Vom afla din ce este făcut Universul. Telescopul Euclid şi-a început misiunea

Foto: Freepik
Foto: Freepik

Avem informaţii noi din spaţiu!

Telescopul spațial european Euclid, care a costat 1,4 miliarde de euro, va fi lansat din Florida, cu misiunea de a rezolva una dintre cele mai mari mistere: din ce este făcut Universul? Satelitul va decola la bordul unei rachete Falcon 9 aparţinând SpaceX.

Telescopul de două tone, a cărui construcţie a durat 10 ani, va orbita la 1,5 milioane de kilometri de Pământ. 

Euclid  va realiza o hartă 3D a Cosmosului, în efortul de a elucida misterul materiei întunecate care reprezintă 95% din Univers dar despre care nu se ştiu încă foarte multe. "Va fi cel mai bun pariu al nostru pentru a putea înțelege ce e acolo, în întuneric", crede Isobel Hook, astronomul de la Universitatea Lancaster din Marea Britanie, scrie aljazeera.com.

„Vom scana Universul şi-l vom cartografia pentru a încerca să înțelegem unde anume ne situăm în tot acest întins și cum am ajuns aici - cum a ajuns întregul Univers de la Big Bang până la grandioasele galaxii pe care le vedem în jurul nostru, sistemul solar și până la viață”, a declarat profesorul Hook pentru BBC News.

Deși este în primul rând un proiect al Agenției Spațiale Europene (ESA), misiunea are contribuții științifice și inginerești semnificative și din partea Agenției Spațiale Americane (NASA). Timp de şase ani, sonda va cuprinde în această hartă tridimensională aproximativ două miliarde de galaxii şi se estimează că va acoperi o treime din cer. 

Concluzie: Materia întunecată şi energia întunecată "trag" în direcţii opuse

Materia întunecată (25% din Univers) şi energia întunecată (70%) au efecte opuse, cel puţin asta cred oamenii de ştiinţă. În timp ce materia întunecată exercită o atracţie care ţine laolaltă obiectele cosmice, energia întunecată le face să se disperseze. Se ştie că materia întunecată există datorită unui fapt misterios: este imposibil de explicat cum o galaxie sau un grup de galaxii nu "se destramă" doar ]n baya gravita'iei elementelor vizibile ale acestora (planete, stele etc.). Cercetările în zona materiei negre continuă. Iar Euclid va ajuta la colectarea de informaţii noi până la sfârşitul anului.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel