Un nou bestseller al celebrului scriitor Alain de Botton, publicat în colecţia „Raftul Denisei“, va fi lansat astăzi, la ora 19:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu. Dan C. Mihăilescu, Radu Paraschivescu şi Denisa Comănescu ne vor vorbi cu umor, înţelepciune şi sensibilitate despre întâlnirea dintre iluziile pe care ni le ţesem în dragoste şi foarfeca realităţii.
Fiecare îndrăgostit se crede infailibil şi râde când i se invocă presiunile vieţii de zi cu zi. Fiecare ştie că nu-l poate atinge nimic din ce-i lezează pe ceilalţi. Şi totusi, la primele croşee ale imprevizibilului cotidian, îndrăgostitul nostru se chirceşte uluit şi caută salvarea din priviri. La fel se petrec lucrurile cu Rabih şi Kirsten, eroii acestei cărţi, care se îndrăgostesc, levitează romantic, se căsătoresc, au copii şi par gata să trăiască visul perfecţiunii maritale.
Alain de Botton ne invită să urmărim, cu degetul pe harta iubirii, o poveste cu suişuri şi coborâşuri, cu ezitări şi infidelităţi, cu sincope şi elanuri. O poveste ca atâtea altele şi totuşi unică. O poveste care ne poartă din Edinburgh la Praga şi din Beirut la Berlin. Jucăuşă, înţeleaptă şi emoţionantă.
Autorul bestsellerurilor Eseuri de îndrăgostit și Sex, shopping și un roman ne seduce din nou: Ce se întâmplă în iubire imaginează, cu umor, înțelepciune și sensibilitate, cursa cu obstacole a unei relații de lungă durată.
Se poate trăi în cuplu, aşa cum spune povestea, „până la adânci bătrâneţi“? Ştim ce dubii au pesimiştii, ştim şi ce euforie candidă îi animă pe optimişti. La mijloc, aşa cum îi stă bine adevărului, se găseşte punctul de vedere al unui scriitor versat în arta de-a diseca fericirea, anxietatea şi succesul.
„Mereu surprinzătorul Alain de Botton, care se întoarce la ficţiune după 20 de ani şi numeroase cărţi de nonficţiune, îşi propune să mediteze la întrebarea: «Cum e să fii căsătorit de-atâta timp?». Răspunsurile pe care le găseşte par deseori amuzante, deşi sunt provocatoare, pline de compasiune şi adevărate până la ultimul”, apreciază cronicarul de la Booklist.
“Hotelul stă pe o lespede de stâncă, la o jumătate de oră est de Malaga. A fost proiectat pentru familii şi dezvăluie, mai cu seamă la ora mesei, ce provocări presupune apartenenţa familială. Rahib Khan are cincisprezece ani şi e în vacanţă cu tatăl său şi cu mama vitregă. Atmosfera dintre ei este mohorâtă, iar conversaţia, anevoioasă. Se fac trei ani de când mama lui Rahib a murit. În fiecare zi se organizează un bufet pe o terasă cu vedere spre piscină. Uneori, mama vitregă a lui Rahib spune ceva despre paella sau despre vântul care bate cu putere din sud. E de loc din Gloucestershire şi-i place să grădinărească.
O căsnicie nu începe cu o căsătorie şi nici măcar cu prima întâlnire. Ea începe mult mai devreme, când se nasc idea de iubire şi îndeosebi visul unui suflet pereche.
Rahib o vede pentru prima oară pe fată lângă toboganul cu apă. E cam cu un an mai mică decât el, cu părul castaniu tăiat scurt, băieţeşte, piele măslinie, braţe şi picioare suple. Poartă o bluză marinărească în dungi, pantaloni scurţi de culoare albastră şi nişte şlapi galbeni ca lămâia. Are o fâşie subţire de piele la încheietura mâinii drepte. Se uită la băiat, îi zâmbeşte cam fără chef şi se instalează mai bine pe şezlong. Cinci ore de-acum încolo, se uită gânditoare la mare, ascultând muzică la căşti şi, din când în când, rozându-şi unghiile”.
Alain de Botton s-a născut în 1969, la Zürich. În 1977, familia lui se stabileşte în Marea Britanie, unde scriitorul şi-a făcut studiile şi trăieşte în prezent. A urmat cursuri de istorie la Cambridge, luându-şi masteratul în 1991, după care a obţinut un masterat în filozofie la King's College, University of London, în 1992. Este fondatorul scolii londoneze The School of Life (2008), care promovează o nouă viziune asupra educaţiei, şi al organizaţiei Living Architecture (2009). Până acum, i-au apărut peste 15 cărţi care dezbat într-o manieră neconvenţională teme fundamentale, precum dragostea, religia, frumosul etc. Eseuri de îndrăgostit (Essays in Love, 1993; Humanitas Fiction, 2013), prima lui carte, l-a consacrat rapid pe scriitorul de numai 23 de ani, devenind bestseller internaţional. Alain de Botton publică în ritm constant lucrări de mare succes, care sunt traduse în 30 de ţări: Sex, shopping şi un roman (The Romantic Movement. Sex, Shopping, and the Novel, 1994; Humanitas Fiction, 2016), Kiss & Tell (1995), How Proust Can Change Your Life (1997), The Consolation of Philosophy (2000), The Art of Travel (2002), Status Anxiety (2004), The Architecture of Happiness (2006), The Pleasures and Sorrows of Work (2009), A Week at the Airport (2009), Religion for Atheists (2011), How to Think More About Sex (2012), Art as Therapy (2013), Ştirile. Manualul utilizatorului (The News: A User's Manual, 2014; Humanitas, 2015). În 2016 îi apare romanul Ce se întâmplă în iubire (The Course of Love; Humanitas Fiction, 2017).
Alain de Botton a fost ales în 2011 Fellow of the Royal Society of Literature.
Editura Humanitas vă aşteaptă la Librăria Humanitas de la Cişmigiu joi, 16 februarie, ora 19:00, la lansarea cărţii Pe urmele tatălui. O poveste de iubire de Mireille Abramovici. Un tulburător volum de memorii în care Mireille Abramovici porneşte pe urmele tatălui său, arestat la Nisa cu zece zile înainte de naşterea ei şi deportat în mai 1944, alături de alte sute de evrei. În speranţa de a-i salva, simbolic, viaţa, totul, chiar şi cel mai vag indiciu, îi este de folos. Scrisori, fotografii şi acte din arhiva mamei, drumuri în România, Franţa şi Germania, vizite la rude şi la cunoscuţi de-ai părinţilor ei, obiecte rămase amintire din povestea lor de dragoste, vise şi intuiţii umplu încetul cu încetul spaţiile albe din portretul tatălui şi întregesc o poveste copleşitoare.
” Mama nu mi-a putut povesti niciodată despre ziua aceea, 19 aprilie 1944. Dacă ar fi pomenit de ea, s-ar fi prăbuşit ca un castel de nisip, nu ar fi supravieţuit. Iar eu n-am pus întrebări, sau am pus cât mai puţine posibil.
Sparg astăzi tăcerea aceasta păstrată atâta timp. Dovezile, mărturiile mă ajută să schiţez un desen dezarticulat al vieţii părinţilor mei ….
Visez mult, foarte detaliat, colorat, cu sunete precise şi uneori cu mirosuri. Mă trezesc fericită sau nefericită, depinde. Notez de fiecare dată ce visez, de parcă acest ritual încăpăţânat ar putea fi legătura cu tatăl meu fantomatic”, scrie Mireille Abramovici.
Scriitoarea s-a născut în anul 1944 la Nisa, în zona liberă, unde se refugiaseră părinţii ei. Mama, Sylvia Wisner, s-a născut la Bucureşti într-o familie înstărită de evrei (tatal ei, bunicul lui Mireille, donase comunităţii israelite din Bucureşti cimitirul Filantropia), dar a emigrat la Paris pentru a scăpa de antisemitismul tot mai violent din România anilor '30 şi pentru a studia medicina la Sorbona. Tatăl, Isaac Abramovici, un talentat violonist, s-a născut la Piteşti şi a emigrat la rându-i în Franţa, luptând apoi în Legiunea Străină în cel de-al Doilea Război Mondial. Cu zece zile înainte de naşterea lui Mireille a fost arestat şi deportat. Mireille nu avea să-şi cunoască niciodată tatăl. Are o sora mai mare, Claude, şi o soră geamană, Anne-Marie Madeleine. De la vârsta de cinci ani a locuit la Paris. A făcut o carieră în cinematografie, în montajul de film, precum şi ca realizatoare de documentare şi ca profesor. În această carte, ca şi în filmul documentar Dor de tine (2001), a încercat să-şi recupereze originile româneşti şi să reconstituie povestea de dragoste dintre părinţii săi, spulberată de război. S-a stins din viaţă în anul 2016.
La eveniment vor vorbi Julie Bonan, fiica doamnei Mireille Abramovici, Tania Radu, critic literar, Ana Ciontea, actriţă şi protagonistă a filmului documentar Dor de tine, Ana Bărbulescu, sociolog, specialist în istoria Holocaustului, şi Lidia Bodea, directorul general al Editurii Humanitas.
„Pentru mine, scrisul nu e un medicament, ci o victorie împotriva răului. M-am străduit să înlocuiesc prin cuvinte ceea ce e de nenumit. Am tăria să privesc în urmă. Azi, când sunt mai în vârstă decat tatăl meu la acea vreme, îl privesc aşa cum îşi priveşte o soră fratele mai mic, sau cum îşi priveşte o mamă fiul. Amestec generaţiile, răstorn cronologia. Din nevoia mea de revelaţii, mi se pare că fila timpului e îngustă şi c-o pot străbate fără şovăire”, mărturiseşte Mireille Abramovici.
Terorişti, artefacte romane, deziluziile unei dinastii şi dovada că Iisus din Nazaret a trăit: adăugaţi apoi apă – din Mediterana – şi veţi obţine încă o aventură acvatică avându-i în rolurile principale pe Dirk Pitt şi pe colegii lui de la NUMA…
“Cussler, care scrie împreună cu fiul său, combină încă odată istorie, cunoştinţe tehnice, bombe, gloanţe şi trădări”, scrie cronicarul de la Kirkus Review
Bani, putere, distrugeri şi rău în starepură domină terenul de joc. Editura RAO a lansat, în seria Dirk Pit, cel mai aventuros volum al anului, Zorii semilunii, de Clive Cussler și Dirk Cussler.
Clive Cussler, unul dinte cei mai apreciați scriitori de romane de aventuri din lume, îl readuce în prim plan pe Dirk Pitt.
În anul 327 d.Hr., o galeră romană având la bord o încărcătură extraordinară scapă cu greu dintr-un atac al piraţilor. În 1916, o navă de război britanică explodează în mod misterios în largul Mării Nordului. În zilele noastre, câteva dintre cele mai importante moschei din Turcia şi Egipt sunt distruse în atentate cumplite. Dirk Pitt, legendarul director al agenţiei NUMA, este pe cale să afle care este legătura dintre aceste evenimente și să îl poarte pe cititor intr-o nouă aventură.
“Fanii neobositului Pitt se vor bucura să îşi privească eroul luptând pe pământ, în aer şi pe mare”, se apreciază în Publishers Weekly.
Clive Cussler a început să scrie romane în 1965 şi a publicat prima sa carte, al cărei protagonist este longevivul erou Dirk Pitt, în 1973. Americanul este fondatorul agenţiei National Underwater and Marine Agency (NUMA), o organizaţie nonprofit (numită după agenţia federală din romanele sale), dedicată conservării moștenirii istorice maritime şi navale americane. Cussler este, de asemenea, membru în The Explorers Club din New York şi The Royal Geographic Society din Londra. A fost premiat cu prestigiosul The Lowell Thomas Award pentru activitatea extraordinară desfăşurată în domeniul explorării marine. Romanele lui Cussler au fost publicate în mai mult de 40 de limbi şi în peste 100 de ţări.
Dirk Cussler este fiul lui Clive Cussler şi coautor al romanelor, avându-l ca personaj principal pe Dirk Pitt.
Autobiografia celebrului scriitor și fost ofițer MI6, John le Carre, bestseller în Marea Britanie, a ajuns și pe rafturile librăriilor din România.
John le Carre, pe numele său adevărat David John Moore Cornwell, autorul romanelor de mare succes Spionul, Cârtița, Un spion desăvârșit, Micuța toboșăreasă și a multor altora este acum personajul principal al propriei cărți.
“Ca ofițer sub acoperire, am fost și diplomat în cadrul Ambasadei engleze din Bonn. Eram un mister pentru colegii mei și, în majoritatea timpului, și pentru mine. Acestea sunt povești adevărate relatate din amintire – iar voi aveți dreptul să întrebați ce este adevăr și ce este o falsă amintire pentru un scriitor de ficțiune aflat, cum am spune în mod delicat, la apusul vieții sale. Pentru un avocat, adevărul este reprezentat de faptele neîmpodobite. Dacă asemenea fapte pot fi vreodată descoperite este altă problemă. Pentru scriitorul de ficțiune, faptele sunt materialul brut, nu stăpânul, ci instrumentul său, iar meseria lui este să-l facă să cânte. Dacă există undeva, adevărul adevărat se află nu în fapte, ci în nuanțe”, scrie John le Carre în deschiderea biografiei sale.
„Întotdeauna profunde, adesea fermecătoare și câteodată pline de sobrietate, aceste amintiri ale maestrului le Carré despre propria viață cu siguranță îi vor încânta pe admiratori, dar și pe cei care abia acum îl descoperă”, apreciază Publishers Weekly
„John le Carré este un scriitor pe care îl recunoşti cu uşurinţă, la fel ca pe Dickens sau Austen”, consideră Financial Times
„John le Carré este un magician al uneltirii şi al contrauneltirii, un maestru al povestirii”, afirmă Observer
Iar cronicarul de la Daily Express exclamă: „Sincer şi fascinant!“
David John Moore Cornwell (născut la 19 octombrie 1931), pseudonim literar John le Carré, este unul dintre cei mai iubiți autori britanici de romane de spionaj. Înainte de a se dedica scrisului, a lucrat pentru serviciile secrete britanice. Succesul înregistrat l-a ajutat să îşi câştige o mult dorită independenţă financiară, astfel că a părăsit munca de culegere de informații și MI6 pentru a deveni scriitor profesionist.
Alte volume scrise de John le Carré: Chemare din tărâmul morţii, Premiantul, Oamenii lui Smiley, Casa Rusia, Managerul nopţii 1993, Jocul, Omul nostru din Panama, Cântecul misiunii, Cel mai vânat om din lume, Genul nostru de trădător, Un adevăr delicat.
EdituraRAO și Institutul Cervantes vă invită la masa rotunda, cu tema Gabriel García Márquez – Mereu în actualitate, luni, 20 februarie, la ora 17.30. O incursiune în viața și opera celebrului laureat al Premiului Nobel, Gabriel García Márquez. Invitații de marcă ai acestui eveniment vor aduce în discuție ultimele două opere ale lui García Márquez, traduse la Editura RAO, Călătorind prin Europa de Est și Relatarea unui naufragiat, dar și biografia celebrului autor, García Márquez. Călătoria spre obârșie, scrisă de Dasso Saldívar.
Volumul inedit Călătorind prin Europa de Est a fost publicat după moartea scriitorului și cuprinde o serie de cronici, realizate în urma călătoriei sale, în 1957, dincolo de Cortina de Fier. Rod al acestui memorabil periplu, reportajul Călătorind prin Europa de Est este o mărturie nu numai a măiestriei sale artistice, ci mai cu seamă a unei profunde transformări ideologice: de la simpatia manifestată în tinereţe pentru concepţiile comuniste la concluzia fundamentală la care ajunge, prin cunoașterea și descrierea nuanţată, obiectivă, a adevăratei realităţi din ţările socialiste europene, că „Nu există o dictatură a proletariatului, ci dictatura unei birocraţii dogmatice, obtuze și rapace, condusă de o gerontocraţie care, la rândul ei, are în frunte un dictator“.
Relatarea unui naufragiat reprezintă o naraţiune dramatică reunind paisprezece episoade ale unui reportaj scris de Gabriel García Márquez pe vremea când era jurnalist. În 1955, el publicase interviul-serial luat unui marinar care a fost la un pas de moarte din cauza unei neglijenţe a marinei columbiene, rezistând eroic pe mare zece zile fără hrană și apă
García Márquez. Călătoria spre obârșie, de Dasso Saldívar, biografa laureatului premiului Nobel este, neîndoios, cea mai valoroasă și mai bine documentată lucrare de acest gen dintre numeroasele biografi dedicate reprezentantului emblematic al realismului magic latino-american. Volumul a luat naștere după douăzeci de ani de cercetare aprofundată a vieţii și operei celebrului scriitor prin consultarea arhivelor bibliotecilor din diferite ţări și prin realizarea a sute de interviuri cu familia, rudele, prietenii, colegii, criticii și, lucrul cel mai important, cu însuși scriitorul, care a declarat „Dacă aș fi citit înainte Călătoria spre obârșie, nu mi-aș mai fi scris memoriile”.
Toate cele trei volume din seria de autor Gabriel García Márquez au fost traduse de hispanista Tudora Șandru Mehedinți. Participanți:Simona Vasilache, scriitoare, redactor al revistei România literară, Adrian Mac Liman, ziarist și scriitor spaniol de origine română, Dumitru Constantin, ziarist, Tudora Șandru Mehedinți, hispanistă, traducatoarea celor trei volume. Moderator: Horia Barna, hispanist și traducător.
Editura Humanitas Fiction lansează sâmbătă, 18 februarie, la ora 17:00, la Librăria Humanitas de la Cişmigiu, volumul Casa de lângă lac, un nou bestseller al îndrăgitei scriitoare australiene Kate Morton, nominalizat în 2016 la Australian Book Industry Award for General Fiction Book of the Year.
Vor vorbi despre carte scriitoarea Ana Barton, traducatoarea romanului, Sînziana Dragoş, criticul literar Dana Jenaru şi jurnalistul cultural Bogdan Nicolai. Moderatorul întâlnirii va fi Denisa Comănescu, director general Humanitas Fiction.
Un roman-puzzle, Casa de lângă lac spune o poveste surprinzătoare, emoţionantă şi plină de suspans ce îmbină cu măiestrie secrete de familie, sentimente înăbuşite, locuri fermecătoare şi personaje de o forţă copleşitoare.
Sadie Sparrow soseşte în Cornwall ca să petreaca o vreme cu bunicul ei. I s-a sugerat să îşi ia o vacanţă după ce a divulgat în presă detalii ale unui caz la care lucra şi nu are de ales, ştie că altfel riscă excluderea din Poliţia Metropolitană. Totul i se pare fără rost până într-o zi când dă, din întâmplare, peste o maiestuoasă casă abandonată, izolată de păduri, pe marginea unui lac. Locatarii par să o fi părăsit în mare grabă, căci prin ferestre se zăresc o cească de ceai uitată pe o măsuţă, nişte flori uscate într-un vas şi portretul unui copil frumos, făcut de o mână sigură, pe care se desluşeşte o dată: 23 iunie 1933. Instinctul de detectiv nu o trădează, Sadie simte că în casa aceea s-a întâmplat ceva teribil şi este hotărâtă să dezlege misterul de care se simte atrasă în mod inexplicabil.
Cornwall, iunie 1933. Domeniul familiei Edevane, Loeanneth, îşi aşteaptă oaspeţii pentru petrecerea tradiţională din mijlocul verii. Alice are şaisprezece ani, o inteligenţă vie şi vrea să fie scriitoare. Apropierea balului o emoţionează mai mult ca niciodată, iar motivele nu îi lipsesc – a scris o povestire poliţistă după toate regulile artei şi se pregăteşte să-şi dezvăluie secretul: este îndrăgostită. Dar la miezul nopţii, când focurile de artificii luminează cerul întunecat, vieţile surorilor Edevane se schimbă dramatic, iar familia va părăsi Casa de langa lac pentru totdeauna.
„Kate Morton construieşte o intrigă impecabilă, iar personajele minuţios conturate, aduse laolaltă de investigaţia lui Sadie Sparrow, sunt tot atât de surprinse de finalul uluitor al poveştii pe cât vor fi şi cititorii”, scrie cronicarul de la Publishers Weekly.
“Lacul se vedea cel mai bine din salonul Mulberry, dar Alice a hotărât că şi fereastra din baie era bună. DomnulLlewellyn se afla încă dinaintea şevaletului său, lângă pârâu. Dar ea ştia că pleca întotdeauna devreme ca să se odhinească şi nu avea chef să îl întâlnească. Bătrânul era inofensiv, dar excentric şi neajutorat, mai ales în ultima vreme, şi se temea că prezenţa ei neaşteptată în camera lui ar fi fost greşit înţeleasă. Alice şi-a încreţit nasul. Când era mai mică, îl iubise enorm, şi el pe ea. Acum, la şaisprezece ani, totul i se părea curios, şi poveştile pe care i le spunea, şi schiţele pe care i le desena şi pe care ea le păstra cu sfinţenie, chiar şi aura aceea de miracol pe care el o răspândea în jur ca pe o melodie. Oricum, baia era mai aproape decât salonul Mullberry şi, fiindcă, în câteva clipe, Mama avea să vadă că nu sunt flori în încăperile de la etajul întâi, Alice nu mai putea să piardă timp urcând scările. Şi, în timp ce un stol de servitoare traversa în zbor holul fluturând cârpe de praf, ea s-a strecurat pe uşă şi s-a îndreptat grăbită către fereastră”.
Kate Morton s-a născut în 1976 la Berri, în sudul Australiei, fiind cea mai mare dintre cele trei fete ale familiei. A studiat arta dramatică la Trinity College din Londra, audiind apoi un curs despre Shakespeare la Royal Academy of Dramatic Art din capitala britanica. A urmat cursurile de literatură engleză de la University of Queensland, pe care le-a absolvit ca şefă de promoţie. Şi-a continuat studiile cu o lucrare de masterat care a avut drept temă tragedia în literatura epocii victoriene. Primul ei roman, Casa de la Riverton (The House at Riverton; Humanitas Fiction, 2009, 2013), a fost publicat în Australia în 2006, cu titlul The Shifting Fog, iar un an mai târziu, cu noul titlu, în Marea Britanie şi Statele Unite. A fost desemnat de Sunday Times drept cel mai bine vândut roman al anului 2007 în Marea Britanie, iar de New York Times drept una dintre cel mai bine vândute cărţi ale anului 2008 în SUA. Cel de-al doilea roman, Grădina uitată (The Forgotten Garden, 2008; Humanitas Fiction, 2011, 2013), a ajuns pe primul loc în topul bestsellerurilor din Australia şi Marea Britanie şi a fost desemnat de Sunday Times drept cea mai vândută carte a anului. În 2010, vede lumina tiparului romanul Orele îndepărtate (The Distant Hours; Humanitas Fiction, 2013), care se bucură de acelaşi succes de public şi ale cărui drepturi de ecranizare au fost cumpărate de casa de filme a lui Clint Eastwood. Cel de-al patrulea roman al ei, Păzitoarea tainei (The Secret Keeper, 2012; Humanitas Fiction, 2014) a devenit la rândul lui bestseller şi a fost recompensat cu American Library Association Award 2013, Women's Fiction Category. Primele sale patru romane au câştigat Australian Book Industry Award for General Fiction Book of the Year.
În 2015 Kate Morton publica cea de-a cincea sa carte, Casa de lângă lac (Lake House; Humanitas Fiction, 2017), bestseller aflat în topurile de vânzări din Australia, SUA, Marea Britanie şi Canada.
Jena Pincott, om de ştiinţă american, oferă în acest volum, apărut la Editura Trei, ştiinţa din spatele iubirii, sexului şi atracţiei. Un ghid care explică ce îi atrage pe bărbaţi, potrivit rezultatelor unor cercetări ştiinţifice. Autoarea este departe de subiectivism, dar cartea poate fi de folos…
De ce-și pierd bărbații capul atunci când se uită la o femeie frumoasă? De ce ești mai sexy când roșești? De ce crezi că partenerul tău e o persoană extraordinară, în timp ce pentru alții e un om banal? De ce bărbaţii cu voce mai groasă ar putea avea mai mulţi copii? De ce oamenii par mai atractivi atunci când îi priveşti în ochi? De ce preferă bărbaţii pupilele mari? Dansatorii buni oare sunt buni şi în pat? Cum „creşte” creierul tău când eşti îndrăgostit?
La toate aceste întrebări știința, care nu se ocupă doar de statistici și procente, oferă răspunsuri surprinzătoare. Aflăm, de exemplu, că frumusețea îi influențează subliminal pe bărbați, că obrajii îmbujorați sugerează tinerețe, sănătate și interes față de persoana din fața ta, că dragostea profundă estompează judecata socială și emoțiile negative, și că femeile tind mai degrabă să-și înșele partenerii al căror miros nu le place.
Tradusă în peste 17 limbi, această carte nu este doar o lectură incitantă, o explorare în profunzime a psihosexualității noastre, ci și o trusă de sfaturi utile pentru cei ce doresc să descopere succesul unei relații reușite, fie ea pasageră sau de lungă durată.
Jena Pincott este o autoare de succes, absolventă de biologie și jurnalistică la Hampshire College, cu o teză despre ştiinţă şi sublim în operele lui Thomas Pynchon, și o prezență constantă în mediul on-line pe blog-urile revistelor Psychology Today și Huffington Post. Este, de asemenea, redactor şef la Random House.
În data de 27 decembrie 1831, tânărul naturalist Charles Darwin părăsea portul Plymouth la bordul corăbiei Beagle. În următorii cinci ani, Darwin a cercetat plante şi animale de pe cuprinsul lumii, adunând o serie de dovezi ce vor culmina într-una dintre cele mai mari descoperiri din istoria omenirii: teoria evoluției prin selecţie naturală.
Originea speciilor, apărută după 28 de ani, în 1859, este cartea în care Darwin îşi prezintă descoperirea sa epocală şi care avea să schimbe pentru totdeauna felul în care oamenii se văd pe ei înşişi şi lumea în care trăiesc. Aici, el demonstrează într-un mod convingător realitatea evoluţiei, şi anume faptul că animalele şi plantele existente nu este posibil să fi apărut în mod separat, ci trebuie să se fi transformat cu încetul din strămoşi comuni. Cel mai important element din carte este explicarea în detaliu a mecanismului care duce la o astfel de transformare: selecţia naturală – ideea care a dat pentru prima dată inteligibilitate ştiinţifică evoluţiei ca fenomen.
Fiind una dintre puţinele opere ştiinţifice paradigmatice accesibile publicului larg, Originea speciilor nu numai că a lansat ştiinţa biologiei moderne, ci totodată a influenţat practic întreaga gândire literară, filosofică şi religioasă.Teoriile dezvoltate de Darwin aveau să tulbure dogma unei naturi imuabile încă de la crearea lumii.
În Patagonia, el a observat fosilele şi scheletele unor specii disparate, în timp ce existau încă animale asemănătoare, dar mai mici. În insulele Galapagos din Pacific a fost frapat de coexistenţa unor specii învecinate cu iguanele şi păsările. El a relaţionat aceste descoperiri cu cele realizate asupra mamiferelor şi insectelor de către alţi naturalişti
În Originea speciilor, Darwin îşi prezintă observaţiile, ajungând la concluzia unei evoluţii naturale a speciilor.
Cartea a avut un succes imediat, primul tiraj de 1250 de exemplare fiind epuizat într-o singură zi, şi a provocat controverse care n-au încetat cu totul nici astăzi.
Cartea a apărut la Editura Herald.
În acest volum, apărut la Editura Herald, avem privilegiul de a face cunoştinţă cu Charles Darwin nu doar în calitate de om de ştiinţă, ci şi ca prieten, ca tată, ca soţ şi fiu iubitor. Darwin ne face părtaşi la existenţa sa de zi cu zi, ne împărtăşeşte metodele sale de lucru, amintiri dragi din copilărie şi din tinereţe – toate acestea făcând din Viaţa mea o carte înduioşătoare şi totodată captivantă.
Francis, unul dintre fiii naturalistului, intervine cu un text propriu, oferind o perspectivă inedită şi bine-venită asupra caracterului şi stilului de viaţă al tatălui său. De asemenea, Francis oferă informaţii despre arborele genealogic al naturalistului, precum şi despre personalitatea bunicului şi a tatălui acestuia.
Mintea îndrăzneaţă şi neobosită, integritatea şi simplitatea caracterului lui Charles Darwin sunt dezvăluite în aceasta relatare personală a vieţii sale. Pasiunea lui pentru ştiinţele naturale i-a animat existenţa, dar nu l-a împiedicat să se bucure din plin de familie şi de prieteni, precum şi de mici plăceri precum lectura romanelor sau muzica.
Charles Robert Darwin (1809-1882), naturalist şi geolog britanic, şi-a dobândit faima în urma contribuţiei aduse la ştiinţa evoluţiei. Interesul timpuriu pe care l-a manifestat faţă de natură l-a făcut să-şi neglijeze studiile medicale începute la Edinburgh. Voiajul său de cinci ani făcut la bordul corăbiei Beagle i-a creat reputaţia de geolog eminent, iar publicarea jurnalului său de călătorie i-a adus popularitate. Este considerat una dintre cele mai influente persoane din istorie.
Două volume apărute în Seria de autor Gheorghe Crăciun, unul dintre cele mai prestigioase proiecte editoriale Polirom-Cartea Românească. Este vorba despre volumele Doi într-o carte (fără a-l mai socoti pe autorul ei). Fragmente cu Radu Petrescu şi Mircea Nedelciu și Imagini, litere şi documente de călătorie, ambele fiind prefațate de criticul literar Carmen Mușat, care coordonează – împreună cu fiica prozatorului, Oana Crăciun – , seria de autor dedicată unuia dintre cei mai importanți scriitori români contemporani.
Seria reuneşte atît lucrări de proză, eseistică, publicistică, teorie şi critică literară deja consacrate, cât şi volume inedite, rămase în manuscris în arhiva sa. Ea este deschisă de romanul de debut, Acte originale/Copii legalizate (variaţiuni pe o temă în contralumină), urmat de volumul de proză şi eseuri Mecanica fluidului, romanul Compunere cu paralele inegale şi o ediţie revizuită a volumelor de publicistică Cu garda deschisă şi Reducerea la scară sub titlul Scriitorul şi Puterea sau despre puterea scriitorului.
Acestora li se vor adăuga romanele Frumoasa fără corp şi Pupa russa, cărţile de eseuri În căutarea referinţei, Teatru de operaţiuni, dar şi câteva lucrări nepublicate pînă acum (Lentila sferică, Operaţii pe cărţi deschise, Mono-stereo).
Seria va fi completată de volumul Aisbergul poeziei moderne, „una dintre cele mai solide şi înnoitoare cărţi scrise la noi în ultimele decenii”, în opinia criticului şi teoreticianului literar Mircea Martin, Trupul ştie mai mult. Fals jurnal la Pupa russa (1993-2000), de volume de poezie şi proză inedite, precum şi de corespondenţa şi interviurile lui Gheorghe Crăciun.
Gheorghe Crăciun (1950-2007), prozator, eseist, teoretician şi critic literar, este unul dintre cei mai importanţi scriitori români contemporani. A publicat romane – Acte originale/Copii legalizate (1982, 2014), Compunere cu paralele inegale (1988, 2015), apărut şi în limba franceză cu titlul Composition aux parallèles inégales (2001), Frumoasa fără corp (1993, 2007), Mecanica fluidului (2003, 2014), Pupa russa (2004) –, volume de eseuri, publicistică, de teorie şi critică literară, precum Trupul ştie mai mult. Fals jurnal la Pupa russa (1993-2000) (2006). Este prezent în numeroase antologii de proză, precum Desant ’83 (1983), Competiţia continuă. Generaţia ’80 în texte teoretice (1994, 1999), The Phantom Church and Other Stories from Romania (1996), Generaţia ’80 în proza scurtă (1998), Romanian Fiction of the ’80s and ’90s (1999), Literatura română postbelică între impostură şi adevăr (2000), Top 22. Teil II. The Only Way Is Up... (2005), Les Belles Étrangères. Douze écrivains roumains (2005)...
A primit, între altele, Premiul de debut al Uniunii Scriitorilor din România (1983), Premiul Uniunii Scriitorilor din Republica Moldova (1995, 2003), Premiul ASPRO pentru cea mai bună carte de critică a anului (1997, 2002).
Nu e deloc simplu să fii părinte. Ce te faci când copiii te asaltează cu întrebări care mai de care mai năstruşnice: De ce au zebrele dungi? De unde vin unghiile? Care figură geometrică are cele mai multe laturi? De ce ţânţarii îi pişcă doar pe unii dintre noi? şi alte „întrebări mari de la cei mici“... la care răspund specialiştii.
Antologia de faţă, alcătuită chiar din întrebări trimise de copii la care răspund specialişti din diverse domenii: oameni de ştiinţă, muzicieni, sportivi, vedete de televiziune, e un colac de salvare pentru toţi cei care se simt copleşiţi de curiozitatea şi inventivitatea celor mici, este realizată de Gemma Elwin Harris
Și, ca să fie şi mai atrăgătoare pentru minţile iscoditoare, această carte cuprinde şi o serie de teste, prin care, singuri sau împreună cu părinţii, copiii îşi pot măsura forţele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu