Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, a declarat că intrarea României în Schengen este un obiectiv preşedinţiei ungare a Consiliului Uniunii Europene.
”Unul din obiectivele importante ale preşedinţiei ungare a Consiliului Uniunii Europene este ca România să obţină statutul de membru al zonei Schengen. Este şi interesul naţional al Ungariei şi este interesul întregii naţiuni (...). De-a lungul graniţei româno-maghiare există 10 puncte de trecere a frontierei care pot fi folosite doar o dată pe săptămână de cetăţenii din cele două ţări, pentru că dumneavoastră nu sunteţi stat membru Schengen. Odată ce aţi intrat în Schengen, imediat putem avea o legătură mai strânsă între cetăţenii noştri, iar traiul de-a lungul graniţelor va primi un nou sens, comunităţile transfrontaliere vor primi un nou sens şi noi posibilităţi, motiv pentru care noi vom face tot ce ţine de noi ca să vă puneţi alătura zonei Schengen”, a declarat ministrul Péter Szijjártó, conform Agerpres.
Ministrul ungar al Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior, Péter Szijjártó, a participat, luni seara, la Târgu Mureş, la un forum politic, alături de preşedintele UDMR, Hunor Kelemen.
Citește și: Răspuns pentru Grecia: România şi Bulgaria vor intra în Schengen şi cu graniţele terestre în 2024
De asemenea, el a declarat că Ungaria nu va susţine candidatura olandezului Mark Rutte pentru funcţia de secretar general al NATO din cauza declaraţiilor acestuia la adresa ţării sale şi că se bucură că există un candidat la această funcţie din regiunea de est a Europei.
”În ceea ce priveşte poziţia de secretar general al NATO, există un consens în momentul de faţă în privinţa NATO, că toate provocările vin dinspre Est. Toată lumea vrea să întărească flancul de est al NATO. Dar nimeni nu se gândeşte că dacă NATO trebuie întărit în partea de est şi dacă de acolo vin provocările, poate şi secretarul general ar trebui să fie din Est (...). În ceea ce îl priveşte pe Mark Rutte, el a spus că trebuie să îngenuncheze Ungaria şi este foarte dificil de imaginat că o persoană care are o astfel de opinie să o susţinem, să o votăm în vârful unei instituţii unde încrederea de sută la sută este esenţială. Aici vorbim de o alianţă de protecţie (...). Aici trebuie să avem un lider, un conducător în care să avem încredere sută la sută, iar dacă cineva spune că trebuie să ne îngenuncheze, nu cred că are votul nostru", a declarat Péter Szijjártó
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News