Președintele Volodimir Zelenski se declară convins de faptul că steagul Ucrainei va flutura din nou în Crimeea.
Preşedintele ucrainean Volodimir Zelenski a dat asigurări într-o înregistrare video difuzată pe reţelele de socializare că drapelul Ucrainei va flutura din nou în peninsula ucraineană Crimeea (anexată ilegal de Rusia în 2014 — n.r.), la fel cum se întâmplă deja în Insula Şerpilor, transmite TVR Moldova cu referire la Agerpres.
„Celor condamnaţi să se târască nu vor reuşi să le ia celor care sunt sortiţi să zboare nici măcar Insula Şerpilor. De aceea, (steagul) albastru şi galben a revenit pe insulă, iar într-o zi va reveni fără îndoială şi în peninsulă, precum şi în toate oraşele şi satele noastre ocupate, în timp ce imnul nostru naţional va răsuna în fiecare dintre ele“, a declarat preşedintele ucrainean, citat în noaptea de joi spre vineri de agenţia locală Ukrinform.
Zelenski şi-a exprimat totodată recunoştinţa pentru etapa finală a luptei pentru Insula Şerpilor.
„Drapelul nostru a fost ridicat acolo. Această operaţiune a durat două luni. Servicii secrete, forţe de operaţiuni speciale, unitatea ‘Alfa’ a serviciului de securitate, gărzi de frontieră, genişti, forţe navale, forţe aeriene. Şi acum că toţi căpitanii ruşi — fie de pe o navă sau dintr-un avion — văd drapelul ucrainean pe Insula Şerpilor, să ştie că statul nostru nu poate fi înfrânt“, a subliniat el.
Rusia s-a retras la 30 iunie de pe Insula Şerpilor, de importanţă strategică în Marea Neagră, susţinând că a făcut »un gest de bunăvoinţă», în timp ce Ucraina este de părere că retragerea este consecinţa faptului că Moscova nu-şi mai putea continua strategia în zonă după ce a pierdut mai multe nave, scrie Bucpress.
Tranzitul gazului rusesc prin Ucraina a ajuns în luna iunie la un minim istoric, cu un volum de 334 de milioane de metri cubi pe zi, a anunţat vineri compania OGTSOU care administrează reţeaua de gazoducte ucrainene şi care a acuzat un şantaj gazeifer din partea Moscovei, relatează AFP.
Conform operatorului ucrainean, compania rusă Gazprom exploatează numai a şaptea parte din capacităţile gazoductelor ucrainene şi nu-şi foloseşte nici măcar cotele rezervate şi plătite în baza contractului cu OGTSOU.
Compania ucraineană aminteşte că reţeaua sa face parte din rutele alternative care ar permite Rusiei să livreze Europei occidentale volume mult mai importante de gaze şi să înlocuiască complet gazoductul Nord Stream 1 din Marea Baltică, utilizat în prezent la o capacitate de numai 40%.
Scăderea accentuată a livrărilor de gaze ruseşti survine în timp ce îngrijorarea creşte în Germania, ţară foarte dependentă de gazul rusesc, înaintea opririi complete începând de luni a gazoductului Nord Stream 1 pentru lucrări de întreţinere.
Obiectivul Kremlinului este tocmai acela de a crea acest climat în Europa înaintea sezonului de iarnă. Pentru a forţa în final lumea civilizată să negocieze cu o ţară care comite crime sângeroase în centrul Europei, consideră operatorul ucrainean (citește continuarea AICI).
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu