Președintel rus Vladimir Putin susține că sosirea sa la G20 din Brazilia ar perturba de fapt activitatea summit-ului.
Președintele rus Vladimir Putin afirmat că înțelege că sosirea sa la summit-ul G20 din Brazilia, care va avea loc în luna noiembrie, ar putea interfera cu activitatea acestui forum și poate crea probleme președintelui brazilian, cu care are bune relații.
„Înțelegem ce se întâmplă în jurul Rusiei. Și eu înțeleg. Eu am relații excelente, amicale, cu președintele Braziliei - Lula. Și ce? Voi veni acolo intenționat, pentru a perturba funcționarea normală a acestui forum?
Înțelegem cu toții perfect că, chiar dacă excludem această Curte Penală Internațională (care a emis un ordin de reținere a președintelui Federației Ruse n.r), toată discuția va fi doar despre asta. De fapt, vom întrerupe activitatea G20. De ce?”, a spus Putin la o întâlnire cu reprezentanții presei din țările membre BRICS, răspunzând la întrebarea dacă va merge la summit-ul G20 din Brazilia pe fundalul deciziei Curții Penale Internaționale, scrie Interfax.
„Vom găsi pe cineva care va reprezenta în mod adecvat interesele țării noastre în Brazilia la un nivel înalt”, a mai spus acesta.
În același timp, președintele Federației Ruse a spus că "G20 este un forum bun, util, dacă, bineînțeles, nu este politizat și dacă nu este politizat în continuare, și știm că se fac diverse tipuri de încercări. A fost creat ca o platformă pur economică, iar dacă se va dezvolta astfel, va fi util”.
Reamintim că Rusia a ripostat împotriva procurorului și judecătorilor Curții Penale Internaționale care au emis un mandat de arestare pentru Vladimir Putin prin deschiderea unui dosar penal împotriva lor. Comitetul de Investigații al țării, care este responsabil pentru investigarea crimelor grave, a declarat că nu există motive de răspundere penală din partea președintelui rus și a susținut că șefii de stat au imunitate față de jurisdicția altor țări. Acțiunea Rusiei este un gest simbolic de sfidare ca răspuns la mandatul emis împotriva lui Vladimir Putin.
Totul s-a întâmplat după ce Curtea Penală Internațională l-a acuzat anul trecut pe Vladimir Putin că a răpit copii din Ucraina, ceea ce constituie o crimă de război.
Instanța a susținut că președintele rus este „responsabil pentru crima de război de deportare ilegală a populației (copii) și cea de transfer ilegal de populație (copii) din zonele ocupate ale Ucrainei în Federația Rusă”.
Kremlinul a numit mișcarea scandaloasă, dar nulă din punct de vedere juridic, deoarece Rusia nu este semnatară a tratatului care stă la baza CPI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu