Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a lansat o propunere ambițioasă către președintele ales al Statelor Unite, Donald Trump, sugerând ca SUA să își intensifice exporturile de gaze naturale lichefiate (GNL) către Uniunea Europeană.
În urma invaziei ruse în Ucraina și a incidentelor care au afectat conductele Nord Stream, Uniunea Europeană a adoptat o politică fermă de reducere a importurilor de gaze naturale rusești. Potrivit comisarului european pentru energie, Kadri Simson, dependența UE de gazul rusesc a scăzut de la 45% în 2021 la aproximativ 18% în prezent. Totuși, o parte din acest gaz continuă să fie importat atât prin conducte, cât și sub formă de GNL.
Pe lângă Statele Unite, Norvegia a devenit un furnizor semnificativ pentru blocul european, alături de alte state, precum Regatul Unit, Qatar și țări nord-africane. Cu toate acestea, deși GNL-ul american reprezintă o soluție viabilă, transportul său pe cale maritimă rămâne costisitor în comparație cu gazele transportate prin conducte.
Ursula von der Leyen a avut joi prima sa discuție telefonică cu Donald Trump, după ce acesta a fost reales președinte al Statelor Unite. Subiectele principale au inclus interesele comune ale UE și SUA, cu un accent deosebit pe problema GNL-ului. „În primul rând, cred că este foarte important să vorbim, apoi să discutăm despre interesele noastre comune și să începem negocieri”, a declarat von der Leyen la o conferință de presă, desfășurată la finalul summitului informal al UE de la Budapesta.
Președinta Comisiei a subliniat că GNL-ul american ar putea fi o soluție economică pentru Europa, contribuind la reducerea costurilor energetice. „Noi încă primim mult GNL din Rusia, așadar de ce să nu îl înlocuim cu GNL-ul american care este mai ieftin pentru noi și ar coborî prețurile noastre la energie?”, a întrebat retoric Ursula von der Leyen, subliniind importanța acestei oportunități pentru stabilitatea pieței energetice europene.
Propunerea von der Leyen vine într-un context economic complicat, întrucât Donald Trump a menționat, în campania sa electorală, intenția de a impune taxe vamale asupra produselor europene pentru a diminua deficitul comercial al Statelor Unite în relațiile cu UE. Acesta a fost unul dintre punctele de tensiune care au marcat și primul mandat al lui Trump, iar noul său mandat aduce din nou în discuție o posibilă renegociere a termenilor comerciali dintre cele două părți.
Ursula von der Leyen a subliniat că aceste teme vor trebui discutate „în raport cu deficitul comercial” la care s-a referit Trump, sugerând că o colaborare mai strânsă pe tema energiei ar putea contribui la detensionarea relațiilor economice dintre UE și SUA.
Importurile de GNL din SUA au crescut considerabil în ultimii ani, în încercarea de a diminua influența gazului rusesc în Europa, însă costurile rămân ridicate din cauza transportului maritim. Cu toate acestea, o extindere a parteneriatului energetic cu SUA ar putea oferi statelor membre UE o soluție mai competitivă pentru a gestiona criza energetică, precum și o mai mare independență energetică.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News