iar până la sfârșitul anului va adăuga mai mult de 1%... Sunt de acord cu acei experți care cred că creșterea va fi de până la 1,5%, sau poate chiar sub 2%", a spus el.

După cum s-a raportat, în primul trimestru al anului 2023, PIB-ul Rusiei, conform Rosstat, a scăzut cu 1,8% față de primul trimestru din 2022, dar începând cu al doilea trimestru, ar urma să crească. Prognoza oficială a Ministerului Dezvoltării Economice pentru luna aprilie pentru creșterea PIB-ului Rusiei în 2023 este de 1,2%.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel