Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, a anunțat un împrumut uriaș pentru Ucraina, finanțat din profiturile viitoare obținute din activele de stat rusești înghețate. Împrumutul face parte din angajamentul G7 de a sprijini pe termen lung redresarea Ucrainei. De asemenea, von der Leyen a prezentat planuri pentru a ajuta Ucraina să facă față crizei energetice cauzate de atacurile Rusiei asupra infrastructurii energetice, inclusiv prin restabilirea capacității energetice și conectarea la rețeaua electrică a UE.
Președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a anunțat vineri la Kiev un plan prin care Uniunea Europeană va acorda Ucrainei un împrumut de până la 35 de miliarde de euro.
„Atacurile neîncetate ale Rusiei înseamnă că Ucraina are nevoie de sprijin continuu din partea Uniunii Europene”, a declarat von der Leyen. „Aceasta este o altă contribuție majoră a UE la recuperarea Ucrainei”, a mai adăugat ea.
Acest împrumut face parte din angajamentul luat de țările G7 în luna iulie pentru a susține Kievul pe termen lung, atât prin livrări de arme, cât și prin ajutoare pentru redresare. Finanțarea va fi realizată din profiturile viitoare provenite din activele de stat rusești înghețate, care sunt în mare parte deținute în Europa.
„Suntem acum încrezători că putem oferi acest împrumut Ucrainei foarte rapid”, a adăugat von der Leyen în cadrul conferinței de presă comune cu președintele Ucrainei, Volodimir Zelenski.
Pentru ca împrumutul să fie acordat, este necesară aprobarea majorității țărilor membre ale UE și a Parlamentului European înainte de sfârșitul anului. Suma exactă care va ajunge efectiv la Ucraina va depinde de contribuțiile altor țări din G7.
Potrivit Comisiei Europene, împrumutul total acordat Ucrainei de către G7 ar putea ajunge până la 45 de miliarde de euro, la care vor contribui și Canada, Japonia și Regatul Unit. Există însă incertitudini legate de implicarea Statelor Unite, din cauza preocupărilor de lungă durată privind regulile sancțiunilor blocului european, care permit unei singure țări UE să deblocheze activele la fiecare șase luni, punând astfel împrumutul în pericol.
Von der Leyen a condamnat și atacurile recente ale Rusiei asupra infrastructurii energetice civile din Ucraina, descriindu-le drept încercări „flagrante și brutale” de a „arunca Ucraina în întuneric”.
„Uniunea Europeană este aici pentru a vă ajuta în această provocare: să mențineți lumina aprinsă, să vă încălziți oamenii, deoarece iarna se apropie rapid, și să vă păstrați economia funcțională în timp ce luptați pentru supraviețuirea voastră”, a afirmat von der Leyen.
Cu o zi înainte, președinta Comisiei Europene a prezentat la Bruxelles planul de aprovizionare energetică pentru iarnă destinat Ucrainei, care va ajuta la repararea pagubelor suferite de infrastructura energetică în urma atacurilor rusești. Acest plan va contribui la restabilirea unei capacități de 2,5 gigawați în această iarnă, echivalentul a 15% din necesarul energetic al Ucrainei pentru sezonul rece.
Comisia Europeană intenționează, de asemenea, să conecteze Ucraina la rețeaua de electricitate a Uniunii Europene, astfel încât țările membre să poată exporta încă 2 gigawați către Kiev în timpul iernii.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News