Von der Leyen renunță la politicile nepopulare, în căutarea unui nou mandat. Șefa Comisiei vrea să facă pace cu industria chimică și cu agricultorii

Sursa foto Agerpres
Sursa foto Agerpres

Cu un Pact pentru Competitivitatea Industrială a UE în curs de pregătire pentru următorul mandat, prim-ministrul belgian Alexander De Croo a invitat-o pe președinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, la Antwerp, marți (19 februarie), pentru a discuta viitorul industriei chimice a UE.

O parte centrală a demersului lui von der Leyen pentru un al doilea mandat, anunțat luni, este stimularea competitivității industriale a Europei, transmite Euractiv.

Întâlnirea de marți, desfășurată în spatele ușilor închise, reprezintă un prim pas în eforturile sale de a transforma această țintă într-o realitate - deși grupurile de mediu au criticat natura secretă a întâlnirii, denunțând-o drept un început prost al planificării legislative.

Adunați la uzina BASF din Antwerp - cea mai mare companie chimică din lume - von der Leyen s-a întâlnit cu peste 60 de jucători industriali alături de prim-ministrul Belgiei, Alexander De Croo.

Nicăieri nu este mai palpabilă lupta Europei pentru competitivitatea industrială decât în super-clusterul industrial chimic al mega-porturilor Antwerp și Rotterdam, în care se fabrică substanțele chimice prezente peste tot, de la turbinele eoliene la dispozitivele electronice.

Aceste companii se confruntă direct cu concurența din partea omologilor lor chinezi, în timp ce sunt supuse unor reglementări de mediu mult mai stricte.

Industria este sub presiune să se decarbonizeze: emisiile sale anuale le depășesc pe cele ale Belgiei, iar sectorul rămâne supus sistemului de prețuri ale carbonului al UE, Schema de Comerț cu Emisii.

În octombrie 2022, BASF a anunțat că va "reduce permanent" operațiunile sale în Europa, invocând creșterea costurilor cu energia și îngrijorările legate de reglementări. Compania a fost interesată să se mute în China: actualul CEO, Martin Brudermüller, va fi înlocuit de Markus Kamieth în aprilie, care a fost anterior responsabil cu afacerile companiei în Asia.

Ursula von der Leyen renunță la unele politici nepopulare: „Nu consultă pe nimeni [sau] consultă doar în situații de criză, atunci când are cuțitul la gât”

Anunțul că Ursula von der Leyen va candida pentru un al doilea mandat în calitate de președinte al Comisiei Europene a venit luni. Dar ea pregătește terenul - sau calmează spiritele - pentru realegere de luni de zile.

Fie că face o campanie electorală fără coloană vertebrală sau dă dovadă de un pragmatism consumat, este clar că președinta Comisiei, de obicei dură, își adaptează propria agendă, eliminând politici nepopulare care probabil ar costa voturi la alegerile europene din iunie. Orice competențe excesive ale Bruxelles-ului riscă să fie tăiate, scrie POLITICO.

Potrivit a opt persoane cu cunoștințe despre politicile în cauză, de la oficialii Comisiei Europene până la diplomați în Consiliul Uniunii Europene, o serie de propuneri de politici au fost diluate, reținute sau abandonate în totalitate. Ordinele au venit de sus, vizând dosarele privind sănătatea, clima și agricultura care ar putea furniza muniție electorală pentru o dreaptă politică reînnoită.

„Nu consultă pe nimeni [sau] consultă doar în situații de criză, atunci când are cuțitul la gât”, a declarat un oficial superior al Comisiei, căruia i s-a acordat anonimatul.

În cazul agriculturii, fermierii au devenit o țintă principală pentru Partidul Popular European (PPE), formațiunea politică care a orchestrat numirea lui von der Leyen pentru primul ei mandat și care o susține pentru un al doilea.

Propunerile privind alimentele, alcoolul și tutunul au dispărut și ele discret - toate subiecte în care guvernele trebuie să fie atente, altfel riscă să fie acuzate de intervenționismul ”exagerat” al UE.

Pe alte subiecte în care von der Leyen face un pas politic periculos - cum ar fi împingerea UE de a reduce emisiile până în 2040 - șefa executivului practic a dispărut, lăsându-l comisarului său pentru climă să absoarbă săgețile politice.

Un purtător de cuvânt al Comisiei a declarat că deciziile sunt luate întotdeauna „colegial”. Când a fost întrebat de POLITICO despre statutul politicilor lipsă, de la etichetarea nutrițională a alcoolului până la sistemele alimentare durabile, purtătorul de cuvânt a declarat că acestea sunt fie „cartografiate”, fie „în consultare”, în etapa de colectare a probelor sau că „munca pregătitoare” continuă. Purtătorul de cuvânt nu a spus că acestea au fost abandonate definitiv, dar nici nu a indicat o dată limită. Ei au sugerat că politicile suspendate ar putea reveni după numirea următoarei Comisii - odată ce praful politic s-a așternut.

Politicile aflate pe rug

Cel puțin un dosar este deja mort pentru totdeauna.

Von der Leyen a șocat parlamentarii în Parlamentul European mai devreme în acest lună când a anunțat că va retrage una dintre propunerile sale agricole de vârf - o lege pentru reducerea dependenței fermierilor de pesticidele chimice toxice.

Proiectul de lege, care a fost trântit prin negocieri interinstituționale de aproape doi ani și care fusese deja respins de Parlament, a fost întâmpinat cu o reacție vehementă din partea lobiștilor agricoli și chimici, precum și a capitalelor naționale când a fost propus prima dată.

Doi oficiali ai Comisiei au declarat pentru POLITICO că von der Leyen nu a discutat decizia de a retrage propunerea înainte de timp cu nimeni din DG SANTE sau DG AGRI, două aripi ale executivului UE responsabile pentru dosarele alimentare și agricole.

Ba chiar mai mult: nici măcar jumătate dintre inițiativele așteptate în cadrul strategiei UE de la fermă la furculiță - un plan de master pentru promovarea unor alimente și agriculturii mai durabile - nu au fost formal prezentate. Reacția împotriva legii pesticide a creat un sentiment de teamă și a determinat-o pe von der Leyen să repună în discuție dosare care ar putea supăra lobby-urile influente și politicienii - inclusiv propria grupare politică.

Toate propunerile trebuiau să fie prezentate până la sfârșitul anului 2023, potrivit unei cronologii a Comisiei. Cu toate acestea, decizia cu privire la direcția de acțiune nu a fost niciodată comunicată formal cuiva - și nu au fost date explicații - conform altor doi oficiali ai Comisiei.

Oamenii din interiorul Comisiei au trebuit să citească „printre rânduri”, a spus un oficial, ceea ce a fost „o situație fără precedent pentru mulți”.

Unele politici - cum ar fi etichetarea nutrițională frontală, care a provocat o luptă acerbă de lobby de către guvernul italian - au fost puse deoparte încă de la început.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel