Nicolae Voiculeț a trăit o mare dezamăgire când a ajuns să cânte imnul României în Covasna, însă ceea ce a urmat l-a lăsat fără cuvinte.
Nicolae Voiculeț a aceptat invitația de a cânta "Deșteaptă-te române" în Covasna de 1 Decembrie. Când a ajuns acolo, însă a avut parte de o mare dezamăgire. Deși se așteptas să cânte în centrul orașului, artistul a fost condus pe o stradă lăturalnică, în fața unei bisericuțe.
"Eu nu mă spăl pe mâini, de poporul meu, pentru că îi cât muzica cu naiul în rugăciuni, de aceea am hotărât să merg fără să ezit nici măcar o clipă, la Târgu Secuiesc în Covasna, locul unde o mână de români și-au dorit să cânte în același glas cu toată țara, "Deșteaptă-te române", in Ziua Națională și Sfântă a Unirii României.
Nici nu mă gândeam că nu voi cânta pe o scena mare în piața din centrul orașului... dar am cântat Imnul României, pe o stradă lăturalnică departe de centru...,pe o stradă mai la margine, Molnar Jozsias, pentru că acolo au avut voie românii minoritari să-și celebreze Ziua și Centenarul,... în față bisericii lor ortodoxe, Pogorârea Duhului Sfânt", a declarat Nicolae Voiculeț.
"Conducătorii țării s-au spălat pe mâini..."
"Conducătorii țării s-au spălat pe mâini, iar poporul trăiește din speranță și rugăciuni, la mila altora!
La invitația Asociației "Suflet românesc" din Târgu Secuiesc, am fost onorat să fiu alături de toți românii și de toți cei care simt românește de aici.
Pentru mine România nu este doar țara mea, România e sunetul doinelor si al bocetelor acelor mame care și-au pierdut copiii în războaie pentru apărare a țării, iar românii, nu sunt o "populație", sunt un popor și sunt toti, fratii mei!
Daca a 100-a oară mi s-ar îngădui să mă întorc pe acest pământ, mi-aș alege aceiași părinți si aceeași Țară. Pace veșnica părinților noștri si Onoare celor care sau jertfit pentru Patrie!
Aici, la Târgu Secuiesc, în inima României, în Transilvania, pentru prima oară am cântat cu naiul meu, cu NAIUL UNIRII, special făcut din aurul Apusenilor și pictat de Igor Matei, marele pictor de la Chișinău", a mai completat naistul.
"Naiul și sufletul românesc nu au nevoie de campanii"
"Am adus aici sunetul Unirii, înălțând Tricolorul României, deasupra bisericii. Au cântat toți cu mine, plini de dor și de speranță, au cântat, am cântat pentru Eroi!
Am dezvelit împreună Monumentul din marmură albă imaculată, al hărții României. La Est, unde lipsea Bucovina, am întregit țara cu naiul meu, pe care l-am așezat pe acea parte lipsă din țară.
La final, au intrat cu toții in Hora Unirii pe care o cântam cu lacrimi în ochi la minus 12 grade, fără să mai simt frigul, simțind doar energia copiilor din fața mea pe care-i vedeam cum se strângeau de mânuțe în horă, de parcă n-ar mai fi vrut să-și dea drumul niciodată, de frică să nu-i despartă cineva. Mai rar am văzut la alți copii atâta dorință și îndârjire.
Am venit în Covasna, nu pentru a "bifa", "puncta" sau a "marca" jertfa eroilor si Centenarul Marii Uniri, am venit aici pentru că mi-am dorit să fiu alături de frații mei din inima României.
Eu nu sunt campanie electorală și nu am nimic de demonstrat. Nu am făcut, nu fac și nu voi face niciodată politică. Politica mea, e sunetul României!
Naiul și sufletul românesc nu au nevoie de campanii, de lozinci și de băi de mulțime, ci de inimă, de adevăr, de aducere aminte, în memoria sutelor de mii de tineri de la sate, morți în războaie pentru țară.
Jertfa lor va rămâne eternă! Eu cred că numai așa, prin iubire, iertare și unitate, vom însenina inima celor care cu un veac în urmă, au făcut dreptate, au făcut Unirea!", a mai spus Voiculeț.
"Au venit cu speranța că poate se întâmplă ceva bun și pentru ei"
Toți cei care au participat, cu mic cu mare, aveau lacrimi în ochi și au venit cu speranța că poate se întâmplă ceva bun și pentru ei. Tragedia a fost când am terminat recitalul, pentru că atunci totul s-a terminat pentru ei.
S-au întors la casele lor cântând Hora Unirii în gând, fără să-i audă nimeni.
A fost ultima lor melodie.
Asta am văzut în jurul meu si al Tricolorului care se înalta în fața bisericii, multi oameni îngândurați, dar cu speranța in privire, oameni care se bucurau, adunați în rugăciune, cu inima plină.
Undeva, între acele suflete, eram și eu la Târgu Secuiesc, în România noastră", a conchis Nicolae Voiculeț.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci