Președintele rus Vladimir Putin vrea să creeze o nouă uniune cu alte două țări.
Președintele Kazahstanului Kassym-Zhomart Tokayev a spus că sprijină propunerea făcută de președintele rus Vladimir Putin de a crea un fel de uniune trilaterală a Federației Ruse, Kazahstanului și Uzbekistanului, inclusiv pentru rezolvarea problemelor din sectorul gazelor, scrie Interfax.
"Da, există probleme care necesită o coordonare suplimentară și chiar negocieri. În special, vorbim despre sectorul gazelor naturale. Dar aici nu dramatizăm nicio problemă. Tocmai i-am spus lui Vladimir Vladimirovici (Putin n.r.) că există astfel de probleme, ele necesită discuție, dar absolut fără dramatizare. Acestea sunt probleme de lucru", a declarat Tokayev la o întâlnire cu premierul rus Mihail Mișustin, care a avut loc după discuțiile la nivel înalt ruso-kazah de la Kremlin.
Președintele Kazahstanului și-a exprimat încrederea că se va ajunge la "acorduri adecvate".
"Mai mult, astăzi Vladimir Vladimirovici a spus că trebuie să creăm un fel de uniune trilaterală și el va chema președintele Uzbekistanului", a spus Tokayev.
El a adăugat: "Trebuie să ne aprofundăm și pe această temă, în orice caz, eu, ca să nu mai vorbim de specialiștii noștri, pentru a ajunge la rezultatul și acordul dorit. De ce nu", a concluzionat președintele Kazahstanului.
Vladimir Putin și Alexandr Lukașenko și-au pierdut un aliat, în încercarea lor de a-și asigura sprijinul pentru războiul Rusiei împotriva Ucrainei, întrucât premierul Armeniei a refuzat să semneze o declarație comună din cauza conflictului propriu al țării sale cu Azerbaidjan.
Tensiunile au izbucnit rapid la un summit condus de ruși, deoarece Vladimir Putin a refuzat să-și sprijine aliatul, pe Armenia, în conflictul cu Azerbaidjan. Ca răspuns, prim-ministrul Armeniei nu a semnat declarația finală a Organizației Tratatului de Securitate Colectivă (alianța militară OTSC), umilindu-l atât pe liderul rus, cât și pe liderul din Belarus, Alexandr Lukașenko. Cei doi au rămas zguduiți, deoarece nu au reușit să aducă Armenia la bord, pe fondul scăderii sprijinului pentru războiul lor comun împotriva Ucrainei. Imaginile îl arată pe Vladimir Putin aruncând stiloul pe declarație, în timp ce Alexandr Lukașenko părea uluit de cele întâmplate. Vezi video pe express.co.uk.
În ciuda încercării celor doi de a-l convinge pe liderul armean să semneze documentul, Nikol Pashinian, furios, a refuzat măcar să-l atingă într-o ciocnire aparent tensionată între cei trei lideri.
Vorbind la summitul OTSC din capitala Armeniei, pe 23 noiembrie, Pashinian a spus că este "deprimant faptul că apartenența Armeniei la OTSC nu a reușit să țină sub control agresiunea azeră". El a mai spus că acest lucru a fost "enorm de dăunător pentru imaginea OTSC atât în țara noastră, cât și în străinătate"
Armenia solicitase deja sprijin militar în septembrie, după ce au izbucnit noi ciocniri mortale între ei și Azerbaidjan cu privire la suveranitatea teritorială. Dar alianța militară OTSC a răspuns doar trimițându-și secretarul general în zona de conflict și oferindu-se să înființeze un grup de lucru care să analizeze situația.
Șase țări post-sovietice, inclusiv Armenia, Belarus, Kazahstan, Kârgâzstan, Tadjikistan și Rusia, fac parte din alianța militară, asemănătoare cu NATO. Vezi mai mult AICI.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News