Noul lider al Marii Britanii găzduiește săptămâna aceasta Comunitatea Politică Europeană. Oficialii UE, în schimb, și-ar dori ca Starmer să nu facă acest lucru.
Săptămâna aceasta, noul prim-ministru al Marii Britanii, Keir Starmer, va găzdui aproximativ 45 de lideri din țările UE și alte națiuni de pe marginea blocului la un summit al Comunității Politice Europene. Însă liderii de la Bruxelles și din alte părți au puțin apetit pentru încă un summit. Președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, nici măcar nu va fi acolo.
"Președintele este la Strasbourg pentru sesiunea plenară a Parlamentului European și, prin urmare, nu va participa la EPC săptămâna aceasta”, a declarat pentru Politico, Eric Mamer, purtătorul de cuvânt principal al Comisiei. Guvernul Marii Britanii nu a răspuns imediat la o solicitare de comentarii.
Von der Leyen se află în orașul francez încercând să convingă parlamentarii UE să-i ratifice numirea pentru un al doilea mandat de cinci ani la conducerea executivului UE. Membrii Parlamentului European vor ține un vot crucial asupra viitorului său, joi, astfel fiind ușor pentru ea să refuze invitația lui Starmer la cadrul istoric al Palatului Blenheim din Oxfordshire, Anglia, în aceeași zi.
Mulți lideri europeni încă sunt afectați de diferența de fus orar după ce au participat săptămâna trecută la summitul NATO din Washington D.C. Conferința a fost deosebit de obositoare având în vedere că a avut loc într-o căldură extenuantă. Liderii UE au participat, de asemenea, la două summituri ale Consiliului European la Bruxelles doar luna trecută.
O excursie la un summit, care încă are un scop vag definit, găzduit de Marea Britanie – care a părăsit UE în 2020 – nu este tocmai atrăgătoare. „Este prea mult,” a spus un consilier senior al unui guvern al UE. "Liderii trebuie să fie și acasă uneori. Așa că vom merge și vom pleca repede, mai ales că așteptările sunt destul de scăzute.”, a mai adăugat acesta.
Un alt diplomat dintr-o țară a UE s-a întrebat, de asemenea, cât de substanțială va fi întâlnirea, având în vedere că noul guvern ales al Marii Britanii va fi în funcție, la data summitului, de doar două săptămâni.
Asta, în adevăr, poate fi tot ce poate spera echipa lui Starmer. Cu toate acestea, în weekend, Starmer a declarat că summitul de joi va fi momentul în care va relansa relația Marii Britanii cu Europa după victoria sa zdrobitoare la alegerile din 4 iulie. După ani de tensiune între capitalele UE și Londra, dominați de atmosfera otrăvitoare a Brexit-ului, noul guvern laburist al Marii Britanii își propune o resetare completă.
Starmer a spus că dorește să pună Marea Britanie în centrul eforturilor europene de a confrunta agresiunea Rusiei în Ucraina și de a face față bandelor criminale de contrabandă cu persoane care au dus migrația la niveluri de criză în Marea Britanie și în alte țări. "Nu putem fi spectatori în acest capitol al istoriei”, a spus Starmer. "Am spus că voi schimba modul în care Marea Britanie se angajează cu partenerii noștri europeni, lucrând colaborativ pentru a avansa progresul în aceste provocări, și acea muncă începe la întâlnirea Comunității Politice Europene de joi.”, a mai adăugat el.
Nu toți invitații sunt cinici cu privire la întâlnirea de joi de la Blenheim. Un diplomat senior dintr-o țară non-UE a spus că așteaptă cu nerăbdare întâlnirea EPC, pe care o consideră o oportunitate unică pentru lideri de a discuta și de a declanșa un impuls pentru a rezolva problemele de interes comun.
Grupul summitului a fost ideea lui Emmanuel Macron, președintele Franței, care a căutat să creeze un cerc mai larg de aliați europeni în urma invaziei pe scară largă a Ucrainei de către Rusia. Scopul noii grupări nu a fost niciodată pe deplin clar, unii critici acuzându-l pe Macron că o folosește pentru a împiedica eforturile de extindere a aderării formale la UE pentru țări precum Ucraina și Moldova.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Anca Murgoci
de Anca Murgoci