Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a demis din funcție doi oficiali importanți, potrivit Reuters - Yurii Șcîhol, directorul Serviciului de Comunicații Speciale și Protejarea Informațiilor Ucrainei (SSSCIP), și pe Viktor Jora, adjunctul său.
Anunțul a fost făcut pe platforma Telegram de către Taras Melniciuk, ministrul ucrainean pentru relația cu parlamentul.
Motivul exact al demiterii celor doi oficiali nu a fost oferit de către sursă. Cu toate acestea, agenția Reuters a remarcat că decizia a survenit la scurt timp după ce procurorii anticorupție din Kiev au anunțat că investighează rolul directorului SSSCIP și al adjunctului său într-o presupusă schemă de delapidare a 62 de milioane de grivne (aproximativ 1,72 milioane de dolari) între 2020 și 2022.
Ancheta vizează implicarea a 6 persoane, autoritățile suspectând că oficialii au achiziționat programe software la prețuri supraevaluate. Biroul Național Anticorupție din Kiev a afirmat că achizițiile pentru două companii subordonate SSSCIP s-au desfășurat în cadrul unei licitații în care alți ofertanți nu au avut acces.
Demiterea lui Șcîhol și Jora survine la doar o zi după ce președintele Zelenski a efectuat și înlocuirea comandantului forțelor medicale din cadrul armatei ucrainene. În acest caz, șeful statului ucrainean a invocat necesitatea unei "schimbări".
Președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski, a cerut duminică schimbări rapide în operațiunile armatei ucrainene și a anunțat demiterea comandantului forțelor medicale ale armatei, scrie Reuters.
Mișcarea lui Zelenski a fost anunțată după ce s-a întâlnit cu ministrul Apărării Rustem Umerov, moment care a coincis cu dezbaterea despre desfășurarea războiului, cu întrebări despre contraofensiva din est și sud, conform Reuters.
La începutul lunii noiembrie, președintele Ucrainei l-a destituit și pe comandantul forțelor speciale ucrainene, o decizie care a luat prin surprindere mulți observatori, având în vedere succesele înregistrate de acestea de la începerea invaziei ruse.
Deși demiterile celor doi oficiali sunt, cel mai probabil, legate de situația din teatrul de operațiuni și de tensiunile dintre conducerea politică și cea militară din Kiev, Zelenski și guvernul său au reiterat angajamentul de a intensifica lupta împotriva corupției, în special după ce Comisia Europeană a recomandat oficial începerea negocierilor pentru aderarea Ucrainei la Uniunea Europeană la data de 8 noiembrie.
În aceeași notă, Republica Moldova a primit o recomandare similară din partea Comisiei Europene, concomitent cu Ucraina, subliniind aspirațiile de apropiere și integrare europeană ale ambelor state.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu