UPDATE. Conservatorii germani o aleg pe von der Leyen drept candidat la nou mandat în conducerea Comisiei Europene

FOTO: captura video
FOTO: captura video

Ursula von der Leyen, președinta Comisiei Europene, este pe cale să primească susținerea partidului său german de centru-dreapta pentru un al doilea mandat, ceea ce o plasează într-o poziție favorabilă pentru a mai conduce timp de cinci ani organismul executiv al Uniunii Europene, precizează Reuters.

Actualizare:

Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a câștigat luni sprijinul partidului său de centru-dreapta german pentru un al doilea mandat în fruntea Comisiei Europene, potrivit unei surse Reuters.

 

Știre inițială:

Într-o reuniune a conducerii partidului, Uniunea Creștin-Democrată din Germania (CDU), opoziția din țară, urmează să anunțe că von der Leyen va fi candidata lor pentru președinția Comisiei, confirmând o presupunere larg răspândită că aceasta își va dori un nou mandat.

Fosta ministră germană a Apărării, în vârstă de 65 de ani, va deveni probabil candidata grupului umbrelă pan-european de centru-dreapta, Partidul Popular European (PPE), la un congres care va avea loc la București în martie.

Prima femeie care a deținut această funcție, von der Leyen a condus UE prin pandemia COVID-19, prin ieșirea formală a Marii Britanii din bloc și prin agitația care a urmat invaziei la scară largă a Ucrainei de către Rusia în 2022.

Un al doilea mandat ar începe într-un moment în care Europa se concentrează pe modul de a-și consolida securitatea, cu Rusia purtând un război la granițele sale și cu posibilitatea ca fostul președinte american Donald Trump să revină la Casa Albă.

La o conferință de securitate desfășurată la München în weekend, von der Leyen a declarat că Comisia va prezenta o propunere de strategie de apărare care are ca scop promovarea unor cheltuieli mai mari și mai eficiente prin achiziții comune și acorduri care să ofere predictibilitate industriei.

Liderii celor 27 de state membre ale UE vor alege președintele Comisiei după alegerile pentru Parlamentul European din iunie.

Prin convenție, aceștia aleg un candidat din gruparea care a ajuns pe primul loc în alegerile UE. Având în vedere că sondajele arată că PPE are un avans puternic, iar von der Leyen se bucură de un sprijin larg din partea liderilor UE, pare probabilă să câștige un nou mandat. Cel mai mare impediment al său ar putea fi confirmarea Comisiei sale de către o majoritate în Parlament.

Încercând să rămână neutră cât mai mult timp în calitate de președinte al Comisiei, von der Leyen nu a declarat încă public dacă își dorește un al doilea mandat.

Însă, luna trecută, liderul conservatorilor germani din Parlamentul European, Daniel Caspary, a dat clar de înțeles că se așteaptă ca PPE să o propună.

Liderul CDU, Friedrich Merz, și von der Leyen vor face o declarație privind campania electorală europeană după ședința comitetului executiv federal al partidului, mai târziu, luni.

În ciuda creșterii partidelor populiste de extremă dreapta într-un număr de state din cele 27 ale UE, PPE, cel mai vechi grup din Parlamentul European, își menține un avans larg față de alte grupuri europene, potrivit sondajelor de opinie.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt3
YesMy - smt4.5.3
pixel