Von der Leyen a avut un discurs acid la adresa premierului Viktor Orbán cu privire la relația sa cu Rusia

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a vorbit despre premierul Ungariei, Viktor Orbán.

Ursula von der Leyen l-a criticat miercuri pe prim-ministrul ungar Viktor Orbán, după ce acesta a vorbit în Parlamentul European, pentru că s-a alăturat președintelui rus Vladimir Putin, a permis interferența externă a Rusiei și Chinei și a dezamăgit poporul ungar. 

Vreau să îi întreb”, a spus ea în timp ce se uita direct la Orbán: „Ar învinui vreodată ungurii pentru invazia sovietică din 1956? Sau cehii și slovacii pentru represiunea sovietică din 1968? Sau lituanienii pentru reprimarea sovietică din 1991?”. Întrebările retorice au fost întâmpinate cu aplauze din partea grupurilor politice pro-europene. 

În trecut, Parlamentul a criticat-o pe von der Leyen pentru că a fost prea blândă atunci când a abordat problemele legate de statul de drept și drepturile omului în Ungaria.

Foto: Agerpres

Reacția sa la politicile lui Orbán are loc cu câteva săptămâni înainte ca echipa de 26 de comisari europeni să se prezinte în fața Parlamentului pentru aprobare. În cel mai recent discurs al ei, în cuvinte neobișnuit de puternice, von der Leyen l-a criticat pe prim-ministrul ungar pentru apropierea de Putin.

La începutul celor șase luni în care Ungaria s-a aflat la conducerea președinției Consiliului UE, Orbán a mers în „misiuni de pace” autodeclarate la Kiev, Moscova, Beijing și Washington, și a pretins, fără autorizație, că reprezintă UE.

„Există încă unii care dau vina pentru acest război nu pe invadator, ci pe invadat. Nu pe pofta de putere a lui Putin, ci pe setea de libertate a Ucrainei”, a adăugat miercuri von der Leyen.

Premierul Orban a fost surprins

După comentariile liderilor grupurilor politice din Parlament, Orbán, șocat, a avut ocazia să răspundă și a declarat că „a fost surprins de ceea ce a spus președintele”.

„În mod deliberat nu am adus în discuție divergențele noastre, deoarece, în calitate de președinție a Consiliului, lucrăm în numele Europei. Nu este corect să vorbim despre aceste diferențe de opinie când aici vorbim despre președinție”, a spus el.

Péter Magyar, un fost membru al partidului Fidesz, care este acum principalul adversar al lui Orbán, s-a confruntat, de asemenea, cu prim-ministrul în timpul dezbaterii. Partidul lui Magyar, Tisza, stă bine în sondaje.

Foto: Agerpres

Orbán a adăugat că Comisia a devenit „o armă politică” în loc să fie neutră și să se concentreze pe protejarea tratatelor UE.

Von der Leyen a abordat și alte probleme pe care le-a avut cu premierul ungar.

În ceea ce privește competitivitatea, subiect în care von der Leyen și Orbán sunt de acord că UE are nevoie de investiții importante, președintele Comisiei a susținut că, în ciuda eforturilor UE de a stimula piața unică, există „un guvern care se îndreaptă exact în direcția opusă, îndepărtându-se de piața unică”.

„Cum poate un guvern să atragă mai multe investiții europene dacă, în același timp, discriminează companiile europene, impozitându-le mai mult decât pe altele?”, a adăugat ea.

Problema migrației

Von der Leyen și-a completat atacul la adresa lui Orbán prin abordarea migrației, un subiect politic fierbinte și un subiect de discuție de lungă durată al premierului ungar, care a susținut cu o zi mai devreme, într-o conferință de presă, că țara sa este una dintre singurele care luptă pentru a ține migranții fără documente în afara Uniunii Europene.

„V-am auzit cuvintele”, a continuat von der Leyen, ”ați spus că Ungaria protejează frontierele și că infractorii sunt închiși în Ungaria. Cum se potrivește acest lucru cu faptul că anul trecut autoritățile au eliberat din închisoare traficanți și contrabandiști condamnați înainte de a-și încheia pedeapsa?”.

Foto: Agerpres

Ea a profitat de ocazie pentru a critica în continuare decizia recentă a Ungariei de a permite poliției chineze să patruleze pe teritoriul țării, precum și relaxarea din această vară a cerințelor de viză pentru cetățenii ruși, pe care le-a numit un „risc de securitate” pentru toate țările UE, conform POLITICO.

„Asta nu este apărarea suveranității Europei, ci o ușă din spate pentru interferența străină”, a declarat von der Leyen. 

Dar von der Leyen și-a îndulcit loviturile încheindu-și discursul cu un apel către poporul maghiar: „Suntem o singură familie. Povestea voastră este povestea noastră. Viitorul vostru este viitorul nostru. Zece milioane de maghiari sunt 10 milioane de motive bune pentru a continua să ne modelăm viitorul împreună”.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Cele mai noi știri
Cele mai citite știri

Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
NoMy - smt4.5.3
pixel