"Vocea Rusiei" face playback: a plagiat pasaje dintr-un articol

Site-ul postului de radio Vocea Rusiei, finanţat de Moscova, a copiat anumite pasaje dintr-o analiză publicată de revista Foreign Policy România, fără citarea sursei. Valentin Vasilescu, fost director adjunct al Aeroportului Otopeni, implicat în dosarul „Ţigareta 2”, a extras selectiv pasaje din articolul ”Iluzia Securităţii”, semnat de Gabriel Elefteriu, pentru a construi o demonstraţie despre cum scutul de la Deveselu vulberabilizează România, iar acceptarea amplasării sale a fost una greşită.

[caption id="attachment_386941" align="alignleft" width="640"] foto: adevarul.ro[/caption]

Riguroasa analiză politică a revistei care aborda la nivel politic şi geostrategic amplasarea scutului de la Deveselu a fost publicată recent şi pe site-ul ziarului Adevărul. Cotidianul este cel care a remarcat pasajele copiate de Vocea Rusiei în articolul „La ce serveşte americanilor scutul antibalistic de la Deveselu?” fără respectarea normelor de citare a sursei, impuse de legea dreptului de autor.

Vocea Rusiei: ”Refuzul SUA de a oferi garanţii legale Rusiei că sistemul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva sa se bazează tocmai pe recunoaşterea în subsidiar a faptului că viitorul este imprevizibil şi că poziţia SUA în ceea ce priveşte amplasarea scutului se poate schimba la 180 de grade, de la o zi la alta. Concesia făcută gratuit de România intereselor strategice străine prin găzduirea scutului antibalistic de la Deveselu, intitulată «piatra de hotar a parteneriatului cu SUA», expune România la tipuri de ameninţări inexistente până acum”, scrie Valentin Vasilescu.

Foreign Policy România: „Iar refuzul SUA de a oferi garanţii legale Rusiei că sistemul anti-rachetă nu este îndreptat împotriva sa se bazează tocmai pe recunoaşterea faptului că viitorul este imprevizibil şi că ameninţarea se poate schimba. (...) Instalarea "scutului" american la Deveselu este încă o imensă concesie făcută gratuit de România unor interese strategice străine”.

Vocea Rusiei: ”Într-o viitoare criză regională, unde Rusia s-a dovedit în trecut a fi expertă, în a o genera şi a o exploata, România ar fi avut marea şansă să conteze, ca jucător deloc influenţabil. Numai că dacă SUA vizează brusc alte obiective decât cele ale României, America nu-i va permite acesteia să-şi urmărească interesul naţional, România devenind pentru SUA doar o monedă de schimb. Angajamentul SUA faţă de securitatea Europei de Est, «cel de neclintit şi de lungă durată» se va dovedi cât de curând o gargară abisală, în ceea ce priveşte România. Într-o asemenea situaţie, cel mai probabil, SUA vor căuta să forţeze un compromis în defavoarea României, dacă nu cumva o va vinde la schimb. Lăsând totodată România să se descurce singură cu resentimentele acumulate de Rusia faţă de ea, în contul «scutului» antibalistic de la Deveselu”.

Foreign Policy România: „Într-o potenţială viitoare criză regională în care doar România - nu şi SUA - va avea o miză, este de aşteptat că Washingtonul nu va permite României să-şi urmărească interesul naţional până la capăt. Cel mai probabil, SUA vor căuta să forţeze cel puţin un compromis în defavoarea României - pe modelul Suez 1956, când America a forţat fără menajamente mâna chiar şi celui mai vechi şi puternic aliat, Marea Britanie. Iar România, prea slabă în relaţia cu partenerul american pentru a face altceva, se va conforma”.

Refuzul SUA de a oferi garanţii legale Rusiei că sistemul antirachetă de la Deveselu nu este îndreptat împotriva sa se bazează tocmai pe recunoaşterea în subsidiar a faptului că viitorul este imprevizibil şi că poziţia SUA în ceea ce priveşte amplasarea scutului se poate schimba la 180 de grade, de la o zi la alta. Concesia făcută gratuit de România intereselor strategice străine prin găzduirea scutului antibalistic de la Deveselu, intitulată «piatra de hotar a parteneriatului cu SUA», expune România la tipuri de ameninţări inexistente până acum”, notează Valentin Vasilescu.Citeste mai mult: adev.ro/mvy42y

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel