Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, se deplasează luni în Ungaria pentru a discuta cu premierul ungar Viktor Orban despre 'securitatea de aprovizionare energetică a Europei', a anunţat purtătorul său de cuvânt, în contextul în care Budapesta blochează un proiect de embargo asupra petrolului rusesc, relatează AFP şi Reuters.
Ţară dependentă de achiziţiile de petrol din Rusia, Ungaria le cere partenerilor săi din UE garanţii pentru aprovizionarea sa pentru a-şi da acordul pentru un al şaselea pachet de sancţiuni împotriva Rusiei, care include o sistare a achiziţiilor de petrol din această ţară.
Potrivit şefului biroului de presă al premierului ungar, Bertalan Havasi, Ursula von der Leyen va discuta cu şeful guvernului ungar în cadrul unui dineu de lucru, relatează agenţia ungară de presă MTI, scrie Agerpres.
Uniunea Europeană urmează să propună o interdicție a petrolului rusesc până la sfârșitul anului, cu restricții la import introduse treptat până atunci, potrivit unor surse familiare cu chestiunea, citate de Bloomberg.
UE va face, de asemenea, eforturi pentru ca mai multe bănci din Rusia și Belarus să fie separate de sistemul internațional de plăți SWIFT, inclusiv Sberbank PJSC, au spus sursele jurnalistice, care au cerut să nu fie identificate deoarece discuțiile sunt private.
SUA și Marea Britanie au impus anterior sancțiuni asupra Sberbank, cea mai mare instituție financiară a Rusiei.
O decizie cu privire la noile sancțiuni ar putea fi luată săptămâna viitoare, la o întâlnire a ambasadorilor blocului, potrivit surselor Bloomberg.
Măsurile propuse, care ar alcătui al șaselea pachet de sancțiuni al UE de când Rusia a invadat Ucraina în februarie, nu au fost încă prezentate oficial și s-ar putea schimba. Sancțiunile UE necesită sprijinul tuturor celor 27 de state membre pentru a fi adoptate și mai multe țări, precum Ungaria, au rezistat de mult timp măsurilor care vizează petrolul rusesc. Bloomberg a raportat săptămâna aceasta că Germania și-a oferit binecuvântarea pentru o interdicție treptată.
Un embargo pe petrol ar ridica dramatic miza conflictului cu Rusia, deoarece UE, cel mai mare consumator de țiței și combustibil al Kremlinului, încearcă să facă presiuni pe Putin în privința invaziei și vine în condițiile în care tensiunile sunt deja mari cu privire la livrările de gaze. În 2019, aproape două treimi din importurile de țiței ale blocului au venit din Rusia. Vezi știrea inițială aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu