Președintele rus va avea mai mult noroc să obțină ceea ce își dorește dacă va fi luat drept nebun. Problema crizei din Ucraina depinde în mare măsură de intențiile unui singur om – Vladimir Putin.
În ultimele săptămâni, după căderea regimului rusofil al lui Vikor Ianukovici și după anexarea Crimeei la Rusia, analiștii politici încearcă să înțeleagă ce se află în mintea liderului rus.
Când soldații ruși fără insigne au invadat Crimeea, ipoteza inițială a fost că Putin este un bun strateg care a profitat de slăbiciunea unui guvern slăbit și care a cucerit oamenii ușor influențabili, aceștia din urmă fiind convinși de propaganda rusă care denunța o guvernare fascistă la Kiev.
Analiștii sunt de părere că liderul este în stare să negocieze pentru a obține concesii, dar nu este atât de alienat încât să riște un război cu NATO și să pună în pericol imaginea Rusiei în străinătate consolidată de-atâția ani. Mulți au zis că Putin s-a jucat cu focul. Unii analiști politici cred că tot ce s-a întâmpla până acum cu Ucraina și Rusia face parte dintr-o campanie mai vastă care vizează restaurarea Uniunii Sovietice, prin anexarea și altor regiuni. Alții merg mult mai departe și cred că Vladimir Putin este pur și simplu nebun.
Există mai multe teorii. Prima arată că proiectele șefului statului reconstituie cel de-al Doilea Război Mondial. A doua arată că Putin se izolează de restul lumii și – în problemele sale – cere opinia doar consilierilor naționali. Cea din urmă teorie vorbește despre furia oarbă care și după ce Putin a pierdut un aliat pe care îl avea în Ucraina – el încearcă să atace această țară care e devenit o țintă ușoară.
Acțiunile unui naționalist nebun și furios
Conferința pe care Putin a ținut-o pe data de 4 martie pledează în favoarea faptului că ar avea o tulburare psihică, scrie Slate.fr.
De asemenea, cancelarul german Angela Merkel spune că președintele rus este "dintr-o altă lume". Se poate spune că Putin este puțin bulversat. Acțiunile sale sunt demne de un naționalist nebun și furios care nu realizează consecințele nici pentru Rusia, nici pentru el. Acest lucru se poate traduce și altfel: prin faptul că Putin se joacă cu focul, dar într-un mod rațional. În ceea ce privește Ucraina, dacă Putin încearcă să pară irațional, atunci vom vedea un succes spectaculos pentru el.
Un joc de noroc
După referendumul din data de 16 mai, faptul că doar Crimeea este regiunea pierdută ar putea părea ca o victorie în ochii guvernului ucrainean. În același timp, având în vederile temerile legate de faptul că Ucraina ar putea fi invadată de Rusia, o autonomie radicală a regiunilor din Est ar putea reprezenta răul cel mai mic, dacă dă Rusiei o anumită influență asupra politicii ucrainene. Promisiunea Ucraina conform căreia nu intenționează să adere la NATO pare să fie acceptabilă având în vedere noile circumstanțe. În estul Ucrainei ar putea fi declanșate mintinguri care pot degenera în acțiuni extrem de periculoase. Ne putem imagina ușor scenarii în care confruntările violente de stradă vor duce la mobilizarea trupelor ruse și ucrainene, fiecare încercând să-și apere teritoriul. Totul s-ar putea termina într-un conflict armat pe care nimeni nu și-l dorește. În finalul articolului, jurnaliștii de la Slate.fr se întreabă dacă acțiunile lui Putin chiar fac parte dintr-un plan bine pus la punct sau sunt doar strategiile unui om nebun.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News