Secretarul General al NATO a fost întrebat ce evoluții există în procesul de aderare al Ucrainei și Georgiei.
„Relațiile noastre cu Ucraina sunt în cadrul unui parteneriat foarte apropiat. Este o relație în cadrul căreia aliații NATO și-au manifestat dispoziția de a ajuta Ucraina într-un mod fără precedent. Nu s-a mai văzut un astfel de ajutor pentru nicio altă țară. A existat un suport care s-a manifestat din Australia și Noua Zeelandă, până în Uniunea Europeană și multe alte țări ajută Ucraina. Desigur, suportul militar este cel mai important. Vreme de mulți ani înainte de război, zeci de mii de militari ucraineni au fost antrenați de aliații NATO. Asta s-a dovedit a fi de extrem de mare ajutor. Desigur, victoriile și câștigurile militarilor ucraineni sunt succesele lor, datorate curajului, dar ajutorul nostru a fost critic și vom continua să facem asta”, a răspuns Stoltenberg.
„Legat de deciziile de la Summit-ul din 2008, când s-a pus în discuție aderarea Ucrainei și Georgiei, am fost acolo în calitate de un tânăr, sau nu atât de bătrân, reprezentant al Norvegiei. Țin minte foarte bine deciziile. Continuăm să avem aceleași opinii. NATO este deschisă, am demonstrat asta prin recentele aprobări spre aderare în privința Muntenegrului și Macedoniei de Nord, în ciuda protestelor Rusiei. Am demonstrat că Rusia nu are un veto. Cei 30 de aliați și țări Aspen vor decide cine intră, nimeni altcineva. Faptul că Putin a invadat Ucraina pentru a se asigura că NATO nu se va extinde are fix efectul opus pe care și-l dorea acesta. Avem trupe deja în partea estică a alianței, iar Suedia și Finlanda vor adera. Am demonstrat că ușa NATO este deschisă, iar aceasta a fost una dintre deciziile din 2008, de la București”, a mai spus șeful NATO.
„De asemenea, atunci am mai luat o decizie referitoare în mod specific la Ucraina, pe care o respectăm și în prezent. De asemenea, atenția noastră principală se îndreaptă acum către ajutorul oferit Ucrainei și asigurarea că Putin nu va câștiga, iar Ucraina va ieși din război ca o țară independentă și suverană”, a mai continuat Stoltenberg.
„România este un aliat puternic şi respectat în cadrul NATO și mi se amintește acest lucru în fiecare zi”, a spus secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.
Cea mai mare contribuție adusă alianței are legătură cu Mircea Geoană, adjunctul secretarului general al NATO. „Îmi amintește de angajamentul României față de NATO în fiecare zi”, a subliniat Jens Stoltenberg.
„Mircea Geoană este un om cu care apreciez să lucrez, este un prieten”, a mai spus Jens Stoltenberg.
Institutul Aspen România, în parteneriat cu German Marshall Fund of the United States, cu sprijinul NATO, Comisiei Europene și USAID, organizează cea de-a 11-a ediție a evenimentului Aspen - GMF Bucharest Forum 2022: A World in Flux - Towards a New European Architecture, cel mai amplu eveniment public internațional cu tematică geopolitică și geoeconomică găzduit în România, la București, în zilele 29-30 noiembrie 2022.
Aspen - GMF Bucharest Forum 2022 are loc în timpul Reuniunii Ministeriale NATO de la București și va reuni reprezentanți ai mediului de afaceri, oficiali și comunitatea strategică într-un format tripartit care va facilita analize și abordări sinergice. Astfel, evenimentul va reuni pe aceeși scenă, în București, speakeri și moderatori internaționali de nivel înalt, printre aceștia numărându-se Jens Stoltenberg, Secretar General NATO, Mircea Geoană, Secretar General Adjunct NATO, Maroš Šefčovič, Vicepreședinte pentru Relații Interinstituționale și prospectivă, Comisia Europeană.
Ediția din 2022 are loc în contextul multiplelor crize profunde din ultimii ani, printre care și războiul desfășurat pe teritoriul Ucrainei, care a avut un impact puternic asupra întregii lumi, atât din punct de vedere economic, cât și al securității. În timp ce aspectele legate de securitate rămân o prioritate în aceste vremuri de război, conversația și acțiunile de modelare a viitoarei stabilități, a păcii și a progresului în regiune și dincolo de ea nu sunt mai puțin importante.
Astfel, în cele două zile de eveniment, reprezentanți ai mediului de afaceri, oficiali și comunitatea strategică vor lua cuvântul, dezbătând subiecte de importanță strategică, precum noua arhitectură politică și economică europeană, perspective de pace în Ucraina și în regiune, reziliența socială ca primă linie de apărare, accelerarea inovării, securitatea energetică și tranziția ecologică, lanțurile de aprovizionare ale viitorului, și multe altele.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News