Vorbitul poate răspândi virusul Sars-Cov-2 la fel de mult ca tusea, arată un studiu realizat de Cambridge.
A vorbi cu un prieten atunci când ești infectat cu Sars-Cov-2 poate fi la fel de periculos ca și atunci când tușești în apropierea lui. Asta au descoperit cercetătorii de la Cambridge. Potrivit unui studiu recent, vorbitul poate răspândi coronavirusul la fel de mult ca tusea, scrie The Guardian. Acest lucru este explicat prin faptul că micii aerosoli ai virusului, emiși atunci când vorbește o persoană infectată, rămân în aer mai mult timp decât picăturile mai mari dintr-o tuse.
„Aveți nevoie de măști, aveți nevoie de distanțare și aveți nevoie de o ventilație bună, astfel încât aceste particule să nu se acumuleze într-un spațiu și să fie îndepărtate în siguranță.”, a spus prof. Pedro Magalhães de Oliveira, expert în mecanica fluidelor la Universitatea din Cambridge și coautor al studiului.
Covid-19 poate fi răspândit prin mai multe căi, inclusiv picături care conțin virusul emise atunci când o persoană infectată respiră, vorbește sau tușește, spun experții care încearcă să explice de ce Covid pare să se răspândească mai ușor atunci când persoanele se află în interiorul unei încăperi. Astfel, în timp ce picăturile mari cad pe pământ pe distanțe scurte, picăturile minuscule cunoscute sub numele de aerosoli pot transporta virusul pe distanțe mai mari de doi metri și persistă mult timp.
Fiți la curent cu ultimele noutăți. Urmăriți DCNews și pe Google News
de Val Vâlcu