Premierul Nicolae Ciucă a declarat, miercuri, în timpul unei conferințe de presă a Partidului Național Liberal, că nu are un răspuns asupra posibilității creșterii pensiilor și salariilor.
Întrebat dacă poate să răspundă scurt, cu da sau nu, la întrebarea legată de creșterea pensiilor și salariilor de la 1 ianuarie 2023, în conformitate cu măsurile sociale prezentate de PSD, de pe malul mării, Nicolae Ciucă a declarat că:
„Nu am discutat în coaliție, nu avem încă proiectul de buget pentru anul 2023, nu pot să răspund cu da sau nu.”
PSD vrea ca salariul minim să fie mărit de la 2.550 de lei la 3.000 de lei, 200 de lei din leafa minimă fiind neimpozitabili. Un al doilea punct este legat de creșterea pensiilor, tot de la 1 ianuarie 2023.
„Noi insistăm pe minimum 10% la pensii. Noi vrem salariul de la 2.550 de lei la 3000 de lei”, a precizat Mihai Tudose, vicepreședinte al PSD, într-o conferință de presă.
La Ministerul Muncii au fost făcute mai multe analize, pe diferite procente pentru creșterea pensiilor. „S-au făcut calcule cu majorări de 8%, 10%, 12% și 15%”, precizează surse din conducerea PSD, pentru Adevărul. PSD înclină spre varianta de 10% sau 12%, dar așteaptă să vadă și părerea liberalilor.
„Eu am spus la început că am venit pe fiecare sector în parte cu propuneri care ne aparțin. Marius Budăi va prezenta și detalia sectorul social într-o conferință separată. E o componentă extrem de importantă pentru noi. Sunt politici la care ținem și noi insistăm”, a transmis Sorin Grindeanu.
Cu toate acestea, Nicolae Ciucă nu a fost încântat de modul în care au procedat colegii din coaliție:
„Ca să putem să asigurăm acest pachet de măsuri sociale trebuie să avem din ce să asigurăm banii necesari pentru a putea să mărim, să majorăm, atât pensiile, cât şi salariile", a afirmat Ciucă într-o conferinţă de presă
„Ținând seama de situația economică cel puțin încordată din România din ziua de astăzi, cum puteți promite pensionarilor o majorare a pensiilor de la 1 ianuarie anul viitor? Vă bazați pe ceva anume? Deocamdată, ministrul Energiei are nevoie de 40 de miliarde de lei pentru a achita compensările facturilor la energie din acest an. De unde acești bani?”, l-a întrebat analistul politic Bogdan Chirieac pe ministrul Muncii, Marius Budăi, la România TV, duminică seara.
„Domnule Chirieac, mulțumesc pentru întrebare, vă respect foarte mult. În primul rând, discutăm despre prețul din energie. Noi, PSD, am spus foarte clar că, pentru iarna 2022-2023, prețurile la energie pentru populație vor rămâne neschimbate. Populația nu trebuie să sufere. Eu vă spun clar că din ceea ce am avut de plată la Ministerul Muncii, prin concurența și colegialitatea a tot ce înseamnă echipa mea din minister, nu avem în acest moment niciun leu datorie către furnizorii de energie. Toate facturile au fost achitate.
În legătură cu ceea ce s-a întâmplat în 2010, inclusiv Fondul Monetar Internațional a spus că acea austeritate care s-a decontat în mare parte doar pe populație a fost extrem de greșită. Și eu am suferit atunci din cauza acelei decizii, ca lucrător în asistență socială. Nu vom repeta această greșeală și este de datoria noastră să găsim soluții. Ultimele cifre arată o evoluție economică bună, pozitivă. Nu ne lăudăm, dar suntem foarte atenți la cifre și nu am luat măsuri doar într-un singur sens, doar pentru privat sau doar pentru pachetele sociale (...) Din aceste măsuri combinate, fără austeritate, vom crea acei bani de care avem nevoie pentru următoarele luni”, a răspuns Budăi.
„Dacă sprijiniți din nou mediul de afaceri majorând taxele și impozitele, așa cum ați făcut de la 1 august o tranșă și cum preconizați de la 1 ianuarie, mai bine nu ne ajutați, domnule ministru”, a răspuns tăios Chirieac.
„Aș vrea să fac o discuție sinceră cu dvs., haideți să discutăm cu realitatea pe masă și să vedem care sunt acele taxe majorate”, a replicat Budăi.
„Păi le știți mai bine decât mine. Primele au fost acelea cu reducerea facilităților fiscale pentru anumite salarii din construcții și ați văduvit, prin reducerea acestor facilități fiscale, în primul rând inginerii și specialiștii cu înaltă calificare care lucrează în construcții. Acum stăm liniștiți, că la construcțiile publice domnul Grindeanu sigur nu face nimic oricum, nu se pune problema. Dar companiile private românești care lucrează totuși în domeniu au nevoie de specialiști. Cred că se impune o emisiune pentru aceste subiecte”, a adăugat Bogdan Chirieac.
„Să fim noi doi să dezbatem în această emisiune, domnule Chirieac - lansez eu această provocare - și justific fiecare măsură. Eu chiar astăzi am avut în județul Botoșani o întâlnire cu oamenii de afaceri”, a răspuns ministrul Budăi.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu