„Vor ca oamenii să moară de foame”. Care a fost scopul atacurilor rusești de la granița cu România? /video

Foto: Agerpres
Foto: Agerpres

Dronele rusești au lansat un atac de patru ore în porturile dunărene Reni și Izmail ale Ucrainei, distrugând depozitele de cereale și alte facilități, în timp ce românii din Galați și zonele învecinate priveau îngroziți distrugerile, de pe malul graniței noastre.

 

Atacurile, folosind drone furnizate de Iran, vin după retragerea Rusiei, luna aceasta, din acordul de pe Marea Neagră, care a permis Ucrainei să-și exporte cereale, dar și în urma amenințărilor din partea Moscovei și Kievului, care au anunțat că vor viza transportatorii civili care vizitează porturile.

Oficialii ucraineni au declarat că 15 drone Shahed-136 au fost lansate împotriva depozitelor de la Dunăre, peste noapte, iar șase persoane au fost rănite luni, scrie The Guardian.

„Rusia a lovit un alt depozit de cereale ucrainene peste noapte”, a scris ministrul de Externe al Ucrainei, Dimitri Kuleba, pe Twitter, fără a identifica locația țintei.

„[Rusia] încearcă să obțină concesii ținând ostatici 400 de milioane de oameni. Îndemn toate națiunile, în special pe cele din Africa și Asia, care sunt cele mai afectate de creșterea prețurilor la alimente, să organizeze un răspuns global unitar la terorismul alimentar.”

Comentând atacurile, guvernatorul regiunii Odesa a Ucrainei, Oleh Kiper, a declarat pentru televiziunea ucraineană: „Rusia încearcă să blocheze pe deplin exportul cerealelor noastre și să facă lumea să moară de foame”.

Atacurile cu drone vin în urma unei creșteri a loviturilor rusești asupra infrastructurii asociate cu exporturile de cereale ucrainene, în ultima săptămână. Au existat atacuri zilnice de când Moscova s-a retras din acordul cu Marea Neagră, inclusiv asupra facilităților portuare cheie din Odesa, care au fost esențiale pentru acord.

Videoclipul postat pe rețelele de socializare a arătat explozii mari în portul Reni, care se află la aproximativ 5 km de granița cu România, țară membră NATO.

„Depozitele de cerealele au fost distruse și au fost avariate rezervoare pentru depozitarea altor tipuri de mărfuri. A avut loc un incendiu într-unul din spațiile de producție, care a fost stins cu promptitudine”, a declarat poliția locală.

Acordul de cereale, care impunea ca navele care se îndreptau spre porturile Ucrainei să fie inspectate înainte de andocare, a permis transportul în siguranță de cereale din sudul Ucrainei după ce navele rusești blocaseră porturile, declanșând criza alimentară globală.

Google News icon  Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News

Te-ar putea interesa

Cele mai noi știri

Cele mai citite știri


Copyright 2024 SC PRESS MEDIA ELECTRONIC SRL. Toate drepturile rezervate. DCNews Proiect 81431.

Comandă acum o campanie publicitară pe acest site: [email protected]


cloudnxt2
YesMy - smt4.5.3
pixel