Fostul prim-ministru italian Silvio Berlusconi a declarat că a reluat legăturile cu preşedintele rus Vladimir Putin, transmite Reuters.
Berlusconi se lăuda adesea cu prietenia cultivată cu liderul de la Kremlin până la invadarea Ucrainei de către Rusia şi a stârnit scandal luna trecută când a declarat că 'Putin a fost împins să invadeze Ucraina de către poporul rus pentru a înlocui cu oameni cumsecade guvernul lui Zelenski'.
A rectificat ulterior, precizând că a fost vorba doar de o referire la ce povestesc unii. 'Am reluat un pic legătură cu Putin, destul de mult, în sensul că de ziua mea mi-a trimis 20 de sticle de vodcă şi o scrisoare foarte dulce', le-a spus Berlusconi parlamentarilor săi din Camera Deputaţilor, conform agenţiei de ştiri LaPresse.
'I-am răspuns cu nişte sticle de Lambrusco (vin) şi o scrisoare la fel de dulce', a adăugat Berlusconi, care pe 29 septembrie a împlinit 86 de ani. El a adăugat că este extrem de îngrijorat de situaţia din Ucraina, dar că nu îşi poate exprima adevărata părere pentru că 'dacă va ajunge în presă, va fi un dezastru'.
În prezent, Silvio Berlusconi negociază posturi de miniştri în guvernul ce urmează să fie validat după alegerile din 25 septembrie. Scrutinul a adus victoria alianţei de dreapta condusă de Giorgia Meloni, care urmează să fie numită prim-ministru săptămâna viitoare.
Un purtător de cuvânt al partidului său a negat că Silvio Berlusconi a reluat contactele cu preşedintele Rusiei, spunând că acesta le-a spus parlamentarilor săi 'o poveste veche, care se referă la un episod care a avut loc cu mulţi ani în urmă'.
Ulterior, Forza Italia a emis un comunicat în care afirmă că poziţia liderului Silvio Berlusconi şi a partidului în ceea ce priveşte războiul din Ucraina este 'în conformitate cu poziţia Europei şi a Statelor Unite' şi că 'nu există şi nu a existat niciodată loc pentru ambiguitate'.
Relaţiile dintre coaliţia de dreapta a Italiei şi Moscova sunt urmărite îndeaproape. Matteo Salvini, liderul Ligii, formaţiune politică anti-imigranţi, îl lăuda des pe Vladimir Putin şi obişnuia să poarte un tricou pe care era imprimat chipul liderului rus.
Marţi, noul preşedinte al Camerei Deputaţilor, Lorenzo Fontana, un politician al Ligii, a avertizat într-un interviu la televiziunea de stat despre consecinţele sancţiunilor împotriva Rusiei. 'Ar putea deveni un bumerang şi ne vom găsi în mare dificultate', a declarat politicianul italian pentru talk-show-ul Porta a Porta.
Statele Unite, Marea Britanie şi Franţa intenţionează să ridice problema presupusele transferuri de arme iraniene către Rusia în cadrul unei reuniuni cu uşile închise, miercuri, a Consiliului de Securitate al ONU, după ce Ucraina a acuzat că obţinerea de drone de către Rusia a încălcat o rezoluţie a Consiliului, transmite Reuters.
Cele trei ţări consideră, la rândul lor, că astfel de transferuri încalcă rezoluţia 2231 a Consiliului de Securitate. Conform informaţiilor furnizate de diplomaţi sub protecţia anonimatului, SUA, Marea Britanie şi Franţa au comunicat restului membrilor Consiliului că vor cere unui oficial al ONU să informeze cu privire la această problemă.
Pe de altă parte, Ucraina a invitat experţi ONU să inspecteze drone doborâte, folosite în atacurile lansate de Rusia, despre care Kievul susţine că sunt de origine iraniană, conform unei scrisori consultate marţi de Reuters.
Rusia a lansat recent zeci de drone kamikaze care au afectat infrastructura energetică a Ucrainei. Vezi continuarea aici!
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News